Sílvia Guillén es presenta com a candidata a l’alcaldia acompanyada d’Oriol Junqueras

ERC aconsegueix reunir més de 200 persones a la plaça de la Creu en la presentació de Sílvia Guillén com a candidata a l’alcaldia. Participació i transparència són els eixos del seu discurs. L’alcalde de Sant Vicenç i líder del partit, Oriol Junqueras, acompanya a Guillén en la presentació.

Sílvia Guillén ha fet un discurs sòlid, preparat i amb contingut // David Guerrero

Sílvia Guillén ha fet un discurs sòlid, preparat i amb contingut // David Guerrero

Molins de Rei històricament ha mirat per sobre a Sant Vicenç dels Horts, però ara que ERC té un alcalde dels seus a l’altre costat del riu sembla que les coses han canviat pels republicans. Sant Vicenç ha passat a ser el referent, o almenys així l’ha presentat Oriol Junqueras, líder d’ERC i alcalde del municipi veí, aquest dissabte al matí en la presentació de Sílvia Guillén com a candidata a l’alcaldia de Molins de Rei per ERC.

L’acte ha aplegat més de 200 persones a la plaça de la Creu amb un clima primaveral que acompanyava i que ha fet aturar-se a més d’un curiós per escoltar a Oriol Junqueras però també a Sílvia Guillén, candidata local que s’ha presentat amb la intenció de “recuperar la confiança en els polítics”. Ho diu una periodista de formació i professió que reconeix que de petita el que volia era ser periodista i no pas política però que, assegura, en els ideals d’ERC és on més còmoda s’ha trobat: “Vull fer una vila republicana, basada en valors com la transparència, la justícia social i el rebuig absolut a la corrupció”.

Participació i transparència

Guillén ja ha deixat entreveure en quin aspecte centrarà la campanya electoral: la participació. Rere un faristol amb el lema #decideixmolins, Guillén ha reclamat més participació al govern municipal. “Crearem consells de participació de diferents àmbits i mecanismes de participació per fer avançar els projectes amb consens”, ha anunciat com a primera mesura que dona a conèixer formalment la candidata, recordant que fa un mes els republicans van plantejar una consulta per debatre sobre els usos del Molí i el govern municipal la va tombar.

Més participació i més transparència, ha demanat Guillén. “En els darrers quatre anys han governat CiU i el PSC amb el suport del PP”, ha apuntat, preguntant-se, “a canvi de què? No ho sabem, aquí ha mancat transparència”. Missatge directe als dos partits que formen part de l’equip de govern que no s’han quedat aquí. A CiU li ha recordat que “ERC no ha tingut cap imputat per corrupció en 83 anys d’història”, mentre que el mateix punt de partida li ha servit per llençar un missatge també als socialistes i la resta de forces d’esquerres que han signat un compromís ètic: “No ens cal fer cap codi ètic a tres mesos de les eleccions, és el nostre compromís de sempre”

ERC ha reunit a més de 200 persones a la plaça de la Creu // David Guerrero

ERC ha reunit a més de 200 persones a la plaça de la Creu // David Guerrero

La candidata d’ERC també ha destinat una bona part de la seva intervenció a l’economia i la situació de problemàtica social per la que travessen moltes famílies. “Tenim una de les taxes d’atur més baixes de la comarca, però la crisi no ha passat de llarg i mentre hi hagi casos de malnutrició a les escoles o gent que no pot pagar els subministraments bàsics cal vetllar per ells”, ha assegurat Guillén, apostant per fer un “pacte contra l’exclusió social i la pobresa”, el que vindria a ser una evolució del Consell de Seguiment de la Crisi impulsat pel govern municipal actual.

Altres aspectes del seu programa que ja ha avançat en la seva presentació ha estat la necessitat de donar una nova imatge a la carretera i la creació de les regidories de barri, un sistema que funciona a molts altres municipis amb èxit a la majoria dels llocs. Es tracta d’adjudicar un barri concret a cada regidor de l’equip de govern i que els veïns vegin en aquest el principal interlocutor per fer arribar els seus problemes del dia a dia.

Janés, en primera fila

L'exalcalde Josep Janés (a la dreta), fent costat a Sílvia Guillén (al centre) // David Guerrero

L’exalcalde Josep Janés (a la dreta), fent costat a Sílvia Guillén (al centre) // David Guerrero

L’eslògan de l’acte era “Una nova vila per a un nou país”, així que la candidata republicana no podia acabar sense fer cap referència a les eleccions del 27 de setembre més enllà de les municipals del 24 de maig. “Una àmplia representació de regidors republicans serà la garantia de que aquest país serà independent”, ha apuntat Guillén.

Un dels assistents que més ha cridat l’atenció a l’acte ha estat Josep Janés, alcalde de Molins de Rei del 1991 al 2002 com a independent però presentant-se per Iniciativa. Janés ha estat en primera fila, acompanyant a Junqueras i Guillén. Ja s’ha deixat veure en els actes de l’ANC durant els últims mesos i el dia abans de la presentació de Guillén participava com a ponent en un acte amb més de 1.000 persones a Cornellà.

Sant Vicenç, nou referent

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts i líder republicà, Oriol Junqueras, ha pres la paraula després de Guillén. Potser més d’un dels que es van aturar a la plaça quan el van veure s’esperaven escoltar a Junqueras parlant de política general, però el cert és que ha sorprès amb un discurs molt municipalista, basat en la seva acció de govern durant els últims quatre anys al municipi de l’altre costat del riu. Junqueras ha tret pit especialment del treball fet pel seu ajuntament en ocupació, ignorant en tot moment que Sant Vicenç és, de llarg, el municipi del Baix Llobregat amb la taxa d’atur més alta.

“Es pot fer un govern transparent, obert a la gent i amb polítiques socials”, ha assegurat, indicant que “Sant Vicenç dels Horts és l’exemple”. Sense deixar de posar com exemple el seu municipi, Junqueras ha passat a dissertar sobre el paper dels alcaldes. “Estar a prop de la gent és el que hauríem de demanar a qualsevol polític”, ha apuntat Junqueras. L’oposició a Sant Vicenç li ha retret en més d’una ocasió que no li dedica suficient temps al poble del que és alcalde i que molts ciutadans el veuen més per la televisió al Parlament que al seu poble.

Oriol Junqueras ha posat Sant Vicenç dels Horts com exemple constantment // David Guerrero

Oriol Junqueras ha posat Sant Vicenç dels Horts com exemple constantment // David Guerrero

Junqueras també ha arrencat alguns aplaudiments al assegurar que no cobra dietes ni sou de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Ho fa del partit. El que li era aplaudit a ell, a l’alcalde de Molins de Rei, que tampoc cobra del consistori, se li ha retret més d’un cop des de l’oposició.

Tot i això, ha desplegat un discurs en defensa de la política municipal molt lloable i s’ha presentat com un ciutadà més de servei al seu poble: “Estic de pas, sóc historiador i professor universitari, en canvi hi ha gent que està perpetuada a la política”, ha criticat.

El líder d’ERC ha finalitzat la seva intervenció fent una crida a deixar “el futur dels nostres municipis i el nostre país en les nostres mans” i ha demanat el suport a Sílvia Guillén. “Sinó, l’alternativa que tindreu és canviar de poble i venir a viure a Sant Vicenç”, ha conclòs.

L’acte ha acabat amb una foto de família amb Junqueras de molts dels que formaran part de la llista electoral del partit. Tampoc ha faltat a la foto Víctor Puntas, candidat a les passades eleccions municipals, que ha seguit l’acte al final de la plaça.

Sílvia Guillén (al centre) acompanyada d'Oriol Junqueras i militants d'ERC Molins de Rei // David Guerrero

Sílvia Guillén (al centre) acompanyada d’Oriol Junqueras i militants d’ERC Molins de Rei // David Guerrero

Recomanacions personalitzades