CiU i PSC apropen distàncies per formar un “matrimoni de conveniència”

Les executives de CiU i el PSC han mantingut dues reunions per valorar la possibilitat de formar un govern de coalició. Els dos partits es mostren predisposats a un pacte que encara necessitaria un soci més si no volen governar en minoria.

Xavi Paz i Joan Ramon Casals a la Fira de la Candelera // David Guerrero

Les negociacions entre CiU i el PSC avancen a bon ritme per tal d’arribar a un pacte abans de l’11 de juny, el dia límit en el que s’ha de constituir el nou consistori. La sociovergència seria un “matrimoni de conveniència”, en paraules de Joan Ramon Casals a Ràdio Molins de Rei, però el líder de CiU també ha reconegut que “el PSC és la força que més interès ha demostrat per governar amb nosaltres”.

Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, el repartiment de l’alcaldia entre Joan Ramon Casals i Xavi Paz seria un dels punts que més separa els dos partits. Mentre que els programes comparteixen diversos punts en els que tant CiU com PSC es mostren d’acord, decidir qui serà la cara visible durant els propers quatre anys es fa més difícil de repartir entre dos partits que porten molt temps somiant amb estar al capdavant de l’Ajuntament. La possibilitat de dividir l’alcaldia amb dos anys per a cada un dels caps de llista guanya pes.

Però mentre que el repartiment de l’alcaldia comporta discrepàncies, a l’hora de confrontar els programes electorals les propostes dels dos partits són similars en molts aspectes. Tant els conservadors com els socialistes asseguren que a les reunions hi ha hagut bona sintonia i estan predisposats a tractar de consensuar un pacte que beneficiï als dos partits més votats, que sumen 10 regidors en un ple municipal que necessita 11 per aconseguir la majoria absoluta. Davant aquesta situació,  estan disposats a governar en minoria si és necessari, però si busquen una majoria absoluta, encara necessitaran un altre soci de govern que els doni suport. El “matrimoni de conveniència” amb el repartiment de l’alcaldia amb la meitat de mandat per a cada un dels partits es podrà dur a terme si una tercera força dóna suport a la proposta i vota favorablement en el proper ple. Si no és així, es podria donar la situació de que Joan Ramon Casals es convertís en alcalde només amb cinc regidors.

Per això, tant CiU com PSC s’estan reunint aquests dies amb els partits que semblen estar condemnats a la oposició: Iniciativa i ERC. La CUP, per la seva banda, ja ha mantingut diverses reunions amb CiU però les condicions que posa sobre la taula -desaparició de càrrecs de confiança, rebaixes de sous, municipalització de diversos serveis…- són impossibles d’acceptar per part dels partits de l’establishment polític. El PP, per la seva banda, ha estat deixat de banda a les negociacions i el PSC descarta rotundament incloure’l en cap mena de pacte.

Pacte en clau local

Tant Joan Ramon Casals com Xavi Paz asseguren que les negociacions s’estan duent a terme en clau local. Davant les informacions aparegudes en altres mitjans durant els últims dies en les que s’assegurava que Molins de Rei podia ser moneda de canvi d’altres municipis, els dos caps de llista coincideixen en afirmar que no reben directrius de Barcelona i que negocien pensant única i exclusivament en la vila.

Recomanacions personalitzades