Joan Ramon Casals abandona l’alcaldia per ser director de l’oficina de Quim Torra

Ramon Sánchez serà el nou alcalde de Molins de Rei. Casals deixa la política local per convertir-se en cap de gabinet del president de la Generalitat, Quim Torra. Jordi Pradell entrarà de regidor. 

Casals, amb Sánchez de fons, durant la roda de premsa // Jose Polo

Canvi d’última hora, a escassos mesos de les eleccions municipals del mes de maig. Joan Ramon Casals deixarà de ser alcalde de Molins de Rei, càrrec que ostenta des del 2013. El neoconvergent, que ja havia anunciat que no es presentaria als pròxims comicis locals, abandona la política de proximitat per convertir-se en el nou director de l’oficina del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. Així ho ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa.

Si no hi ha cap sorpresa molt poc probable, el seu substitut serà el tinent d’alcalde i cap de llista de JuntsxMolins-PDeCAT, Ramon Sánchez. El relleu de Casals demanarà el vot de la resta de partits en un ple extraordinari que se celebrarà la setmana vinent. Abans es farà un primer que servirà per formalitzar la renúncia de l’actual alcalde. Sánchez necessita 11 vots per aconseguir la majoria absoluta i el govern municipal format pel seu partit, la CUP i ERC, en suma 13. A més, si ningú obté aquesta àmplia victòria en el ple, l’alcaldia recau en la força més votada, que en les passades eleccions municipals va ser CDC.

“Em fa molta il·lusió, el president Quim Torra m’ha demanat que l’ajudi sent el seu director de l’oficina, el que es coneix com a cap de gabinet i, per tant, ser la seva persona de confiança”, ha explicat Casals davant dels mitjans de comunicació local. “Sempre he fet més d’una funció i les he tirat endavant sempre que ha estat compatible, però aquesta vegada és molt difícil poder fer-ho”, ha afegit. I és que de forma continuada ha compaginat l’alcaldia amb altres responsabilitats polítiques d’àmbit nacional. “Per això avui anunciem el que serà el relleu a l’alcaldia de Molins de Rei en el Ramon Sánchez. Estic convençut que és la millor persona per continuar el projecte”, ha sentenciat.

Sánchez, alcalde per continuar amb les polítiques de Casals

“Vull donar-li les gràcies a Casals per tot el que ha fet durant els últims vuit anys, potser ha estat el millor alcalde de la història”, ha respost Sánchez. “Perdem un actiu molt important a Molins de Rei, però el guanya el país”, ha insistit qui serà el nou alcalde del municipi. “Per mi és un repte molt il·lusionant ser alcalde i continuar amb totes les polítiques que hem anat fent”, ha valorat. “Jo i el meu equip tenim moltes idees per ser un poble que continuï tendint cap a l’excel·lència”, s’ha proposat.

D’altra banda, Jordi Pradell, qui va ser el número vuit de la llista de Convergència el 2015, serà el nou regidor que entrarà al consistori. De moment, es desconeixen els altres canvis que pot comportar la marxa de Casals en l’organigrama de les regidories de l’Ajuntament de Molins de Rei.

Pradell, a l’esquerra, i Sánchez, a la dreta // Jose Polo

El salt definitiu a la política nacional

Casals s’havia postulat per liderar el PDeCAT i portar-lo sense matisos a les tesis de Carles Puigdemont fa uns mesos. Fins ara, a més d’alcalde de Molins de Rei, era assessor de la consellera de Presidència, Elsa Artadi. Tot apunta que Artadi serà una de les figures fortes de la candidatura de Quim Forn a l’alcaldia de Barcelona. Anteriorment, i mentre exercia d’alcalde, el batlle va arribar a ser diputat el Parlament de Catalunya, assessor de la seva formació política a la Diputació de Barcelona i secretari de Política Territorial de Convergència. Per tant, sempre ha estat vinculat a la política nacional i ara fa el salt definitiu per dedicar-se a ella al 100%.

Capaç de governar amb gairebé tothom

Joan Ramon Casals va començar en la militància política l’any 1993, formant part de CDC i les JNC, on va accedir l’Executiu Nacional. L’any 1997 va entrar com a regidor a l’Ajuntament de Molins de Rei. Durant la seva trajectòria ha format part de governs municipals que unien el seu partit amb Iniciativa i Esquerra i ERC. De fet, el 2007 va ser cap de llista de CiU per primera vegada i va convertir-se en regidor de Fira i Promoció Econòmica.

El 2011 guanya les eleccions municipals –CiU mai havia aconseguit ser la força més votada– i pacta amb el PSC, amb qui es reparteix l’alcaldia. Durant la primera etapa de la sociovergència, va aprovar importants polítiques com els pressupostos municipals amb el PP.

Casals ha estat escollit alcalde amb el suport de 10 dels 21 regidors // Jordi Julià

Casals votant el dia del seu primer ple d’investidura // Arxiu — Jordi Julià

Les eleccions del 2015 el situen com a guanyador per segona vegada i torna a formar executiu amb Xavi Paz (PSC), però aquesta vegada obté un regidor més que els socialistes i accedeix a l’alcaldia directament, càrrec que ha ocupat fins ara. La sociovergència aconsegueix la majoria absoluta. El pacte segueix fins a finals del 2017, quan decideix expulsar al PSC del govern municipal per les discrepàncies polítiques entre partits en clau nacional. Llavors va nèixer el tripartit independentista, que l’ha vinculat amb la CUP i ERC dins del mateix govern municipal. Amb tot, es pot dir que Casals ha estat capaç de governar amb gairebé tothom.

Recomanacions personalitzades