CiU i PSC signen un pacte de govern marcat per l’austeritat i la transparència

CiU i PSC han signat el pacte de govern que marca els principals eixos de la legislatura. L’austeritat i la transparència complementen quatre grans línies estratègiques que marquen l’acord. A més de la divisió de l’alcaldia entre Xavi Paz i Joan Ramon Casals, també es divideixen la direcció de les quatre àrees de l’Ajuntament.

Joan Ramon Casals i Xavi Paz han explicat el pacte a la sala d'actes de Ca n'Ametller // David Guerrero

Ja és oficial: l’alcaldia serà dividida i CiU i PSC es repartiran les diverses àrees del consistori. Els dos primers anys de la legislatura, entre 2011 i 2013, correspondran a Xavi Paz (PSC) i els dos últims de la legislatura, 2013-2015, seran per a Joan Ramon Casals (CiU). Durant tota la legislatura, l’àrea d’Economia i Serveis Generals serà dirigida pel PSC, mentre que CiU en tindrà dues: l’àrea de Desenvolupament i Promoció Estratègica Local i la de Sostenibilitat i Territori. La quarta àrea de l’Ajuntament de Molins de Rei, Serveis a les Persones, serà compartida entre CiU i PSC inversament a l’alcaldia, de manera que recaurà en els convergents els dos primers anys de mandat i en els socialistes els dos últims. No hi haurà majoria absoluta, a falta d’un regidor, però “deu regidors són suficients per tirar endavant Molins de Rei i tornar a convertir-lo en un referent del nostre entorn”, ha assegurat amb confiança Joan Ramon Casals. Els noms que es faran càrrec de cada regidoria es donaran a conèixer el proper dimarts, però ja s’ha avançat que hi haurà regidors dels dos partits a cada àrea. “La nostra voluntat és que no hi hagi compartiments estancs”, ha indicat Casals.

L’acord de govern entre CiU i PSC no s’ha confirmat fins a l’últim moment. A les tres de la tarda de divendres és quan s’ha donat per tancat i a les set de la tarda s’ha escenificat l’acord davant els mitjans de comunicació i els fidels de cada partit. El líder socialista, Xavi Paz, ha remarcat les coincidències programàtiques amb CiU i ha deixat clar que espera durant els propers quatre anys “confiança mutua, consens, diàleg entre les dues forces polítiques i oberts a la resta de partits”. De fet, la sociovergència governarà en minoria. Per tant, el consens amb altres forces serà bàsic per tirar endavant tots i cada un dels projectes del nou govern municipal. Joan Ramon Casals, per la seva banda, ha agraït la voluntat negociadora del PSC i ha parlat dels “esforços i la generositat que han demostrat les dues forces polítiques”. CiU va ser la força més votada el passat 22 de maig i, segons Casals, “hem hagut de fer renúncies pel bé comú i renunciem a ostentar l’alcaldia durant dos anys  per tal de que Molins de Rei faci un pas endavant”.

Joan Ramon Casals, Xavi Paz i representants del PSC, CDC i UDC han signat el pacte de govern // David Guerrero

Quatre línies estratègiques

L’acord al que han arribat es basa en quatre grans línies estratègiques. La primera és combatre la crisi econòmica, impulsar l’emprenedoria i l’activitat. “En aquest punt és on hem de dedicar els majors esforços”, ha assegurat Xavi Paz. La segona línia estratègica és el que durant tota la campanya el PSC ha anomenat el “bon govern”, una millor gestió de l’Ajuntament que pretén ser “el principi rector de l’Ajuntament com a contraposició a la història més recent”, ha explicat el que serà alcalde a partir d’aquest dissabte. La tercera línia del pacte és el model de vila “amable i sostenible, on tota acció estigui al servei dels molinencs” i el quart eix és el dels serveis a les persones. En aquest punt s’ha destacat la intenció de convertir l’administració en quelcom “més àgil, més simple i més facilitadora”. A partir d’aquestes quatre línies, CiU i PSC s’han donat fins el 30 de juliol per fer un pla de futur més detallat.

Aquestes quatre línies estratègiques estaran marcades per un denominador comú: “l’austeritat serà un dels principals valors de l’acció de govern”, ha emfatitzat Paz. I és que el context econòmic sembla que marcarà la legislatura que tot just avui comença. Joan Ramon Casals ha advertit de que “no serà una legislatura fàcil” i s’ha mostrat reticent a parlar d’inversions de futur ja que “no sabem quins seran exactament els recursos dels que disposa l’administració”. A més de l’austeritat, Xavi Paz ha afegit l’altre concepte clau del proper govern municipal: la transparència. Com a mostra d’aquest aspecte es realitzarà una auditoria al començament del mandat per saber com es troben l’Ajuntament i una altra al final del mandat per aclarir com les deixen.

Després de presentar el pacte, han acompanyat a Joan Ramon Casals i Xavi Paz el primer secretari del PSC, Miguel Zaragoza; el president de CDC, Ricard Domènech; i el president d’UDC, Esteve Altozano. Tots ells han signat dues còpies de l’acord de governabilitat al que han arribat entre les dues forces. Aquest document recull els acords als que s’han arribat durant les negociacions i que són la primera pedra del nou govern municipal.

Recomanacions personalitzades