CiU vol blindar la nova biblioteca però accepta un procés participatiu sobre la resta del Molí

El partit de l’alcalde proposa fer un procés participatiu sobre els usos de la part de l’edifici del Molí que restaran buits més enllà de la nova biblioteca. També proposen construir dos blocs d’habitatge públic a la plaça de la Llibertat. 

D'esquerra a dreta: Laura Soto, Ramon Sànchez i Àlex Francés durant la roda de premsa // Jose Polo

D’esquerra a dreta: Laura Soto, Ramon Sànchez i Àlex Francès durant la roda de premsa // Jose Polo

CiU Molins de Rei vol fer un procés de participació ciutadana per decidir els usos de la part de l’edifici del Molí on no es construirà la nova biblioteca. És a dir, el partit de l’alcalde s’obre a la participació ciutadana en una de les obres més importants que ha d’encarar Molins de Rei durant els pròxims mesos però amb la condició sine qua non que el projecte de nova biblioteca que comparteixen amb el PSC, amb qui governen, segueixi intacte.

“Volem fer un procés de participació sobre els 2.500 metres restants de l’edifici del Moli”, ha declarat Laura Soto, militant convergent i portaveu de les JNC del municipi. La proposta arriba després que en el ple municipal del mes de febrer ERC presentés una moció a favor de fer una consulta popular sobre el projecte de la biblioteca que no va ser aprovada. És una iniciativa “del partit i no del govern”, afirma Àlex Francès, president de CiU Molins de Rei. Queden tres mesos per a les eleccions municipals i tots els partits, fins i tot els de govern, comencen a posicionar-se marcant perfil propi.

CiU té idees per ocupar l’espai disponible al marge de la biblioteca en el rehabilitat edifici del Molí: fer un casal per a la gent gran, unes aules d’estudi, una sala polivalent que pugui acollir exposicions, un bar, un espai per recordar la història tèxtil de Molins de Rei, un petit magatzem de material d’entitats, oficines administratives de l’Ajuntament -concretament les de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, que actualment es troben sota la biblioteca-, una sala de lleure per a joves i una sala de projeccions. “És la ciutadania de Molins de Rei qui ha d’opinar”, reitera Soto.

El procés de participació, però, no es pot fer de qualsevol manera perquè “no sempre són bons, com va passar a la plaça del Mercat amb els bunkers, en paraules de Francès. El president de l’agrupació local assegura que es necessiten “una sèrie de garanties” per assegurar-se que s’aconsegueix “una mostra representativa de la població de Molins de Rei”. No s’han donat més detalls sobre com volen aconseguir aquests objectius en el procés participatiu.

Plànol de l'edifici // Ajuntament de Molins de Rei

Plànol de l’edifici del Molí amb la zona on anirà la biblioteca (en verd) i la resta (en blanc) // Ajuntament de Molins de Rei

Construcció de dos blocs de pisos

El planejament urbanístic de la zona marca que on ara hi ha les plaques fotovoltaiques que s’endollaran anys després de la seva instal·lació hi ha d’anar un bloc d’habitatges. De fet, el pla actual contempla fer un bloc de pisos d’11 plantes (10 més planta baixa) que seria “més alt que l’edifici més gran del barri del Canal”, segons Ramon Sànchez, militant de CiU Molins de Rei que entrarà com a regidor en substitució de Mònica Santamans. “L’impacte visual de construir un bloc d’aquestes característiques és molt gran”, assegura Sànchez.

La proposta urbanística convergent per a la plaça del Molí és “eliminar el bloc de 10 i traslladar aquests metres d’habitatge a la plaça de la Llibertat per fer dos edificis d’un màxim de planta baixa més cinc”. “Així aconseguiríem un impacte visual molt menor”, certifica el convergent. Aquests pisos serien construïts per destinar-los “a habitatge públic de lloguer o en règim de cessió per a gent jove o gent gran”.

“Cada metre construït són 2.000 euros de beneficis per a l’Ajuntament, així que si no construïm anem perdent diners”, argumenta el convergent. També s’hi faria una zona d’aparcament de rotació per no perdre les places que hi ha actualment a la plaça de la Llibertat.

L’oposició “sense propostes”, segons CiU

CiU ha aprofitat la convocatòria la roda de premsa per explicar les seves propostes i, a més, acusar els partits que no formen part del govern municipal de no tenir-ne. Segons Francès, l’oposició “nega la màxima” perquè no accepten el projecte de biblioteca al Molí però “no han presentat cap altre projecte”. Segons Convergència, l’oposició té “el no sistemàtic” a la feina que estan fent des del govern municipal.

Recomanacions personalitzades