La CUP denuncia que l’adjudicació de la direcció de les obres del carrer Casanova es va fer a dit

L’alcalde Joan Ramon Casals reconeix a Viu Molins de Rei que el procés va ser “millorable” però que, tot i això, no es va cometre “cap il·legalitat”. L’Ajuntament va aprovar una normativa més restrictiva l’any 2014, després d’aquesta adjudicació. Croquis 3, l’empresa adjudicatària, assegura que porta “37 anys de relació i bon exercici professional” a Molins de Rei. 

El carrer Rafael Casanova segueix l'estètica de plataforma única del carrer Major // David Guerrero

Imatge del carrer Rafael Casanova quan estava en obres // David Guerrero

El procés d’adjudicació de la direcció facultativa de les obres del carrer Rafael Casanova es va fer dins de la legalitat però d’una manera poc ètica. Això denuncia la CUP Molins de Rei a través d’una nota de premsa on s’indica que aquest procés, adjudicat a Albert Rodríguez Fiter de l’empresa Croquis 3 Arquitectes SL, es va fer “sense demanar més ofertes”. El valor del contracte és d’11.724 euros quan el límit per haver de demanar com a mínim tres ofertes és de 12.000 euros, ambdues quantitats amb l’IVA no inclòs.

Rodríguez és el president de l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei (ACM) i la CUP relaciona aquesta condició amb l’adjudicació de l’obra. “El director de Serveis de Sostenibilitat i Territori designat com a càrrec de confiança per l’alcalde, Sr. Joan Arús i Oriol, va signar un informe tècnic on proposava a l’alcalde la contractació del Sr. Albert Rodríguez Fiter”, diu la nota de premsa. “Joan Arús consta en els estatuts de l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei com a membre de la Junta Directiva”, segueix el text de la principal força de l’oposició. A més, la CUP indica que 47 dies abans de l’informe tècnic on es proposava a Rodríguez com a director de l’obra, el molinenc va escriure un article a Viu Molins de Rei indicant que li hauria “agradat molt” que s’hagués “donat l’oportunitat de participar als despatxos de Molins de Rei”. L’article que Rodríguez va publicar en aquest diari parlava sobre el Pati del Palau.

A més, la CUP explica que a l’informe tècnic del consistori sobre aquesta obra no es justifica la impossibilitat de realitzar aquest servei amb recursos propis. “Cal obrir una investigació interna per aclarir perquè s’opta per externalitzar una supervisió d’obra malgrat que l’Ajuntament compta amb personal propi qualificat i per determinar quines van ser les decisions i accions incorrectes durant la planificació i execució de l’obra”, demanen des de l’esquerra independentista per una obra que ha patit 4 inundacions en només uns mesos.

Procés “millorable”

Preguntat per aquest tema en una entrevista de Viu Molins de Rei que veurà la llum properament, l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CiU), ha assegurat que aquest procés d’adjudicació va ser “millorable”. Tot i això, reitera que es va fer d’una manera “absolutament legal”. La mateixa CUP ha reiterat a Ràdio Molins de Rei que el procediment és “legal” però que es podria posar en dubte “èticament”.

Casals també indica que el 2014 el govern municipal va fer un canvi de normativa per fer-la “més restrictiva” i així evitar aquest tipus de casos. “Potser hi havia coses millorables que es feien perquè la llei ho permet i nosaltres mateixos ens hem encarregat d’endurir la normativa perquè no passi”, diu Casals. Amb la nova normativa municipal, el procés d’adjudicació d’aquesta direcció d’obra s’hauria d’haver fet demanant tres pressupostos. “Em sorprèn que la CUP ho tregui ara quan és un tema de 2013, es nota que arriben les eleccions”, declara l’alcalde.

Croquis 3 es defensa

L’empresa involucrada també s’ha pronunciat a través d’un comunicat enviat a la premsa local. “Ens agrada que es faci confiança a tècnics i empreses de la vila, que per altra banda, ja han demostrat que estan suficientment preparats per fer les feines”, opinen sobre l’adjudicació de l’obra. Sobre les relacions amb responsables municipals, argumenten que “no vénen de fa quatre dies ni de la fundació de l’ACM, sinó de 37 anys de relació i bon exercici professional a la vila”. També matisen que ha quedat “sobradament demostrat” que les inundacions del carrer Rafel Casanova “no tenen res a veure amb l’execució de les obres” i que les direccions d’obra “no tenen poder decisori sobre els projectes i es limiten a executar allò que determina el propi projecte”. Croquis 3 es desmarca d’aquesta manera de la polèmica de les inundacions.

Recomanacions personalitzades