Una comparsa reivindicativa escenifica “la mort de la cultura” a Molins de Rei

Un grup de joves descontents amb la supressió del ball de Carnestoltes i la gestió de la regidoria de Cultura va organitzar una comparsa a la rua de Carnestoltes demanant que acabin els “atacs de l’Ajuntament a la cultura molinenca”.

"Si no fem res per la cultura estem morts", guanyadora del premi a Comparsa més original de temàtica actual // J.Julià

“Si no fem res per la cultura estem morts”, guanyadora del premi a Comparsa més original de temàtica actual // J.Julià

Una comparsa fúnebre, amb el nas i el bigoti que havien simbolitzat el ball de Carnestoltes col·locats dins un taüt, i làpides amb inscripcions com “Molins està de dol, però també de guerra”, “La cultura no és un luxe” o “DEP PSC” ha centrat l’atenció de la rua de Carnestoltes d’enguany. Aquesta comparsa  rebutjava la supressió del ball de Carnestoltes, i les actuacions en matèria de cultura de l’ajuntament. Tres comparses més s’hi van sumar afegint “per la dignitat de la cultura” al seu nom.

La comparsa es va crear arran de la desaparició del ball de Carnestoltes i rebutjant explícitament les actuacions de la regidoria de Cultura, que recau en mans del líder de CiU i futur alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals. La formaven, entre d’altres, membres del Casal Autogestionat de Joves La Mola -que es va oferir per organitzar un ball sense arribar a un acord amb el consistori-, de l’esplai l’Agrupa -que aquest any no ha tingut comparsa pròpia-, d’Arran Molins i de la CUP.

Mar Miralles, número 5 de la CUP, va aprofitar que havien guanyat el premi a Comparsa més original de temàtica actual per fer un discurs en què va qualificar la situació d’“indignant”, assegurant que “l’Ajuntament s’ha negat en rotund” a que La Mola organitzés el ball. Miralles va remarcar amb contundència que “les entitats estan salvant la cultura i l’associacionisme”. També va prometre “treballar durant tot l’any perquè hi pugui haver un ball decent l’any que ve”. El presentador de l’entrega de premis, Roger Sàbat, va aprofitar per fer broma parlant de Miralles -que al proper ple passarà a ser regidora– com a “futura regidora de Cultura”.

Que torni la COCA

La supressió del ball va ser present fins i tot al pregó de Carnestoltes. El ‘sercatari’ reial Esteve Vilapubilla i Tortell de Cabell d’àngel va afirmar que “aquest ajuntament està més perdut que un rescat a la banca o un polític amb comptes a Suïssa”, i que “planteja un Carnestoltes sense color”. També es va adreçar a La Mola dient-los: “si voleu un bon Carnaval poseu-vos-hi al davant”, i que “la coca és la solució” en referència a la desapareguda Comissió de Carnestoltes (COCA), a la qual ha substituït l’empresa R(teatre)D.

Recomanacions personalitzades