CiU i PSC aproven els últims pressupostos de la legislatura gràcies a un acord amb el PP

La sociovergència molinenca aprova els últims pressupostos de la legislatura gràcies a un acord amb el PP signat a última hora. Aquest acord compromet al govern a donar suport a algunes entitats de Molins de Rei i a garantir els recursos de la Guàrdia Urbana. 

Imatge del document signat per CiU, PSC i PP

Imatge del document signat per CiU, PSC i PP

Ho han tornat a fer. Com en el 2011 i el 2012, CiU i PSC han tornat a recolzar-se en el PP per guanyar la votació més important del curs polític: els pressupostos municipals. Tres dels quatre pressupostos de la sociovergència molinenca han estat possibles gràcies a la col·laboració de l’únic regidor popular del municipi, Emilio Ramos, que aquesta vegada ha facilitat l’aprovació abstenint-se en la votació. Sense cap mena de dubte, el PP ha estat alguna cosa més que una força política de l’oposició en aquesta legislatura.

El govern municipal i el PP s’han acabat de posar d’acord la mateixa tarda del ple municipal extraordinari, quan també s’ha negociat amb altres forces polítiques, com Iniciativa per Molins de Rei, que finalment ha votat en contra. El pacte s’ha posat sobre paper en un document signat per l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), el primer tinent, Xavi Paz (PSC) i l’únic regidor del PP al municipi, Emilio Ramos.

Viu Molins de Rei ha tingut accés ha aquest document que estableix vuit mesures que el PP ha posat com a requisits per donar suport a la sociovergència. Aquestes estan dividides en dues grans temàtiques: suport a algunes entitats i millora de la via pública i la seguretat. El primer apartat es concreta en el pagament del lloguer del local de l’Agrupación Lorquina, ampliar el suport de l’ajuntament a la Casa de Andalucía, millorar les pistes de petanca de la Riera Bonet i netejar els arbustos de les instal·lacions del Club Petanca Molins de Rei, segons indica el text.

Pel que fa a la via pública i seguretat, el document parla de fer millores en les voreres dels polígons industrials, adaptar les voreres a la gent gran i als discapacitats, treballar conjuntament amb el govern espanyol per rehabilitar el Palau dels Requesens i garantir i augmentar els recursos de la Guàrdia Urbana i, específicament, l’equip de pluja.

L’acord explica que les actuacions que impliquen a l’associació lorquina, la Casa de Andalucía, el Club Petanca Riera Bonet i la Guàrdia Urbana han de fer-se realitat durant el primer trimestre de 2015.

Ramos ha assegurat a aquesta redacció que altres grups de l’oposició “han donat suport al govern en altres moments i ningú no s’ha esquinçat les vestidures”. Durant el ple el popular ha assegurat que “no s’ha guanyat una guerra però sí una batalla”, valorant haver condicionat al govern cap a les seves postures polítiques municipals.

Emilio Ramos (PP), Xavi Paz (PSC) i Joan Ramon Casals (CiU) han segellat el pacte dels pressupostos a la sala de plens // David Guerrero

Emilio Ramos (PP), Xavi Paz (PSC) i Joan Ramon Casals (CiU) segellant el pacte dels primers pressupostos de la legislatura // David Guerrero

L’oposició, emprenyada amb l’actitud de l’alcalde

Les declaracions de l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), en la roda de premsa anterior a la votació dels pressupostos on titllava d’“electoralitsta” tothom qui no donava suport al seu govern no han agradat gens a l’oposició.

El portaveu de la CUP, Roger Castillo, ha publicat un article al seu blog on titlla l’actitud de Casals d’ “adaptació de la màxima antiterrorista de Bush”. Iniciativa per Molins de Rei ha indicat mitjançant una nota de premsa que té “malestar per l’actitud de l’alcalde durant la roda de premsa de presentació dels pressupostos”.

Tot i que el regidor ponent durant el debat de pressupostos ha estat el regidor de Finances, Miguel Zaragoza (PSC), la portaveu d’ERC, Sílvia Guillén, ha respost directament l’alcalde durant ple extraordinari clarificant que “no votar en contra dels pressupostos no significa estar en contra de Molins de Rei”. En definitiva, les acusacions de Casals, fetes quan encara s’estava negociant amb algunes forces, han generat consens en l’oposició.

La CUP, amb un model diferent

Les argumentacions del vot en contra per part de les diferents forces de l’oposició han estat diferents. La CUP ha tornat a expressar que, simplement, defensa un “model de Molins de Rei diferent” al que vol la sociovergència. “El govern municipal ha renunciat ha qualsevol tipus de participació ciutadana”, ha expressat Castillo al principi de la seva intervenció posant la nova biblioteca Pau Vila com a exemple de projecte on no s’ha tingut en compte l’opinió de la ciutadania. Castillo també va preguntar-li si és “alcalde a temps parcial” pel fet que sou del convergent prové del seu partit polític i no pas de l’Ajuntament directament.

Iniciativa gairebé s’absté 

Iniciativa per Molins de Rei gairebé fa un vot de confiança en el govern optant per l’abstenció, com ja va fer en els passat pressupostos. Fins mitja hora abans de l’inici del ple extraordinari, els ecosocialistes han estat negociant amb el govern la realització d’uns plans d’ocupació amb recursos municipals però, finalment, no han pogut arribar a un acord. Les principals crítiques d’Iniciativa no són noves i el seu portaveu, Sergi Conde, las ha tornat a reiterar. L’estructura política de l’Ajuntament -especialment l’àrea de DIPEL-, la manca d’un Pla d’Acció Municipal o la reducció de les partides de participació ciutadana segueixen separant Iniciativa de l’actual govern municipal.

ERC, especialment crítica

La intervenció d’ERC ha estat especialment dura amb el govern. Durant aquesta legislatura no s’havia vist als republicans amb un to tant crític. “Són uns pressupostos que obliden que estem en crisi i actuen com en temps de bonança econòmica”, ha acusat la portaveu, Sílvia Guillén. Segons Guillén, els últims pressupostos de la sociovergència són “de lluïment” i estan fets “en clau electoral”. Coincidint amb la CUP i Iniciativa, també han demanat un procés participatiu sobre la nova biblioteca.

Recomanacions personalitzades