Molins de Rei tanca una Festa Major amb més voluntat inclusiva

El municipi deixa enrere una festa grossa que ha destacat per tenir una major voluntat d’inclusió cap a col·lectius amb diversitat funcional, però que també ha decebut en algunes activitats com l’esclat final de festa.

El pregó de la Festa Major va anar a càrrec dels Miquels // Clàudia Ferràndiz

A falta d’algun acte puntual com el concert de la coral Flor de Neu diumenge a les 18:30 hores a la Sala Gòtica, la Festa Major 2019 ja és pràcticament història. Molins de Rei tanca una festa grossa que, de la mà de les entitats, ha tornat a tenir una gran participació però aquesta vegada amb una especial atenció cap a col·lectius amb diversitat funcional.

Per exemple, per primera vegada el pregó de Festa Major –enguany a càrrec d’uns Miquels nostàlgics– ha estat accessible per a persones amb problemes d’audició a través de subtítols i llenguatge de signes. Durant els dies de la festa també s’ha incrementat la presència de lavabos adaptats i la fira d’atraccions ha tingut en compte els infants amb autisme i hipersensibilitat auditiva suprimint la música durant unes hores. Fins a set actes han disposat d’algun element per a la inclusió.

Un altre dels punts forts és que el tall de la Carretera per les obres que l’han de remodelar no ha perjudicat en excés el desenvolupament de la celebració, que ha sabut adaptar el recorregut de les diverses cercaviles com la sortida del Camell i la seva versió infantil, que com cada any han tornat a ser multitudinàries. També han tingut protagonisme el correfoc de diables i bèsties, els Gegants i els seus convidats navarresos. Els Matossers han aixecat un 3 de 7 i Miquel Ramoneda ha estat nomenat Miquel de l’Any.

En tots aquests actes s’ha tornat a comptar amb la inestimable ajuda d’associacions de voluntaris com l’Agrupació de Defensa Forestal Puigmadrona-Olorda, la Creu Roja Baix Llobregat Centre i Protecció Civil de Molins de Rei.

El correfoc de diables i bèsties de la Festa Major de Molins de Rei // David Polo

La celebració també ha sabut sobreposar-se a l’amenaça de pluja del primer cap de setmana, en què tot i algunes suspensions inicials la majoria d’actes es van poder celebrar amb normalitat. Un dels plats forts va tornar a ser la Cursa de Sant Miquel, que en la seva 41a edició va aplegar prop de 3.000 persones. Tampoc es va quedar curta l’estrena del noucircuit infantil de BTT, que va comptar amb més de 160 participants. Una altra iniciativa consolidada és la Terrasseta de Festa Major, així com el pregó alternatiu

Les arts escèniques també han fet acte de presència en una festa que un any més ha mantingut la tradicional fira de brocanters, les exhibicions artístiques i la mostra de motos ‘custom’. També s’ha gaudit de l’Esbart, i han sonat sardanes i gralles, a més de grups com The Ramblers.

Altres activitats han sortit del forn com una nova iniciativa infantil pensada per estimular la creativitat dels més petits decorant un cotxe en blanc. De fet, durant la festa també s’ha donat importància a la canalla destinant el dilluns extra de Festa Major a activitats familiars i inaugurant una placa commemorativa de Ciutat Amiga de la Infància.

Desenes d’infants han decorat un cotxe blanc // Clàudia Ferràndiz

Però no tot han estat flors i violes. A la plaça de la Llibertat, a banda de música, també ha tornat a ser tendència el botellón. La imatge dels últims anys s’ha repetit: centenars de joves s’han reunit al voltant de l’escenari per beure alcohol, malgrat que l’Ajuntament havia impulsat de nou una campanya de consum responsable per “conscienciar la població i evitar conductes de risc”. Un repte pendent a Molins de Rei i a molts municipis més.

D’altra banda, entre els concerts de la plaça de la Llibertat s’han trobat a faltar els grups locals seleccionats a través del tradicional Empalmat. Després de catorze edicions, algunes amb més participacions que altres, el concurs dedicat a promoure bandes musicals del Baix Llobregat no s’ha celebrat.

Sí que s’ha continuat l’aposta contra la violència masclista, amb un protocol específic, un punt lila d’informació a la plaça de la Llibertat i una parella itinerant voltant pels espais de festa. Hi ha un ampli consens social sobre la necessitat d’aquestes iniciatives.

Per contra, ha desaparegut una novetat de l’any passat: posar el balcó de l’Ajuntament a disposició dels veïns. Una seixantena de persones van ser seleccionades el 2018 per gaudir de les vistes que ofereix el balcó consistorial a tot el gruix d’actes que se celebraven a la plaça. Però enguany el nou equip de govern no ha repetit el format.

Tampoc s’ha repetit l’engalanament de carrers per Festa Major, una altra novetat de l’edició anterior en què l’Ajuntament va invertir 5.000 euros i que no va aconseguir gaires adeptes. Enguany, però, no s’ha tornat a apostar tot i que sovint cal persistir si es vol aconseguir participació. Tot sigui dit, alguns carrers s’han decorat, inclús amb un sopar popular a l’Ignasi Iglésias.

El final de festa tampoc ha estat un encert. S’havia explicat que hi hauria alguna incògnita, però de sorpreses res. Un esclat de confeti ha inundat la carpa de la plaça de la Llibertat a ritme de Bollywood, però la gent s’ha quedat amb ganes de més. Un final amb gust agredolç per una Festa Major amb possibilitats de millora.

[Viu Molins de Rei ha fet més d’una vintena d’informacions relacionades amb la Festa Major, donant veu al màxim d’entitats possible. Si vols que arribem encara a més llocs, fes-te soci del diari.]

Recomanacions personalitzades