Els robatoris a establiments augmenten un 41% durant el 2012

L’informe estadístic sobre seguretat ciutadana a Molins de Rei corresponent al 2012 indica un manteniment dels índexs de seguretat però registra un augment important dels robatoris a establiments i empreses. Els robatoris a vehicles i domicilis, en canvi, baixen considerablement.

El Frankfurt Molins, sense persiana, va patir el trencament dels vidres // Jose Polo

El Frankfurt Molins, sense persiana, va patir el trencament dels vidres // Jose Polo

Durant el 2012 la policia va registrar 614 delictes, 56 menys que al 2011, quan van ser 670. El descens dels delictes, per tant, és d’un 8,4%. Tot i això, si als delictes s’hi sumen les faltes penals (556 al 2012 per 493 al 2011), el total de fets delictius augmenta fins els 1.170, un lleuger increment respecte el 2011, quan van ser 1.163.

Pel que fa a la tipologia concreta dels delictes, el gran increment es registra en els robatoris a establiments i a empreses, que registren un augment de 12 i 8 delictes més respectivament en el total del 2012. Els robatoris a establiments han crescut un 41,4%, passant dels 29 de l’any anterior  a 41 del 2012, una tendència que ja s’apuntava a la Junta Local de Seguretat feta el passat estiu. El doble robatori a l’estanc de la plaça del ‘Ajuntament, el doble assalt a les màquines escurabutxaques de la cerveseria La Qeva i el seguit de robatoris nocturns a bars del barri del Canal són alguns dels casos concrets que va explicar Viu Molins de Rei durant els mesos d’estiu del 2012, quan l’alarma saltava gairebé cada nit a un lloc o a un altre del municipi. Finalment, els Mossos d’Esquadra van calmar la situació al practicar diverses detencions als autors de cinc robatoris a bars i la desarticulació de la banda que havia robat estancs de tota l’àrea metropolitana.

El robatori a l'estanc de la plaça de l'Ajuntament (esquerra) i la cerveseria de La Granja (dreta) s'han fet amb el mateix modus operandi // Viu Molins de Rei

El robatori a l’estanc de la plaça de l’Ajuntament (esquerra) i a una cerveseria de La Granja (dreta) són alguns dels que es van registrar al 2012 // Viu Molins de Rei

Abans d’aquests, es van produir altres com l’atracament a la pastisseria Roca i la Farmàcia García del carrer Menéndez Pelayo a plena llum del dia, el robatori de tabac per valor de 60.000 euros a l’estanc Margarit i l’intent d’atracament a l’oficina d’Ibercaja del barri de la Granja, entre d’altres. Durant els últims mesos de l’any el ritme de robatoris a establiments dels que ha tingut constància Viu Molins de Rei ha baixat considerablement, però tot i això hotels i bars com l’Sport del barri del Canal han estat víctimes dels lladres més d’una vegada en menys d’un mes. L’estanc Rosa Maria va ser l’últim que va patir un robatori l’any 2012. Però no només establiments, també empreses del polígon El Pla han patit robatoris: l’empresa Relligats Flama va patir un robatori de bobines de coure i a Fecsa van robar components i material elèctric.

En canvi, baixen els robatoris a l’interior de vehicles (-15,8%), els robatoris a domicilis (-24,6%) i la resta de robatoris (-11,5%). El més sorprenent de l’any ha estat la ocupació i robatori a l’escola Estel coincidint amb les vacances d’estiu i els que més preocupació han aixecat són els atracaments a gent gran dins dels portals i un fals revisor del gas que finalment va ser detingut. Tot i això, les xifres globals deixen a Molins de Rei amb una taxa de criminalitat molt per sota de la mitjana de Catalunya i de l’àrea metropolitana de Barcelona. A Molins de Rei la taxa de criminalitat és d’un 45%, lluny del 59% de l’àrea metropolitana i el 68% de mitjana a Catalunya.

Menys accidents de trànsit

En quant a la seguretat viària s’ha registrat també una millora. Els accidents de trànsit han baixat un 7,2%, amb 128 accidents registrats durant el 2012 per 138 al 2011. Alhora, els accidents amb ferits han baixat un 47%. En aquest àmbit, els delictes contra la seguretat viària han baixat també un 22%, de 54 al 2011 a 42 al 2012.

L’informe estadístic va ser presentat en una Junta de Seguretat oberta a la ciutadania i a les entitats de la vila durant la qual els comandaments dels cossos policials que actuen a Molins de Rei van presentar les dades del 2012. L’alcalde, Xavi Paz, ha valorat positivament aquestes dades i les relaciona amb “la modernització de la Guàrdia Urbana, apropant-la al carrer i al ciutadà i augmentant els seus recursos i agents. Per la seva part, l’inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Josep Rafel, ha assenyalat que “la millora continua de la coordinació i col·laboració amb els Mossos d’Esquadra esdevé una causa fonamental per seguir mantenint un any més una baixa taxa de criminalitat”. La Guàrdia Urbana preveu continuar abocant esforços en el control del trànsit i realitzant campanyes de seguretat viària per continuar reduint el nombre d’accidents de circulació.

Recomanacions personalitzades