Joan Ramon Casals: “Treballar a la Diputació de Barcelona és una manera d’afavorir Molins de Rei”

Joan Ramon Casals ha superat els seus primers 100 dies com alcalde de Molins de Rei. Abans de començar el nou curs polític, rep a Viu Molins de Rei per analitzar l’actualitat dels seus primers mesos al capdavant de l’Ajuntament.

Joan Ramon Casals fa balanç dels primers mesos com alcalde en una entrevista amb Viu Molins de Rei // Jordi Julià

Joan Ramon Casals fa balanç dels primers mesos com alcalde en una entrevista amb Viu Molins de Rei // Jordi Julià

Més de 100 dies d’alcalde, quin balanç en fa?

Molt positiu, estic molt satisfet a nivell personal i a nivell global. És la continuïtat d’una legislatura en la que estem complint gran part dels objectius malgrat les dificultats, que en són moltes. Estem segurament davant la legislatura més complicada de la història de Molins de Rei i que realment puguem estar fent coses com tenir els pressupostos més socials de la història de l’Ajuntament i alhora amb una bona gestió econòmica que ens permet fer inversions com les d’aquest estiu, et dona molta satisfacció.

Alcalde de Molins de Rei, regidor de Cultura, assessor de la Diputació de Barcelona i secretari de Política Territorial de Convergència Democràtica de Catalunya. No li sembla que són molts càrrecs?

Sí, però tinc molt bon equip a l’Ajuntament i a tot arreu on treballo. No sóc un supercrack, simplement intento treballar bé amb el meu equip i donar-li marge a la gent. Mentre ningú em digui que no arribo, ho aniré fent. De moment em demanen que mantingui aquestes responsabilitats però no és el meu objectiu.

No sóc un supercrack, simplement intento treballar bé amb el meu equip

És un alcalde nou però no és un nou equip de govern, ja porten dos anys de rodatge. De fet, vostè porta dos anys al capdavant de la regidoria de Cultura. Quan va assumir el càrrec li vam preguntar si seria capaç de compaginar la regidoria i l’alcaldia. Ara, uns mesos després, manté la mateixa intenció?

De moment, sí. Ara ja tenim la Festa Major muntada des d’un punt de vista organitzatiu i és gràcies a que hi ha un bon equip de treball a Cultura, a l’Àrea de Servei a les Persones, a l’Alcaldia… És el que em permet combinar les dues coses. No és imprescindible mantenir-ho fins al final de la legislatura, però de moment és pot fer i es va fent bé.

Vostè mateix va dir que miraria al principi de compatibilitzar la seva feina a la Diputació i l’alcaldia i després s’ho repensaria. A més, aquesta ha estat una de les crítiques més repetides per l’oposició. Ara que han passat uns mesos, veu que pot amb tot?

Dedico gairebé el 90% del meu temps a l’alcaldia; hi ha partits que em critiquen i tenen alcaldes al poble del costat que gairebé no es dediquen a l’alcaldia

A mi em sorprèn aquest debat. Tots els alcaldes d’ajuntaments de la mida de Molins de Rei i de municipis més grans tenen altres responsabilitats a entitats supralocals. És una manera de poder afavorir el teu municipi. A Molins de Rei s’està licitant una de les majors obres que el departament d’Ensenyament està fent a Catalunya i potser és perquè al capdavant de Molins de Rei hi ha gent amb capacitat d’influir. O tenim unes bones inversions i més diners per invertir de la Diputació de Barcelona perquè hi ha gent a l’Ajuntament amb capacitat de fer pressió a aquests organismes. És el que fan molts alcaldes del país amb altres càrrecs institucionals. Si l’alcalde té la capacitat d’estar a llocs que li generen efectes positius a Molins de Rei és una oportunitat i no una crítica com intenten fer veure.

Però entén les crítiques quan li demanen una dedicació completa a l’alcaldia?

Em sorprèn que hi hagi partits que em critiquin per això quan tenen alcaldes, fins i tot al poble del costat, amb més responsabilitats que jo i que gairebé no es dediquen a l’alcaldia del seu poble. Jo dedico gairebé el 90% del meu temps a l’alcaldia de Molins de Rei. Després està el tema del sou: em fa gràcia quan un partit em diu un dia que l’alcalde cobra molt i al dia següent diu que hauria de cobrar de l’Ajuntament. Estaria bé que algú s’aclarís.

Una altra entitat supramunicipal que ha despertat molts comentaris al seu voltant ha estat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), al delegar en el regidor del PP el seu lloc com alcalde. Què els ha portat a delegar en Emilio Ramos?

No era necessari que jo anés a l’Àrea Metropolitana, ja estic a molts llocs, com dieu. El Consell de l’Àrea Metropolitana on va l’Emilio Ramos no interfereix en la feina que fem des de l’Ajuntament amb l’ÀMB, funciona com a consell i la part de decisió és als òrgans de govern.

Veu bé que el PP, amb un regidor de 21 que formen el ple municipal, representi a Molins de Rei en un òrgan supramunicipal?

En aquests moments ens estan representant en altres àmbits un regidor d’Iniciativa i un regidor d’Esquerres. El govern no té majoria, si la tinguéssim no caldria que ens representessin regidors d’Esquerres, d’Iniciativa o del PP.

Tot i governar en minoria, semblava que al principi de la legislatura tindrien les coses molt difícils. Realment està sent així o s’han trobat amb menys entrebancs dels que s’esperaven?

La clau d’un govern de coalició és l’actitud, treballar per sobre dels interessos partidistes

Governar en minoria moltes vegades ens ha generat dificultats i no hem pogut aprovar coses al ple, però hem tirat endavant el dia a dia i estem arribant als objectius marcats. No semblava que amb la força que tenim al ple poguéssim arribar a les quotes de satisfacció i bona obra de govern que estem aconseguint. No m’agraden les majories absolutes, i si en tingués intentaria treballar com fins ara. La suma dels esforços i coneixements de dos forces polítiques ha fet que l’Ajuntament de Molins de Rei estigui millor gestionat que si només ho fes una sola força. I si poguéssim ser tres, segurament també ho seria.

Els antecedents d’un tripartit a Molins de Rei, en el que precisament CiU estava involucrat, no són gaire encoratjadors. 

La clau és l’actitud: entendre que has de buscar el consens i veure el teu soci de govern com un més de l’equip que treballa de manera conjunta per sobre dels interessos dels partits. Crec que el que estem fent a Molins de Rei d’ajuntar esforços de dos forces polítiques amb diferències en molts àmbits és positiu. En moments complicats, el que s’espera dels polítics és que siguem capaços de sumar i d’entendre’ns per sobre dels interessos dels partits, que mirem de sumar en comptes de posar pals a les rodes. Aquesta voluntat entre els dos partits de govern fa que tot i ser minoria ens en podem sortir perquè hem aconseguit que altres forces polítiques ens vagin ajudant en diverses qüestions.

Punts importants com el pressupost van sortir endavant gràcies al vot favorable del PP. Els resulta més fàcil trobar punts d’acord amb els populars que amb altres forces polítiques?

El PP només va votar a favor del pressupost al 2012, als últims es va abstenir. Les ordenances fiscals d’aquest any les vam aprovar gràcies a l’abstenció d’Esquerra Republicana, no del Partit Popular. Coses importants com temes de Molins Energia o aspectes urbanístics els hem aprovat amb diversitat de forces polítiques. El model de gestió de la Federació, que és una de les coses més importants que hem fet, ho hem treballat molt bé amb la CUP.

Veu a l’oposició disposada a trobar punts de confluència amb el govern municipal?

Estic molt satisfet del pacte amb el PSC, el repetiria

Depèn del moment, en la majoria de casos sí. Hi ha hagut algun moment en el que han vist que podien posar-se tots d’acord amb la única finalitat de tombar al govern i han anat a tombar-nos sense cap raó. Moltes vegades han tombat punts amb el suport del PP i llavors no han tingut problemes en comptar amb ell.  Quan veus això et sorprèn, però quan hem aconseguit un suport que feia que el punt sortís endavant, tampoc negaré que la resta de forces polítiques treballaven per fer entre tots el millor acord possible.

Estan satisfets a CiU del pacte amb el PSC?

Un govern de coalició en minoria era difícil, no teníem clar el que podia passar. Vam fer l’aposta amb el PSC perquè el que volíem era fer el govern més fort possible per aguantar una legislatura molt difícil. Estem molt satisfets d’aquest pacte, ho he dit moltes vegades: el repetiria, ho dic més convençut que mai.

El PSC va aprofitar el canvi d’alcaldia per fer una reestructuració interna del seu grup. A CiU pensen en algun canvi similar?

De moment no estem treballant en aquest sentit però sempre n’hi ha canvis de manera natural a tots els grups polítics en qualsevol legislatura, el que és estrany és que no n’hi hagi hagut fins ara. Portem dos anys de rodatge i ara sí que podríem assignar noves responsabilitats a aquests regidors que ja estan més rodats i preparats que a l’inici de legislatura.

Dins de l’equip de govern, ha canviat la relació entre els socis amb el canvi d’alcalde?

Crec que no. Durant el primer mes i mig sí que va haver-hi alguna cosa que des d’alcaldia vam anar massa ràpid, però va ser al principi de tot, ara ja estem treballant a la una i en conjunt.

El nomenament de Ramos a l’Àrea Metropolitana, per exemple, va fer que els socialistes aixequessin la veu i expressessin la seva incomoditat quan es va fer públic. És una decisió presa personalment quan s’ha trobat amb el nou càrrec i no estava pactada amb els seus socis de govern?

És una petició que el regidor del PP va fer en el seu moment. El Xavi Paz i jo vam analitzar-ho en comú i vam creure que ho podíem acceptar perfectament. Tots dos vam veure que no generava cap perjudici ni a Molins de Rei ni al govern municipal.

La presència de Ramos a l’Àrea Metropolitana no genera cap perjudici ni a Molins de Rei ni al govern municipal

Pel que diu entenc que el PSC ja sabia el nomenament d’Emilio Ramos a l’Àrea Metropolitana però els socialistes van fer palès el seu malestarPoden aparèixer noves discrepàncies en els propers mesos?

Aquest govern és una aposta personal del Xavi Paz i meva. Jo vaig tenir molt clar que havíem de fer un tipus de govern com aquest. Quan fèiem el debat sobre això jo només pensava en fer el millor govern possible per Molins de Rei. Ha passat mitja legislatura i això ja ho hem fet.

A mesura que s’apropin les eleccions municipals del 2015 les diferències es poden accentuar, com va passar amb ICV i ERC.

Si seguim pensant en la responsabilitat per la que hem estat escollit durant quatre anys i no en el maig del 2015, mai passarà res i tot anirà bé. En el moment en el que algú comenci a pensar més en el 2015 que no pas en el present, sí que es podria produir alguna grinyolada. Diferències és normal que tinguem, però tal i com hem anat fins ara tot això ho mantindrem. Vetllarem per la solidesa del govern fins l’últim dia de legislatura i, en el seu moment, cadascú podrà explicar legítimament coses i visions diferents de futur.

Ara que parlem de futur, es tornarà a presentar a l’alcaldia al 2015?

Sí. Ser alcalde de Molins de Rei és un somni. És molt maco ser alcalde del teu poble. Ho estic gaudint molt, crec que estem fent bona feina i espero seguir-ho fent.

Els partits no han d’utilitzar a les entitats políticament, fan un flac favor a la cultura

En els seus discursos ha fet referència en diferents ocasions a les entitats com un dels grans potencials de Molins de Rei. Algunes entitats van organitzar una festa reivindicativa contra les polítiques de la regidoria de Cultura que vostè dirigeix, també va haver-hi un grup d’entitats que van aprofitar el Carnestoltes per fer visibles les seves queixes… com rep les crítiques d’aquestes entitats disconformes amb la seva manera de governar?

La força de Molins de Rei és la seva gent i les seves entitats de tot tipus, no només de l’àmbit cultural. Les entitats que han mostrat el seu rebuig més que culturals són juvenils, siguem clars. Les entitats -i especialment les juvenils- han de fer reivindicacions i demanar millores en la mesura que puguin. Tot el que diuen ho entomem com crítiques constructives. En el cas del Carnestoltes era per una qüestió legal de normativa que no es va poder celebrar malauradament la festa al poliesportiu i treballarem per intentar que l’any vinent es pugui organitzar.

Treballaran de manera conjunta amb ells per resoldre les diferències?

Ens hem reunit amb les entitats crítiques i altres forces polítiques. Seguirem reunint-nos de manera regular per tenir la capacitat d’atendre part de les seves demandes. Nosaltres entenem les reivindicacions de forma constructiva però també ha d’haver-hi la cura per part de les entitats de no deixar-se utilitzar políticament. Els partits polítics no han d’utilitzar les entitats políticament perquè llavors estem fent un flac favor a la cultura i a les entitats juvenils del poble.

Fa unes setmanes va haver-hi una polèmica sobre els expedients sancionadors oberts a molinencs per posar cartells on no tocava o pintar un mural en un lloc on abans ja hi havia un altre mural similar. Es van seguir criteris polítics?

No podem permetre que alguns siguin impunes enganxant cartells fora de lloc

Expedients sancionadors per cartells mal col·locats s’han obert altres vegades, i alguns han acabat amb multa en el cas d’empreses privades. En el cas del mural, per pintar les parets has de demanar permís, si l’haguessin demanat li hauríem donat. No va haver-hi cap criteri polític, va passar la policia per allà i els va identificar, tant simple com això. L’expedient es va tancar amb una amonestació i ja està, no va haver-hi cap criteri polític.

 I en el cas dels cartells? Precisament eren crítics amb l’equip de govern.

Actuem en això perquè tenim moltíssimes queixes de ciutadans sobre els cartells, especialment d’una sèrie d’entitats molt concretes. Qui no ho vulgui veure és perquè no ho vol veure. A nosaltres se’ns queixen amb noms i cognoms d’algun partit polític o d’entitats vinculades a partits polítics. Mala sort, però si no fan bé les coses no podem permetre que tinguin impunitat. Nosaltres hem de vetllar per que el poble estigui net, tingui la imatge el més polida i amable possible, perquè ens ho demanen molts veïns cansats de que sembla que alguns puguin ser impunes.

Té la sensació de que hi ha gent que actua en aquest sentit amb impunitat?

L’Ajuntament no pot permetre que perquè algú sigui d’un partit polític pugui saltar-se la normativa com vulgui. La ordenança municipal no diu: “No es poden pintar les parets de Molins de Rei excepte aquests partits polítics” o “No es poden enganxar cartells a les façanes de les cases excepte aquests partits polítics”. El que diu és que no es poden pintar les parets ni enganxar cartells fora de lloc. La policia té la obligació de fer complir l’ordenança.

No sé si ens hem quedat en el detall tots plegats. Ara venint a fer aquesta entrevista veiem com un bar musical monopolitza totes les cartelleres municipals. L’arrel del problema no és aquest? Què pot fer l’Ajuntament per resoldre aquesta qüestió endèmica en el temps amb diferents equips de govern i alcaldes?

És un problema que ve de fa temps, tots els governs ho han provat de bona fe i mai s’ha acabat de resoldre del tot. El que no podem fer és que aquesta sigui l’excusa per tenir el poble brut. Hem de mirar de trobar el punt mig. Ha baixat una mica la cartelleria mal enganxada de forma abusiva d’unes determinades empreses.

Les que ho incompleixen són sempre les mateixes…

No, però em refereixo que ha disminuït entre els que estan abusant, tant els que enganxen fora de lloc com els que ho fan en el lloc que toca. També és veritat que hem perseguit aquestes empreses de Molins de Rei i de fora de Molins de Rei que abusaven. D’alguna manera s’ha disminuït un mica, no sabem quant durarà. S’han de prendre accions una mica contundents i esperem que faci efecte, tot i que sabem que no és la solució definitiva, ni molt menys.

Fa uns mesos van aparèixer unes pintades amenaçadores contra el primer tinent d’alcalde i contra vostè. S’ha pres alguna mesura en aquest sentit?

Són qüestions absolutament lamentables, espero que no es tornin a produir. Sap greu que no totes les forces polítiques estiguessin a l’alçada. No és tant per l’amenaça com a tal, sinó que un comportament d’aquest tipus no es pot protegir ni encoratjar, s’ha de condemnar clarament.

Una altra patata calenta del govern municipal és la comunitat islàmica. La regulació dels centres de culte s’ha fet en resposta a la seva intenció d’obrir una mesquita? 

És un tema delicat si algú vol aprofitar per política d’això o buscar crispació social. Com a govern, el Xavi Paz i jo estem molt capficats en el tema. És l’entitat de Molins de Rei amb la que més ens hem reunit, amb diferència. Com a govern som els que més els hem ajudat: han pogut fer el Ramadà a La Sínia, fer pregària en instal·lacions municipals, donar classes d’àrab en equipaments de l’Ajuntament sense cap problema amb una intensitat com mai ho havien pogut fer…

Llavors, perquè es modifica la regulació quan es posen a buscar un local on resar?

La comunitat islàmica és l’entitat amb la que més ens hem reunit i a la que més hem ajudat

La regulació urbanística actual que hi ha a Molins de Rei és un desastre, s’ha de canviar. El que no entenem és com no s’ha fet abans. La regulació existent permetria fer un centre de culte en un primer pis de qualsevol bloc de pisos de Molins de Rei.Hem fet la suspensió de llicències per regular aquesta qüestió. Nosaltres els vam suggerir que busquessin un espai que pogués ser correcte tant per ells com per nosaltres però no ens van fer cas i van fer el seu propi camí. Com la regulació que hi havia no era la correcta, vam decidir suspendre-la.

Quins canvis introdueix la nova regulació?

Tendirem a una regulació que serà la que crec que vol la majoria de la gent de Molins de Rei, és el que estan fent la majoria d’ajuntaments governats per forces polítiques diverses i el que diu el sentit comú. El que proposem és: 1) que no poden haver-hi centres de culte a qualsevol lloc; 2) que preferentment sigui a edificis exclusius o plantes baixes amb entrada individual, i en aquest cas, ha de comptar amb el permís dels veïns; i 3) que hi hagi un pla especial abans de presentar-se la llicència ja que ens podríem trobar amb que obrissin un centre de culte i l’Ajuntament al fer la inspecció corresponent trobés que per mala sort no compleixin la normativa d’aforament o incendis i l’haguéssim de tancar. Si s’ha d’obrir un centre de culte vull que quan ho faci compleixi tota la normativa i les condicions establertes.

Si el govern municipal és el que més ha dialogat amb ells, perquè està sent tant complicada la negociació?

El funcionament de la Federació Obrera es troba per sobre dle que podíem esperar

A mi també m’agradaria saber-ho, estem fent tots els esforços possibles. Ells es pensen que el que estem fent és per evitar que tinguin un centre de culte quan precisament ho estem fent per que puguin tenir un centre que compleixi la normativa i no generi cap mena de malentès social que els acabaria perjudicant.

Més agraïda sembla que està sent la gestió de la Federació Obrera. Aquest estiu ha celebrat el seu primer aniversari. Està anant tot com estava previst?

Ha anat molt millor del que teniem previst pel que fa a la seva utilització i el seu ús. Estem molt satisfets. Al juliol vam fer el Consell de Centre de la Federació Obrera i com Ajuntament vam felicitar als responsables de l’èxit: les entitats i la gent que està allà coordinant el centre. Han aconseguit que la Federació un any després estigui plena d’activitats, entitats i propostes, molt per sobre del que podíem esperar pel primer any.

Hi ha encara temes pendents, per exemple, el bar.

Ja estem treballant en aquest tema. Superat el primer any de proves, que ha anat molt bé, ens ha permès aprendre i els anys que vindran seran molt millors. Estem treballant per obrir més hores sense que s’incrementi el cost, que això és el més difícil.

S’ha concretat ja d’alguna manera?

A l’últim Consell de Centre va haver-hi una petició concreta dels Matossers per obrir puntualment a l’agost i alguns dissabtes al matí durant l’any. A partir d’ara la Federació obrirà totes les tardes, els divendres amb l’horari allargat, alguns diumenges del mes per mostrar l’exposició del Memorial Democràtic i alguns dissabtes al matí per assajos dels Matossers. En funció d’això anirem adaptant a veure si podem afegir altres qüestions dins d’aquestes. Busquem que obri més hores i més dies però tampoc podem deixar que es faci de manera descontrolada.

Recomanacions personalitzades