La nova biblioteca Pau Vila reforçarà el patrimoni històric del Molí

Es presenta el projecte executiu de la nova biblioteca Pau Vila. Amb un disseny innovador, l’equipament respectarà els trets històrics de l’antic edifici del Molí, que serà rehabilitat. Les obres començaran a l’abril, a un mes de les eleccions municipals. 

Planta superior de la biblioteca Pau Vila // Ajuntament de Molins de Rei

Planta superior de la biblioteca Pau Vila // Ajuntament de Molins de Rei

L’Ajuntament de Molins de Rei ja té projecte, calendari i finançament per començar a construir la nova biblioteca Pau Vila. Tot i la falta de consens polític, el govern municipal format per CiU i PSC ha decidit tirar pel dret amb la seva idea, que els dos partits defensaven en els seus programes electorals, tot i que els convergents també formaven part de l’anterior govern, que defensava un altre model de biblioteca. Pròximament es licitarà una obra que començarà a l’abril, a un mes vista de les properes eleccions municipals. El projecte, que té diferents fases, es completarà al 100% a finals del 2017.

Recuperació del patrimoni històric

La construcció de la nova biblioteca servirà també per rehabilitar l’antic edifici del Molí i respectarà i reforçarà el patrimoni d’aquest edifici històric. “Volem que es noti el pes històric de l’edifici”, indica Antonio Montes, arquitecte de l’Àrea Metropolitana de Barcelona encarregat del projecte. El record de la primera fàbrica tèxtil de Molins de Rei, la Ferrer i Mora, estarà ben present en el nou equipament municipal.

Les tres naus que conformen l’edifici del Molí tenen una superfície aproximada de 5.000 metres quadrats. La nova biblioteca n’ocuparà 2.425, un 10% més del que es recomana per una població com Molins de Rei. Actualment, la biblioteca Pau Vila no supera els 425 metres quadrats.. L’espai restant estarà destinat a equipaments municipals, encara sense definir, com tampoc està definit l’ús de l’edifici on es troba la biblioteca actualment. El primer pas de l’obra serà la demolició d’alguns elements que s’han anat incorporant amb el pas dels anys, deixant sense enderrocar l’edifici original.

El Molí, que després del tancament de la fàbrica va funcionar com indret que recollia les activitats de diferents entitats, es va haver de tancar el 2011 per perill de despreniments. L’estat de l’edifici, unit a una plaga de tèrmits, feia impossible que se seguissin fent activitats. Tot i això, algunes entitats han continuat utilitzant locals annexos situats a la planta baixa. Amb aquesta reforma, l’històric edifici no només es conservarà, sinó que es convertirà en un dels punts més importants del municipi, creant una nova centralitat a Molins de Rei.

La biblioteca, a les plantes superiors

El gruix de la biblioteca se situarà a les dues plantes superiors per assegurar-se “llum i tranquil·litat”. La planta baixa, a peu de carrer, estarà reservada per serveis d’autoprèstec, autoretorn i informació. “Ens interessa que la biblioteca es vegi des del carrer”, indica Montes. Aquesta planta baixa també integrarà alguns equipaments municipals. La primera planta serà per diferents despatxos que utilitzaran els treballadors de la biblioteca i part dels equipaments per definir.

Pujar a la segona planta serà, gairebé, com entrar a la biblioteca. S’hi podran trobar una sala polivalent, part del fons generals, una galeria, una biblioteca infantil separada per un vidre, revistes i diaris i una zona de treball. A la tercera planta hi haurà el gran gruix del fons general de l’equipament i una terrassa. Al sostre una gelosia ceràmica amb aspecte de fusta que deixarà entrar la llum durant el dia i la deixarà sortir durant la nit. La idea és fer un edifici modern però amb uns acabats que recordin allò que va ser.

Aquesta reforma ocupa dues de les naus del Molí. A la tercera es realitzaran diferents activitats que poden estar relacionades amb la biblioteca. El consistori deixa el futur obert d’aquest tercer edifici, però la idea és que sigui polivalent i pugui acollir exposicions, conferències i aules d’estudi. També està pensat ubicar-hi un bar.

Les obres comencen a l’abril

Casals (dreta) i Paz (esquerra) durant la roda de premsa de presentació del projecte // Jose Polo

Casals (dreta) i Paz (esquerra) durant la roda de premsa de presentació del projecte // Jose Polo

L’anomenada fase 0, que s’encarregarà d’enderrocar els edificis annexos a l’original, començaran al mes d’abril just un mes abans de les eleccions municipals. Es tracta d’una operació delicada perquè s’han d’eliminar elements amb menys valor cultural però sempre respectant els originals. És a dir, no es tracta d’un enderroc convencional. El cost d’aquest inici d’obres és d’1.563.000 euros costejats per l’Ajuntament (1.225.000 euros a través d’una operació de crèdit), la Diputació de Barcelona (238.000 euros) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (100.000 euros). Tot aquest finançament ja s’ha aconseguit. S’espera tancar els projectes de les properes fases mentre la primera obra estigui en curs. Amb tot, el projecte complet, que costarà uns 4 milions d’euros més IVA, està previst que acabi a finals del 2017.

Al marge del debat electoral

L’equip de govern ha expressat el seu desig que el projecte de la nova biblioteca quedi “al marge del debat electoral” de les pròximes eleccions municipals tot i que la proximitat entre l’inici d’obres i els comicis ho farà inevitable. “A l’oposició a vegades li sap greu que tirem endavant Molins de Rei per por a que ens pengem les medalles”, ha declarat l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU). “No presentem idees sinó realitats”, ha afegit el primer tinent, Xavi Paz (PSC).

Segons Paz, la sociovergència molinenca va oferir “un pacte a la resta de les forces polítiques entenent que la gran necessitat d’una nova biblioteca quedés al marge del debat públic” però formacions com ERC, Iniciativa o la CUP no el van acceptar. Segons els partits de l’oposició, el projecte s’ha plantejat sense consens polític ni participació ciutadana i, a més, pot hipotecar la tasca del proper govern municipal. “Ens sentim completament legitimats a tirar endavant la nova biblioteca”, ha sentenciat l’alcalde Casals.

Segons Casals, aquest és “un dels projectes més importants pel futur de Molins de Rei” i “lliga amb la història del municipi”. Paz assegura que el projecte “compleix amb els compromisos establerts per aquest govern municipal” i a més “salda el deute de Molins de Rei amb l’edifici del Molí”. Així doncs, tot i les crítiques de l’oposició, el govern es mostra orgullós de començar a fer la nova biblioteca.

Recomanacions personalitzades