CiU i PSC reediten la sociovergència amb Joan Ramon Casals d’alcalde durant tota la legislatura

Molins de Rei tindrà quatre anys més de sociovergència després que les dues forces més votades, CiU i PSC, tornin a arribar a un acord de govern. El candidat convergent, Joan Ramon Casals, serà l’alcalde durant tota la legislatura i el socialista Xavi Paz serà el primer tinent. 

Joan Ramon Casals i Xavi Paz signant el pacte a la Federació Obrera // Jose Polo

Joan Ramon Casals i Xavi Paz signant el pacte a la Federació Obrera // Jose Polo

Sense sorpreses en el pacte de govern a Molins de Rei. CiU i PSC tornaran a formar govern municipal en la versió 2.0 de la sociovergència molinenca, ara amb majoria absoluta després d’aconseguir 11 regidors a les eleccions municipals (6 CiU i 5 PSC). El candidat de la llista més votada, el convergent Joan Ramon Casals, serà l’alcalde de Molins de Rei durant els pròxims 4 anys, i el socialista Xavi Paz serà el primer tinent d’alcalde, figura amb “més importància” que en la darrera legislatura, segons han explicat els mateixos protagonistes en roda de premsa.

“Hem tornat a fer un molt bon pacte on qui guanya és Molins de Rei”, ha afirmat convençut Casals, que dissabte 13 serà investit alcalde. “Volem seguir tirant endavant els projectes iniciats”, ha reiterat el convergent. “Fa quatre anys vam establir una relació de confiança que ha funcionat”, ha assegurat Paz agafant el fil del seu soci. “Hem seguit el que han dit les urnes perquè un govern que abans no tenia majoria ara la té”, ha sentenciat el socialista argumentant els motius de l’acord. El que va començar com a “matrimoni de conveniència”, s’ha convertit en un “matrimoni ben avingut”.

Casals i Paz donant-se la mà després de signar // Jose Polo

Casals i Paz donant-se la mà després de signar // Jose Polo

Finances per Convergència i Cultura pel PSC

La regidoria de Finances, fins ara en mans socialistes, passa a estar controlada per CiU i la de Cultura, fins ara convergent, ara estarà regida pel PSC. Aquest és un dels principals canvis d’una estructura política de l’Ajuntament que no es veurà reduïda i que seguirà constant de cinc grans àrees: Alcaldia (CiU), Economia i serveis generals (PSC), Desenvolupament i Promoció Estratègica Local (CiU), Serveis a les persones (PSC) i Sostenibilitat i Territori (CiU).

Algunes de les regidories d’aquestes àrees estan intercalades entre els partits amb l’objectiu de “seguir treballant de manera coordinada en totes les àrees sense departaments tancats ni decisions preses sense coneixement”, segons indiquen en el document d’un pacte posat a disposició de la ciutadania i signat per Casals, Paz, el president de CiU Molins de Rei, Àlex Francès, i el primer secretari del PSC Molins de Rei, Miguel Zaragoza.

A l’àrea d’Economia i Serveis Generals (ESG), CiU gestionarà les regidories de Contractació i Serveis Jurídics, Economia i Finances i Seguretat i el PSC les de Recursos Humans, Serveis Generals i Qualitat i Transparència; a l’àrea de Desenvolupament i Promoció Estratègica (DIPEL), CiU regirà Comerç, Fira, Consum i Turisme, Activitats i Empresa i el PSC Noves Tecnologies i foment de l’Ocupació; a Serveis a les Persones (ASP), CiU controlarà Joventut, Serveis Socials i Infància i Família i el PSC Esports, Educació, Sanitat, Cultura, Gent Gran, Nova Ciutadania, Igualtat Home Dona i Solidaritat i Cooperació i, per últim, a Sostenibilitat i Territori (SIT), CiU es farà amb Medi Ambient, Obres i llicències i Urbanisme i el PSC amb Espai públic i Manteniment, Mobilitat, Habitatge i Serveis Municipals.

Regidories de barri i participació

Joan Ramon Casals durant l'acte // Jose Polo

Joan Ramon Casals durant l’acte // Jose Polo

Amb la signatura del pacte també es confirma que les regidories de barri arriben a Molins de Rei. Seran un total d’onze. Centre Vila, La Pau i Riera Nova, Can Graner, Bona Vista, Barris de Muntanya i Carretera estaran controlades per regidors de CiU; i Canal, La Granja, Riera Bonet, Àngel i Les Conserves per regidors del PSC.

També es crearà una nova regidoria destinada a la participació ciutadana. Aquesta última dependrà de l’àrea d’alcaldia i estarà controlada per Convergència.

Quatre eixos d’actuació

El pacte de govern parla de quatre eixos d’actuació principal per als pròxims quatre anys. El primer, “combatre la crisi econòmica i impulsar l’activitat econòmica”, contempla noves ajudes per col·lectius vulnerables i pisos tutelats per gent gran situats a l’antic CAP, promoure habitatge públic de lloguer i desenvolupar el Pla Local d’Habitatge, fer plans d’ocupació propis i lluitar perquè Molins Energia esdevingui un element per “impulsar l’eficiència energètica”.

El segon gran eix, “el bon govern com a principi rector de funcionament institucional”, promet incrementar la transparència, fer auditories ciutadanes on, per sorteig, es designaran 10 molinencs perquè facin d’auditors. També es comprometen a no apujar els impostos per sobre de l’IPC.

En el tercer eix, titulat “desenvolupar un model de Vila amable, sostenible i on l’urbanisme i l’espai públic estiguin al servei de la gent” és on s’expliquen algunes de les inversions del mandat amb l’objectiu de millorar els equipaments, respectar el medi ambient i aconseguir una mobilitat més sostenible.

I per últim, el quart eix, dedicat al servei a les persones, i on es parla d’educació, salut i cultura, s’especifica que es vol apostar l’aprenentatge de l’anglès, els camins escolars, programes de beques, l’elaboració d’un Pla de Salut, fomentar la indústria cultural molinenca, fer un pla de vellesa i lluitar per les places residencials per a gent gran.

Inversions prioritàries

Xavi Paz durant l'acte // Jose Polo

Xavi Paz durant l’acte de signatura del pacte // Jose Polo

Les principals inversions estratègiques del govern municipal per un mandat amb més capacitat econòmica disponible són la rehabilitació del Molí i la construcció de la nova biblioteca, la reforma de les avingudes Barcelona i València, la reforma del Passeig Pi i Margall, la millora del camí del riu, la creació d’espais i places verdes, la tercera fase de la Zona Esportiva Ricard Ginebreda, la construcció del nou Museu Municipal, millores en alguns carrers de Molins de Rei, la rehabilitació de la façana i la teulada del Palau dels Requesens i, per últim, la creació de pressupostos participatius per barris.

Compromís de fer un PAM, un ROM i possible Pla de Participació

La primera sociovergència va ser un govern sense Pla d’Acció Municipal (PAM), criteri que en el seu moment va aixecar veus crítiques per part de l’oposició. Ara, però, CiU i PSC sí que volen fer un PAM durant els primers mesos de legislatura. “Ara tenim més coneixement mutu entre nosaltres, més coneixement de l’estructura de l’Ajuntament i podem arribar a un acord més profund”, ha raonat Paz sobre aquest canvi. Amb el PAM es deixaran per escrit els plans del govern municipal pels propers quatre anys i un cop acabat aquest període es podrà valorar si han complert els objectius o no.

D’altra banda, s’han compromès a elaborar un Reglament Orgànic Municipal (ROM), un document, habitual en poblacions d’arreu, que ajudarà a regular la vida política de totes les forces del consistori. També han afirmat que volen “revisar el Pla de Participació” i, si cal, “fer-ne un de nou”.

Zaragoza, Casals, Paz i Francés en el moment de la signatura // Jose Polo

Zaragoza, Casals, Paz i Francés en el moment de la signatura // Jose Polo

Més importància del primer tinent

Políticament parlant, la principal diferència entre la legislatura que ara comença i l’anterior és que, entre 2011 i 2015, després d’aconseguir els mateixos regidors, Casals i Paz es van repartir l’alcaldia, ocupant aquest càrrec dos anys cadascú. Ara, al tenir CiU un regidor més que el PSC, aquesta estratègia no es seguirà però, per contra, la primera tinència d’alcaldia, que serà per Xavi Paz durant els quatre anys, tindrà “més importància”, presidint el Consell de Seguiment de la Crisi i Molins Energia i portant la coordinació de les regidories de barri. “El nostre secret ha estat que hem fet un sol govern amb dos partits polítics”, ha recordat Casals abans de convertir-se, una altra vegada, en alcalde de Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades