Miquel Ramoneda és nomenat Miquel de l’Any

L’associació Els Miquels ha escollit el responsable de cal Miquel del Vi, un dels comerços històrics de Molins de Rei. Per tercer any consecutiu, no ha nascut cap Miquelet.

Miquel Ramoneda acompanyat de membres de l’associació Els Miquels // Clàudia Ferràndiz

Entre traques i crits, l’associació Els Miquels ha nomenat el Miquel de l’Any 2019 aquest diumenge 29 de setembre a les sis del matí, com marca la tradició. L’escollit per unanimitat ha estat Miquel Ramoneda, responsable de Cal Miquel del Vi, un dels comerços històrics de Molins de Rei, especialitzat en la venda de cava i vi, i conegut pel seu tracte familiar i proper.

Afortunat molinenc que mai passarà set, sempre envoltat de botes de vi i ampolles de cava”. Així ha estat descrit Miquel Ramoneda des de la colla Els Miquels. Però el títol no només se li ha atorgat per encarregar-se d’aquesta botiga del carrer Folquer, sinó que també per ser “dansaire de l’Esbart Molins de Rei”, “jugador d’handbol”, “muntanyenc d’afició” i “conservador de les tradicions catalanes”, segons ha anunciat l’associació abans d’entregar-li el bastó. A més, el nou Miquel de l’Any va ballar “el primer ball del Camell”.

Ara, després de jurar el càrrec de Miquel de l’Any, Ramoneda haurà de treballar el títol amb la seva presència als actes públics del municipi, amb la preparació del pregó de l’any vinent i col·locant la placa a la porta de casa seva.

Aquest any, els Gegants no han presidit la Festa dels Miquels, perquè el patró sant del municipi ha caigut en diumenge, i en Miquel i la Montserrat estaven ocupats amb la 34a Trobada de Gegants i Capgrossos.

Miquel Ramoneda amb el bastó i la placa // Clàudia Ferràndiz

Un pregó reivindicatiu i de balanç de l’últim any

El Miquel de l’Any 2018, Miquel Sánchez, s’ha encarregat del pregó. El jove de 33 anys ha aprofitat el parlament per valorar aquest darrer any, tant en l’àmbit personal com en clau local.

Sánchez ha explicat que, per una lesió a l’esquena, ha hagut de deixar el Club Bàsquet Molins de Rei on feia 23 temporades que jugava. L’experiència d’aquests anys li ha ensenyat que en aquest esport “els aprenentatges i els assoliments s’escriuen en llenguatge col·lectiu”, ja que es basa en “el treball en equip, la lluita i el sacrifici conjunt per arribar a un objectiu comú”.

El pregó ha anat a càrrec de Miquel Sánchez // Clàudia Ferràndiz

El Miquel de l’Any 2018, que és mestre a l’escola Castell Ciuró, també ha reivindicat en el pregó que la davallada de la natalitat està suposant el tancament de línies públiques, i que això és “injust”. Sánchez aposta per la disminució de les ràtios a les aules.

L’escollit l’any passat ha fet balanç dels canvis que Molins de Rei ha experimentat en un any. Sánchez ha celebrat que el municipi ha estrenat nova biblioteca, però ha comentat que “caldria ampliar-ne l’horari”. També ha denunciat que es mantingui la Festa dels Tres Tombs, ja que “la tradició no hauria d’implicar el patiment dels animals”. 

El Miquel de l’Any 2018 ha acabat fent referència al canvi de govern que Molins de Rei va viure fa pocs mesos, i ha assenyalat que per tirar endavant caldran “consensos i pactes”, i també “escoltar la ciutadania”. 

Miquel Sánchez ha rebut una còpia en miniatura del bastó, per haver estat Miquel de l’Any 2018 // Clàudia Ferràndiz

D’altra banda, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, ha felicitat l’associació Els Miquels pel seu 40è aniversari, el motiu pel qual van encarregar-se del pregó de la Festa Major. “La Festa dels Miquels és una cita ineludible”, ha assegurat el batlle socialista. 

Paz ha recordat la figura de Miquel Armengol, antic director de Ràdio Molins de Rei, que aquest 29 de setembre fa deu anys que va morir. “Des del record dels qui ja no hi són, gaudiu del que queda de Festa Major”, ha indicat Paz, abans de desitjar un “gran regnat” al nou Miquel de l’Any.

Tercer any consecutiu sense Miquelets

Per tercer any consecutiu, no han nascut Miquelets i, per tant, el títol de Miquel Petit segueix estant vacant. Des de l’associació han animat a tornar a utilitzar aquest nom, que és el patró de Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades