Joan Ramon Casals: “Puc explicar-li a Junqueras com es paga a la hisenda catalana i com es fan polítiques d’ocupació”

Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de Rei entre el 2013 i el 2015 després de ser el candidat del partit més votat (CiU) a les passades eleccions municipals i arribar a un pacte amb el PSC, rep als periodistes de Viu Molins de Rei amb un cafè a la mà. Al acabar l’entrevista ha de “tornar a la feina” -és Secretari de Política Municipal del seu partit- per després, tornar a Molins de Rei. “Ja estic acostumat”, assegura. Diu que no li ha canviat la vida i que se sent orgullós de la feina feta quan li falta mes i mig per acabar la legislatura. “Sóc com un tractor, vaig fent i ningú m’atura”, assegura. 

Joan Ramon Casals treballant al despatx d'alcaldia // Jose Oolo

Joan Ramon Casals treballant al despatx d’alcaldia // Jose Polo

Gairebé dos anys d’alcalde de Molins de Rei. Li ha canviat molt la vida una responsabilitat així? 

Hi ha coses que no canvien i altres que sí. Et para més gent pel carrer per comentar-te moltes coses i algunes les pots acabar resolent. Segurament, el principal canvi és que tens molta més capacitat per fer coses per Molins de Rei i això és un honor i també un sentiment molt maco. Tot i això, la vida no m’ha canviat excessivament.

Rellegint l’entrevista que li vam fer quan feia 100 dies al capdavant de l’Ajuntament de Molins de Rei ens comentava que estar com assessor del grup de CiU a la Diputació de Barcelona era una manera d'”afavorir que Molins de Rei”. Al juny de l’any passat va decidir marxar d’aquesta feina. Per què? 

Per tenir més temps per poder-me dedicar a fer d’alcalde i a la meva altra feina [a Convergència]. La gent no és excessivament conscient que tinc una altra feina. Sí que ha estat un avantatge estar a la Diputació i part dels objectius ja estan complerts. Per exemple, el nou museu o les obres del riu es podran fer gràcies als meus contactes. Un altre exemple, els plans d’ocupació de la Diputació de Barcelona es fan a proposta meva en la meva feina. Després també vaig assumir el meu paper a l’Àrea Metropolitana del qual, cosa que ningú ha fet esment, no cobro cap retribució. Sóc l’únic conseller metropolità de la història que ha renunciat al sou. No cobro per ser alcalde, no cobro per anar als plens i, a més, sóc l’únic de la història que no cobro per anar al consell metropolità. Són moltes tasques i jo entenc que s’ha de fer d’aquesta manera. De moment arribo.

Li hem escoltat dir moltes vegades que, d’entre totes aquestes feines, a la que dedica més hores és a l’alcaldia. Llavors per què no cobra de l’Ajuntament enlloc de fer-ho del seu partit polític?

És una opció personal i moltes vegades em pregunto si és un error, però com tinc la responsabilitat que tinc i part de les meves hores les dedico a aquesta, que és per on de moment em guanyo la vida… el que sí que no voldria és que fos a l’inrevés. És legítim perquè hi ha molts alcaldes que ho fan d’aquesta manera, però si jo tingués el sou de l’Ajuntament i també dediqués hores a una altra tasca no m’acabaria de sentir bé.

Una legislatura dóna per molta feina i molts projectes però un dels més importants, i que a més afectarà a la pròxima, és el nou institut Lluís de Requesens. Alguns partits de l’oposició ja han començat a fer campanya sobre el retard de les obres. Pot garantir l’alcalde que el nou institut estarà llest per al curs 2016-2017, que és el compromís establert? 

“Si aquest institut es fa, així de clarament, és perquè jo sóc alcalde de Molins de Rei i jo m’ho he currat”

Està tot com ha d’estar i el calendari és el que és i, per tant, és complirà. En principi, la licitació preveu un període d’obres de 14 mesos que, si es compleix, es començarà el curs 2016-2017 al nou institut. Tot està anant correctament. Estic cansat és de la demagògia d’alguns partits, especialment d’ERC, que són els que han fet menys i els que més critiquen. Aquí l’Ajuntament, i s’ha d’admetre, és qui s’ha adormit més. Si aquest institut es fa, així de clarament, és perquè jo sóc alcalde de Molins de Rei i jo m’ho he currat. T’ho puc dir així, i potser si voleu és el titular de l’entrevista, però és la veritat. I si algú s’atreveix que digui el contrari. Aquests que ara critiquen, com ERC, quan manaven els seus érem la quarta prioritat de la comarca i ara que hi sóc jo som la primera. És l’únic institut que es farà en tota la legislatura al Baix Llobregat. Ara l’Ajuntament ha fet els deures que no havia fet anteriorment. A mi em sap greu la demagògia perquè s’apropen eleccions.

Un dels temes que ha ocupat el debat polític a Molins de Rei darrerament és la nova biblioteca. El govern municipal aposta per fer-la en l’edifici del Molí i part de l’oposició reclama un procés participatiu sobre aquest tema. Per què el govern no creu en un procés d’aquestes característiques? 

Recreació de la façana de la Biblioteca des de la plaça del Molí // Ajuntament de Molins de Rei

Recreació de la façana de la Biblioteca des de la plaça del Molí // Ajuntament de Molins de Rei

Hi ha un consens molt clar en la societat de Molins de Rei en què el Molí s’ha de salvar. Fins i tot es va crear una plataforma ciutadana i l’Ajuntament va aprovar-ho al ple. Aquest govern el primer que mira de fer és tenir un projecte que garanteixi allò que, en el seu moment, la societat civil va decidir que s’havia de fer. Per tant, rehabilitem el Molí. Un altre gran consens, i fins i tot hi ha partits polítics que ara no estan al govern que van recollir signatures, és que s’havia de fer una nova biblioteca. Tothom està d’acord en què és el gran equipament pendent. Nosaltres lliguem els dos grans consensos amb una proposta econòmica molt viable perquè el preu que costaria fer realitat un d’aquests grans consensos els fem tots dos. El procés participatiu es va fer a les passades eleccions municipals perquè la nova biblioteca era una de les grans promeses electorals de Convergència i vam guanyar les eleccions. Si no complíssim amb aquest compromís els mateixos ens atacarien. A més, la nova biblioteca també va ser un dels grans compromisos de la segona força política a les passades eleccions. El consens de la gent és altíssim. D’altra banda, des de CiU hem ofert una participació sobre la resta de metres quadrats que queden lliures del Molí. Al final la participació que entenen és la seva participació i no val la dels altres.

Però, tot i això, no creu que en temes tant cabdals per Molins de Rei com la nova biblioteca valdria la pena preguntar-li a la ciutadania de Molins de Rei específicament només per això? 

Jo crec en la participació i en que s’han de fer consultes a la gent en àmbits importants però entenc que la biblioteca és una cosa on la gent s’ha pronunciat moltes vegades. Tornar-ho a fer ara no ho acabo d’entendre.

Un altre dels temes que el govern ha presentat recentment, el barri de Les Guardioles. És ara el millor moment per fer un nou barri amb 680 habitatges nous?

Això no ho determina aquest govern. El barri de Les Guardioles es va aprovar la passada legislatura i els treballs comencen fa dues. El model del barri es pacta en un conveni de 2008 aprovat per unanimitat entre tots els grups del ple. Arran d’aquest acord és l’IMPSOL qui entén que ara és el moment de començar. Nosaltres no hem decidit el model però no el veiem negatiu i per tant apostem per trobar les parts positives. Ara sembla una sorpresa que es faci el barri de Les Guardioles però jo mateix vaig néixer al carrer Pep Ventura i, ja de petit, es deia que d’aquí a poc es construiria un nou barri. Sembla estrany pel moment en què estem però, això ho diu l’IMPSOL que entén més que nosaltres, d’aquí a tres anys hi haurà demanda d’habitatge nou. Mentre estigui CiU al govern no es vendrà ni un metre més de sòl públic. Promourem habitatges de lloguer i de cessió a mig i llarg termini.

Aprofundeixi en aquest aspecte. Quines polítiques d’habitatge públic té pensat impulsar a Les Guardioles i a l’espai destinat a habitatge de la plaça del Molí, que el seu partit aposta per portar-ho a la plaça de la Llibertat i dividir-ho en dos blocs de pisos de menys alçada.

L’únic que li queda d’habitatge públic a l’Ajuntament de Molins de Rei és el que generarà Les Guardioles i el de la plaça del Molí que nosaltres volem passar a la plaça de la Llibertat dividint el bloc d’onze pisos previst en dos de cinc. Molins de Rei ha venut massa habitatge públic, ho han fet tots els ajuntament de l’àrea metropolitana, jo penso que és un error. Hem participat directament, poder sense voler, de l’especulació. A més, ara mateix no tenim pisos de propietat pública. Només tenim dos pisos socials. Això és un greu error i no pot tornar a passar.

Parlant d’un projecte que ja és realitat, el Pati del Palau. Aquest espai està sent molt utilitzat per la ciutadania de Molins de Rei. Sincerament, s’ho esperava? 

Nosaltres teníem clar i forma part de l’ADN d’aquest govern, i ho vam dir durant la campanya de CiU, que no volíem més places dures i havíem de fer zones verdes. Quan vam proposar el Pati del Palau, i ho sabeu igual vosaltres que nosaltres, vam tenir molta oposició perquè és normal que sobti el canvi de concepte. Estàvem convençuts que allò era un encert i s’ha demostrat. Ara és el model que volem aplicar a altres llocs com per exemple al parc de les Palmeres o a la plaça del Molí.

Hi ha hagut alguna persona que s’oposava al Pati del Palau que, vista l’evolució, li ha acabat donant la raó?

[Pensa tres segons abans de contestar] Sí, però no et diré qui.

Així doncs, volen fer dos Patis del Palau més?

“Volem fer quatre, cinc o sis patis del Palau més”

No, dos no, quatre, cinc o sis. He dit dos llocs que, si la propera legislatura sóc alcalde, els promourem. Aquesta és una de les claus de la propera legislatura. Una altra és afrontar la reforma de la carretera. Esperant el tramvia ens ha passat tres o quatre vegades el tren. Farem un procés participatiu sobre el tema posant diversos models sobre la taula.

Parlant del barri del Canal. Amb el nou institut i la nova zona esportiva hi haurà un canvi important en la fisonomia del barri. Com creu que viuran els ciutadans del Canal aquest canvi? 

El canvi més important que està havent i que crearà una nova centralitat és al Canal. Crec que serà molt positiu i quan parles amb la gent del barri t’ho diu i sel’s veu amb moltes ganes que l’institut i la zona esportiva funcionin. Ells se n’adonen que això generarà molt més moviment, més oxigenació, més vida, més economia, més cohesió social i més transversalitat al barri. Jo crec que això és bo.

Per tant, Molins de Rei tindrà una nova centralitat? 

La sort de Molins de Rei és que l’ametlla o el centre és el punt de trobada de tothom. Això és la clau i això ha de seguir sent així. El Centre Vila és de tots, no és un barri aïllat de la resta. Però Molins de Rei no és només el centre, hem de se capaços de generar molts més pols d’atracció i de vitalitat.

Si el Centre Vila és el punt de trobada de les persones, per què han de passar els cotxes?

Els cotxes han de poder arribar al centre. Malauradament tenim us sistema geogràfic que fa que a vegades hagin de passar cotxes per alguns punts que ens estranyen. Hi ha dos punts on, sí o sí, han de passar cotxes que són la plaça de l’Ajuntament amb carrer Molí i el carrer Miquel Tort amb Plaça de la Creu. A partir d’aquí, tot és variable.

La CUP ha denunciat l’adjudicació de la direcció de l’obra del nou Rafael Casanova demanant només un pressupost. Es pot dir que no s’ha fet res il·legal però sí poc ètic. Per què es va fer d’aquesta manera?

El procés que s’ha seguit amb aquestes obres està permès per la llei. A més nosaltres, al 2014, ens hem limitat. Ara, per coses que es poden fer legalment amb només un pressupost, nosaltres ens hem obligat a demanar-ne tres perquè creiem que hem de ser més oberts i més transparents. Potser encara hi havien coses que les fèiem així perquè la llei t’ho permet però ho hem anat endurint perquè justament això no passi. A mi el que em sorprèn és que una cosa que és del 2013 la treguin ara. Com es nota que s’apropen les eleccions.

Així doncs, el que va passar amb l’adjudicació de la direcció d’aquestes obres no podria tornar a passar. 

Correcte. Él que es va fer és absolutament legal però millorable.

Seguint amb el carrer Rafael Casanova. El carrer s’ha inundat quatre vegades en menys d’un any. Quines mesures ha aplicat l’Ajuntament per evitar que això torni a passar i quines vol portar a terme en un futur? 

El pati del Palau inundat // Jose Polo

El pati del Palau inundat // Jose Polo

Algunes de les solucions ja s’han anat aplicant. Una és fer un bypass directe des del carrer Rafael Casanova fins al carrer Molí sense haver de passar pel col·lector. També s’ha fet un pla B que és obrir l’antic col·lector de la plaça Pompeu Fabra en cas de necessitat i també hem fet una acció perquè la obligació de dividir l’aigua en quatre conductes per obligació de Telefónica no generi tants problemes. Ara tenim previst fer les dues accions que entenem definitives. Una és la connexió directa amb el canal, perquè ara el que fem és enviar un terç de l’aigua pluvial de Molins de Rei al punt més baix de la vila. Aquesta és una mesura recomanada per Aigües de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. També estem pendents de poder fer una sèrie d’obertures per poder connectar la xarxa de pluvials amb el Canal de la Infanta.

Amb aquestes mesures el problema estaria 100% solucionat? O bé caldria fer una reforma molt més costosa? 

Amb les tres mesures que ja estan aplicades més les dues que falten per fer, les inundacions del carrer de Baix s’han acabat. Dit això, hem encarregat un pla d’aigües pluvials i podem arribar a la conclusió que, a més a més, es puguin crear altres dipòsits de laminació.

Llegíem al Balcó de la Vila que Molins de Rei és líder en reducció de l’atur entre els municipis catalans de més de 20.000 habitants. Quina responsabilitat directe té l’Ajuntament en aquestes dades tenint en compte que moltes de les polítiques d’ocupació venen impulsades per altres organismes? Quines polítiques especifiques ha fet l’Ajuntament per generar ocupació?

Una de les coses que tenim clares és que Molins de Rei ha de ser referent en molts aspectes i tenim la capacitat de ser-ho. Estic satisfet que en un tema tan important com la reducció de l’atur Molins de Rei sigui el primer del país. Dit això, encara queda molta feina per fer. Queden 1.607 persones a l’atur a Molins de Rei i fins que no solucionem això no s’acabarà la nostra feina. Hem fet coses tan senzilles com que la fibra òptica arribi als polígons perquè les nostres empreses siguin competitives, hem creat el Consell de Seguiment de la Crisi que és la clau de moltes coses que hem fet. D’altra banda, una de les queixes dels empresaris és que per crear una empresa necessites dos mesos i aquí a Molins de Rei gràcies al punt PAE es poden crear en 48 hores. Això soluciona la crisi i genera ocupació? No, però ho posa més fàcil. Una dada que ajuda a la reducció d’atur és que la mitjana de supervivència d’una empresa que es crea nova a Catalunya és d’un 53% però a Molins de Rei és d’un 75%. La gent de Molins de Rei té esperit emprenedor i nosaltres intentem ajudar amb, per exemple, les bonificacions fiscals o les ajudes als emprenedors que han donat un impuls a 31 empreses. També hem fet més de 90 plans d’ocupació. Això són llocs de treball. El mèrit, però, és de la gent de Molins, no pas de l’Ajuntament.

Vostè entén que una persona aturada es pugui veure ferida per un titular tan triomfalista com “Líders en reducció d’atur”?

Ho puc entendre, però llavors que hem de fer? No dir-ho? És una dada objectiva. Per mi el que no és normal és que et vingui l’alcalde de Sant Vicenç, que és qui té l’index d’atur més alt del Baix Llobregat, i et digui què s’ha de fer en polítiques d’ocupació. Això per mi sí que és una vergonya. Que nosaltres expliquem que som el municipi de més de 20.000 habitants de la comarca amb menys atur o que som líders en reducció d’atur no ho és. El que no farem és amagar-ho. Si us fixeu, el Balcó de la Vila no és triomfalista, dóna la dada. Volem dir amb aquesta dada que queda molt per fer però anem pel camí correcte. No volem dir que haguem arribat al final del camí, segurament encara som al principi.

Un altre dels temes d’aquesta legislatura és la possible inclusió de Molins de Rei a la zona 1 de transport públic. Hi ha consens polític i molt recolzament popular. Vostè creu que Molins de Rei serà zona 1 algun dia? 

Sí, perquè el sistema canviarà segur. El compromís que hi ha amb Molins de Rei és que sigui al gener del 2016, ens han dit que és factible. El model de zonificació ja està posat en qüestió i des de fa temps s’està treballant en un nou model de tarifació del transport públic. El més probable és que s’acabi anant a justament allò que va aprovar l’Ajuntament de Molins de Rei que és pagar per distància.

Es comenta que aquest canvi de pagar per quilometratge, la T-Mobilitat, es començarà a implantar exclusivament en els municipis que actualment són zona 1. Molins de Rei podria quedar fora d’aquest canvi. 

“Si passo a la història per alguna cosa és per demanar que Santa Creu sigui de Molins de Rei i per ser el primer en demanar la zona 1”

Sóc el primer alcalde que ha demanat entrar a la zona 1. A la zona 2 hi som des de fa molts anys, es podia haver demanat abans. Si potser passo a la història per alguna cosa és per demanar que Santa Creu sigui de Molins de Rei després de 100 anys i per ser el primer alcalde en demanar la zona 1. Dit això, nosaltres hem demanat estar en la fase de prova pilot de la T-Mobilitat.

I ara s’espera la resposta?

Correcte.

Vostè va qualificar el pacte amb el PSC com a “matrimoni de conveniència”. Ha treballat còmodament aquests quatre anys? 

Casals i Paz signant el pacte de govern // David Guerrero

Casals i Paz signant el pacte de govern // David Guerrero

Ara som un matrimoni ben avingut. Nosaltres vam guanyar les eleccions i vam entendre que per sobre dels meus interessos, que podia ser alcalde quatre anys, i per sobre dels interessos de CiU estaven els interessos de Molins de Rei.  Vam oferir-nos a pactar amb moltes forces polítiques però, mirin les hemeroteques, van haver-hi assemblees de la CUP i d’ERC rebutjant les nostres propostes d’entrar el govern. Qui va assumir el repte de governar en una les situacions més difícils de la història de Molins de Rei va ser el PSC i qui va liderar que per assumir un dels reptes més difícils de la història de Molins de Rei ens havíem de sacrificar donant exemple i sent generosos vam ser nosaltres. Uns vam liderar-ho, altres van rebutjar les responsabilitats i uns altres van entomar el guant.

És per tots sabut que vostè és una persona clarament independentista i és evident que aquesta és una diferència importat amb el seu soci de govern, el PSC. Aquesta confrontació ideològica l’ha coaccionat alguna vegada en la seva forma d’actuar?

No m’ha coaccionat absolutament en res. Ni al partit soci ni a ningú. Un exemple molt simple i molt clar és que Molins de Rei, amb un govern amb CiU i PSC, som l’únic municipi del Baix Llobregat que paguem a la hisenda catalana. ERC, amb el seu secretari general fent d’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, no paga a la hisenda catalana. Per tant no sé quin tipus de condicionament pot haver. Per cert, també va venir a donar lliçons, no se de què. En tot cas podem anar nosaltres a donar-li. Pots ficar-ho com a titular si vols: podem anar un dia i jo m’ofereixo a explicar-li al senyor Junqueras com es paga a la hisenda catalana i ho farà un alcalde de CiU no pas un secretari general d’ERC. També li puc explicar com es fan polítiques d’ocupació per no tenir un 19,5% d’atur. Més que res ho dic perquè ell va venir aquí a donar lliçons. Per cert, de pagar a la hisenda catalana no va dir res?

Hi ha gent que li retreu haver arribat a pactes amb el PP de forma reiterada. Fins i tot alguns diuen que hi ha un tripartit a Molins. 

Hi ha gent que quan s’apropen les eleccions diu mentides. Em sap greu, no és el tipus de política que a mi m’agrada. Jo demano rigorositat. Això que repeteix una força política constantment de que el govern és entre CiU, PSC i PP és mentida i tothom o sap. I sinó que em digui algú quantes regidories porta el PP. Tampoc és cert que haguem aprovat els pressupostos i les ordenances fiscals sempre amb els mateixos. Hem intentat arribar a acords amb tothom.

Vostè va delegar la representació de Molins de Rei a l’Àrea Metropolitana en Emilio Ramos (PP). Després Ramos va deixar aquest càrrec i diu que va ser ell qui va marxar. No va quedar clar, qui va prendre finalment la decisió?

Jo li vaig dir a l’Emilio: Ho sento molt però per les declaracions que vas fer jo no et puc mantenir. I ell em va dir: Dimiteixo, cap problema.

Va qualificar la marxa de Mònica Santamans com un “fracàs personal”. Per què?

La Mònica i jo vam parlar fa un temps, ella ho va explicar, i vam dir que ella no continuaria en el projecte. És normal, la seva situació ha canviat i des de fa uns mesos no està vivint a Molins de Rei i li costava molt seguir el dia a dia. Al no haver-hi la implicació suficient de temps al final vam entendre tots dos que el millor era plegar. Personalment, a mi m’hagués agradat que arribés fins al final perquè sempre poden haver-hi mil interpretacions. Ara m’ha quedat un regust estrany que m’hagués agradat que no m’hagués quedat.

En què creu que ha millorat Molins de Rei en els últims quatre anys?

“Hem pogut tornar a treure l’orgull molinenc”

El que ha fet aquest govern es continuar les coses que feia bé l’anterior i millorar coses que eren millorables. El que la gent ha vist, des d’un punt de vista exterior, és més tranquil·litat i més estabilitat. També, escoltant molt a la gent, hem encertat les poques inversions que hem fet. D’altra banda, també hem demostrat que és possible que Molins de Rei sigui referent del seu entorn. Ara, en algunes poquetes coses, hem pogut tornar a treure l’orgull molinenc. Això ho ha portat aquest govern.

Última pregunta. Orgullós de la feina feta? 

Sí, estic orgullós i amb moltes ganes de continuar. Això sí, només quatre anys més, no em tornaré a presentar. Espero ser alcalde els propers quatre anys però entenc que hi ha d’haver limitació de mandat. Hem dedicat moltes hores a resoldre coses que la gent no veurà i que feia temps que passaven a l’Ajuntament, generant tranquil·litat interna a la casa. Del que, sobretot, em sento orgullós és que amb menys recursos hem estat capaços de fer més polítiques socials que mai i també algunes polítiques econòmiques que han donat resultat.

Recomanacions personalitzades