Molins de Rei pagarà els impostos a l’Agència Tributària Catalana

Una moció que insta a l’Ajuntament a exercir l’anomenada “sobirania fiscal” surt endavant amb el vot a favor d’Esquerres, Iniciativa, CiU, CUP, l’abstenció del PSC i el vot en contra del PP. Tot i que la moció no posa data, Molins de Rei pagarà els seus impostos a l’Agència Tributària Catalana. 

La proposta d'ExMdR es va aprovar per una àmplia majoria // Jose Polo

La proposta d’ExMdR es va aprovar per una àmplia majoria del ple municipal // Jose Polo

En un futur, l’Ajuntament de Molins de Rei pagarà els impostos a l’Agència Tributaria de Catalunya  (ATC) i no a l’Agencia Tributaria estatal. Així ho va dictaminar el ple municipal del mes de març aprovant una moció amb els vots a favor d’Esquerres per Molins de Rei -partit que presentava la proposta-, Iniciativa per Molins de Rei, CUP i CiU; l’abstenció del PSC i l’únic vot en contra del PP.

La proposta no posa data a la mesura ja que espera a un calendari d’actuació marcat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) però insta al consistori a que “exerceixi la sobirania fiscal i ingressi els pagaments  corresponents a l’IRPF i l’IVA a l’Agència Tributària de Catalunya en comptes d’efectuar-los a l’Agència Tributària espanyola com s’han realitzat fins ara”. Ho fa davant el que consideren l’espoli fiscal continuat” i justificant-se en que “els Ajuntaments, com a institució més propera a la ciutadania, podem i hem de contribuir a l’objectiu de posar fi a aquest espoli que pateix Catalunya”. 

El PP va ser el l’únic partit que es va oposar frontalment a la moció. El seu únic regidor al consistori, Emilio Ramos, va dubtar de la legalitat de la proposta fent una pregunta: “M’esteu demanant que faci una cosa il·legal?”, va exclamar Ramos. Per la seva banda, el PSC va mostrar els seus dubtes envers la proposta. El regidor de Finances, Ferran Espinosa, va explicar que en el seu partit estan d’acord amb el fons de la qüestió” però que tenen “dubtes en la forma”. “Sembla que la proposta és un brindis al sol, ja que els Ajuntament fan el seu ingrés a l’ATC i, després, aquesta fa l’ingrés a Hisenda”, va afegir Espinosa qüestionant la utilitat de la proposta.

Per part de Convergència i Unió, el seu portaveu i primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, va argumentar el vot a favor de la proposta afirmant que el tema de la proposta presentada per Esquerres per Molins de Rei és d’aquells que “afecten en el dia a dia del ciutadans ja que l’Estat es queda gran part dels impostos que paguem els catalans”.

Albert Botran, de la CUP,  va mostrar-se “plenament d’acord” amb la sobirania fiscal i la va titllar com un primer pas cap a la “insubmissió fiscal”. Botran també va recordar que “és important el que fem amb els impostos de l’Ajuntament però també pensar en les entitats bancàries amb les que treballem”, un dia després que es presentés una plataforma recolzada pel seu partit a favor d’exercir una auditoria ciutadana del deute.

Recomanacions personalitzades