Xavi Paz (PSC): “Ha arribat el moment d’avançar en polítiques progressistes des d’un govern fort i creïble”

Xavi Paz encapçala la llista del PSC a Molins de Rei i ha estat al govern municipal amb CDC des del 2011 fins al 2017. Assegura que l’última legislatura ha estat “anòmala” perquè els convergents van trencar “una dinàmica de transformació de Molins de Rei”. Opina que l’entrada d’ERC i la CUP al govern va paralitzar “un projecte transformador”, i que les dues forces polítiques són “incoherents amb el que deien a l’oposició i el que han fet al govern”.

L’entrevista al candidat del PSC, Xavi Paz, en vídeo // David Polo
El candidat a l’alcaldia del PSC a Molins de Rei, Xavi Paz // Jose Polo

Hem quedat davant de la Biblioteca El Molí. Per què ha escollit aquest espai?

Qui em coneix i qui m’ha acompanyat des del 2007 sap que un dels motius que em motivava més era aconseguir que Molins de Rei tingués una biblioteca com la que es mereixia. Això va ser prioritari des del 2011, des que vam tenir ocasió de governar. Per a mi és una satisfacció enorme que haguem pogut obrir la biblioteca en aquest edifici històric del Molí. 

Parlem de política. Han format part del govern municipal fins que CDC va trencar el pacte de govern l’octubre del 2017. Com valora la legislatura? 

S’interromp i és anòmala perquè a les eleccions del 2015 es reedita un pacte que suma suports, i que incompleix el PDeCAT. Trenca aquell pacte sense cap motiu que estigui justificat en l’acord que vam signar el juny del 2015. 

Quines conseqüències té això?

Trenca una dinàmica de transformació de Molins de Rei que estàvem portant des del 2011, i entren dues forces polítiques, ERC i la CUP, amb el PDeCAT, que paralitzen un projecte transformador. Són dues forces polítiques que bàsicament són incoherents amb el que deien a l’oposició i el que després han fet al govern. Un mandat que no ha pogut fer avançar Molins de Rei amb tot el dinamisme que podríem haver aconseguit si s’hagués mantingut el pacte fins al 2019.

Per què diu que ERC i la CUP són incoherents?

Incoherents perquè els representants de la CUP reconeixien que és molt diferent governar que fer oposició. Crec que s’ha de ser coherent, responsable, per mantenir els mateixos principis i plantejaments tant quan estàs a l’oposició com quan estàs al govern. 

Va funcionar igual la primera sociovergència que la segona?

Ningú posa en qüestió que la primera experiència de govern entre els socialistes i CDC funciona en un moment de terrible dificultat, en què hem d’afrontar la crisi econòmica. Malgrat això, som capaços de sumar sinergies, de lluitar contra la crisi econòmica amb un acord. Aquella transformació continua el 2015. Però el senyor Casals el mateix any entra de diputat al Parlament de Catalunya i s’hi dedica més que no pas a l’Ajuntament. Perdem nivells d’interlocució entre les dues formacions polítiques del govern i que es prioritzi aquesta dinàmica de país per sobre del projecte del municipi incideix negativament en el funcionament del govern. 

Xavi Paz davant de la Biblioteca El Molí // Jose Polo

En un moment on molta gent aposta per la regeneració política, vostè es presenta com a candidat per com a garant de l’estabilitat i confia els primers llocs de la llista a persones que repeteixen com a regidors. Per què? 

Per una cosa que ens estan transmetent molts veïns i veïnes, que és que volen estabilitat, cares conegudes, experiència. I volen credibilitat de qui saben que els ha acompanyat els últims 8 anys. La renovació ve de les idees, no necessàriament de canviar tots els qui es presenten en una candidatura. 

Parlem del programa electoral. Vol traslladar la Guàrdia Urbana a la carpa del Parc de la Mariona

Plantegem el trasllat de les dependències de la Guàrdia Urbana a un edifici modern i funcional, al costat del dipòsit de vehicles, en un lloc que també permetria fer un parc d’educació viària i que no quedaria afectat per les dinàmiques del centre de la vila, amb els divendres de mercat, o qualsevol activitat de festa popular. 

Però en aquesta carpa s’hi havia fet un procés de participació ciutadana i s’havia decidit que seria un espai per als joves.

Plantegem que la Torre Fergniani sigui un espai de creació cultural i per als joves. Donem aquesta alternativa. De retruc, ens permet alliberar l’actual edifici de la Guàrdia Urbana per fer-hi un edifici d’habitatges socials per a la gent que ho necessiti. 

En la línia dels habitatges socials, des del PSC volen utilitzar Molins Energia per fer habitatge públic. 

El 2011 ens vam trobar amb una situació que no era la millor per afrontar les polítiques de l’habitatge, perquè requereixen temps i constància en l’aplicació. Vuit anys més tard estem molt més ben preparats per fer front a aquest problema.

Per què?

Perquè hem fet reformes urbanístiques i hem iniciat processos d’urbanització que ens doten de sòl públic, com el nou barri de Les Guardioles, que ens permet tenir moltes places i solars públics per fer habitatge públic. 

Com serà aquest habitatge públic?

Plantegem que sigui de venda i de lloguer. Tenim altres parcel·les que hem guanyat, com la plaça de la Llibertat. El solar que ara és un aparcament està qualificat de sòl residencial per a habitatge públic. A banda d’aquí, també contemplem fer habitatge públic aquí al solar del costat de la biblioteca, que també és públic.

I amb quins recursos ho volen fer?

En els darrers quatre anys hem ingressat finançament que ha d’anar destinat a polítiques del sòl i de l’habitatge, 1,6 milions d’euros, i tenim una eina que no teníem abans: una empresa pública i municipal, que ens permetrà guanyar agilitat i avançar en aquestes polítiques d’assolir l’habitatge públic que tant necessitem.

En canvi, a Can Coll no es reserva espai per a l’habitatge públic.

Una cosa és que en els solars públics fem aquesta promoció de l’habitatge públic, i una altra és que en les promocions privades estudiem fer aquesta reserva del 30%. Hem d’explorar aquesta via, però en aquelles urbanitzacions que comencem a plantejar de nou. La reforma urbanística de Can Coll s’està parlant amb els veïns des del 2007. La disjuntiva ara no és si s’incorpora el 30% d’habitatge públic i es fa la resta privat, sinó si ho fem tal com ho tenim o no ho fem. 

El candidat socialista té 47 anys // Jose Polo

I què implicaria no continuar amb el projecte de la nova urbanització?

Que continuem amb el deteriorament de la façana de la Carretera i d’aquell sòl industrial que s’ha de requalificar com a sòl d’habitatge. El nou plantejament de Can Coll crea una plaça pública, oberta per als veïns i les veïnes de Molins de Rei.

D’altra banda, proposen arreglar els recursos humans de l’Ajuntament amb un pacte amb totes les formacions polítiques basat en un pla de xoc. Però durant 6 anys el PSC ha portat la regidoria de Recursos Humans. Com és que s’ha arribat a aquesta situació? 

S’ha arribat a això per moltes circumstàncies. Segurament hem comès algun error, no ho hem negat en cap moment, però no és exclusiu de la regidoria de Recursos Humans, si de cas és del govern. El senyor Casals hauria d’explicar moltes de les decisions que imposa a l’inici del mandat del 2015. Crec que hem de ser molt pedagògics, no val la crítica per la crítica que algunes forces polítiques fan. És veritat que del 2011 al 2016 els treballadors han hagut d’aguantar una situació de retallades, i les administracions públiques hem vist modificat el nostre marge de maniobra, que ha estat molt escàs des que es va aprovar la Llei de Racionalització de l’Administració Pública.

Com van intentar solucionar-ho?

En el moment que es comencen a flexibilitzar aquestes situacions, publiquem la primera oferta pública de l’Ajuntament de Molins de Rei en els últims 7 anys, una oferta pública que s’ha de tirar endavant, però no ho ha fet l’actual govern, com tampoc ha explicat que la fugida de treballadors de Molins de Rei es produeix en els últims 18 mesos, quan la resta d’ajuntaments sí que publiquen i llencen l’oferta pública, i tenen la possibilitat d’anar a altres administracions. 

I què volen fer a partir d’ara?

Som conscients que qualsevol projecte polític s’ha de tirar endavant a partir d’un cos de funcionaris ben equipat, prestigiat, que pugui desenvolupar la seva carrera professional. D’un Ajuntament ben dotat en determinats serveis i regidories que ara mateix no ho estan. I això no ho podem aconseguir nosaltres sols. Instem que sigui una feina feta per tots els grups municipals, independentment del resultat del proper 26 de maig.

És la feina més important que té el govern municipal?

Hi ha moltes feines importants. Resoldre la situació de l’actual plantilla de funcionaris de l’Ajuntament de Molins de Rei és una d’elles, però tampoc ens hem d’oblidar d’altres reptes que hem d’assolir, com la nova residència per a la gent gran, o millores en la mobilitat de Molins de Rei. Aconseguir que determinades administracions executin els seus projectes per al municipi, o que avancem en les polítiques socials que necessita l’Ajuntament Molins de Rei o en temes com l’habitatge, que depèn de nosaltres.

Per tant, un dels reptes de Molins de Rei és aconseguir la residència per a la gent gran. Quin model volen impulsar? 

No volem ser presoners del model. El que és prioritari és que Molins de Rei vegi ampliades les seves places públiques, i per això necessita una nova residència per a la gent gran, que hauria de fer la Generalitat de Catalunya i que estem disposats a tirar endavant, sempre i quan hi hagi el compromís de la Generalitat que financi després les places públiques. El model, el que sigui més eficient, possibilista i que mantingui el nivell de qualitat de l’actual residència. A partir d’aquí, si ho hem de fer amb el Consorci, amb una concessió o nosaltres directament, ho estudiarem.

En una roda de premsa comentava que el seu programa electoral planteja temes que necessiten una actuació urgent, com els problemes de mobilitat i l’aparcament. A què es refereix? 

El problema de la mobilitat és evident que és un dels reptes del S.XXI. Molins de Rei en alguns aspectes va molt endarrerit. El primer que haurem de fer és anar a demanar que realment l’Estat es comprometi en la millora de l’accessibilitat a l’autopista amb la nova rotonda que necessitem per accedir-hi a l’alçada de la gravera del barri de la Granja. També que millori els accessos de Quatre Camins o els accessos a l’autopista i l’autovia pel polígon del Pla. A més, hem d’avançar en les noves mobilitats i facilitar que hi hagi més transport públic.

Xavi Paz durant l’entrevista // Jose Polo

Com s’aconsegueix que hi hagi més transport públic?

Hem d’exigir que hi hagi un augment de la freqüència de Rodalies i millores en el servei. En proposem una de molt clara pel que fa a la mobilitat a Molins de Rei: la millora en el servei de Molins Bus. No pot ser que aquest sistema de transport públic que fa un servei social bàsic per a molts col·lectius els caps de setmana i el mes d’agost no funcioni. Ha de funcionar i ho farem possible. 

També van comentar que contemplaven canvis en els aparcaments, com construir-ne un soterrat a la plaça de la Llibertat. 

Hem de fer noves polítiques d’aparcament. Hem d’avançar en les zones taronja que vam començar a situar en alguns punts de Molins de Rei, i estudiar noves modalitats d’aparcament com la zona verda i incrementar les zones d’aparcament tant en superfície com soterrat. 

Fa unes setmanes anunciaven que volien crear una regidoria d’Assumptes Europeus. És necessària per optar a ajuts de les institucions continentals? 

Hem de connectar amb Europa i treballar per Europa. Els joves volen Europa i es poden beneficiar de molts aspectes que dona la Unió Europea. Cal acostar Europa a Molins de Rei també amb la quantitat de programes, ajudes i serveis que ofereix. 

A banda d’aquesta, proposen la creació d’altres regidories.

Plantegem la creació de noves regidories perquè ens hem d’adaptar als nous temps. Tenir la regidoria és donar-li aquell relleu, dotar-la de personal tècnic per tal de tenir màximes garanties per assolir aquests objectius polítics.

Quines altres regidories volen crear?

La Regidoria de la Discapacitat o la Regidoria del Patrimoni, per exemple. Creiem que la regidoria de Patrimoni s’ha de significar en la defensa del nostre patrimoni. Hem avançat molt, però ara cal fer aquesta empenta definitiva per preservar-lo, potenciar-lo, dignificar-lo i situar-lo com a punt d’atracció de Molins de Rei en la comarca i en el país.

Fer l’administració més gran amb noves regidories no podria empitjorar la situació interna de l’Ajuntament?

Que hi hagi més regidories només precisa d’una cosa que és essencial en tots els governs: una major coordinació entre elles, que és el que necessita qualsevol govern polític. Tenir coordinació, estar ben liderat, i que escolti i treballi per als ciutadans de Molins de Rei.

També contemplen convertir el Palau dels Requesens en un centre d’interpretació del Renaixement, però el projecte del nou museu municipal encara no està acabat. 

Són dues línies. El centre d’interpretació del Renaixement el vam començar a treballar quan estàvem a la regidoria de Cultura amb l’anterior govern conjuntament. És un projecte que he treballat amb el director del MNAC, i ells estan encantats de tenir una deriva a Molins de Rei per mostrar obres que ara mateix tenen al magatzem. Aquesta idea ha d’anar en paral·lel amb continuar treballant el museu municipal. 

Per què encara no s’ha acabat el museu municipal?

Actualment no podem avançar en el nou museu municipal si no trobem un lloc on els treballadors de l’Àrea de Serveis a les Persones, que es troben a les actuals dependències de l’Ajuntament, puguin desenvolupar la seva tasca. Fins que no tinguem una nova ubicació per a tots aquests treballadors no podrem continuar desenvolupant el projecte. 

No es pot solapar el nou museu municipal i el del Renaixement?

Són absolutament diferents. El museu municipal explica la història de Molins de Rei a partir de la seva situació geogràfica, que ens dona l’essència i la identitat. Una altra línia complementària és l’explicació d’un passatge de la història del Renaixement català, que el MNAC no té espai per explicar, en un lloc únic a la comarca com és el Palau dels Requesens.

Paz durant la conversa // Jose Polo

Parlem del que podria passar després del 26 de maig. El PSC tornaria a pactar amb Junts per Molins?

Nosaltres no som els qui posem línies vermelles. Ara bé, som els que sí que tenim memòria i sabem el que ha passat. El que diem és que som creïbles, tenim capacitat d’arribar a acords i els complim. Hem demostrat que el nostre compromís és amb Molins de Rei. Si de cas, l’única línia vermella que posem és amb aquell que faci polítiques en contra de lluita contra la violència de gènere, de tenir una vila inclusiva…

Aleshores, amb qui estarien disposats a pactar?

Tenim reptes importants que van molt més enllà dels propers quatre anys, i per afrontar-los cal tenir un govern fort, que sumi, sense personalismes. Hem d’arribar a acords, hem de facilitar l’estabilitat. Volem aplicar polítiques progressistes i un govern que el que faci és situar les necessitats de Molins de Rei en el centre de la seva activitat política. Des d’aquesta òptica, estem disposats a pactar amb tothom.

En les ciutats de l’àrea metropolitana, l’aliat natural del PSC no ha estat l’espai que ara representa Junts per Molins. Se sentiria més còmode canviant el pacte del 2015 i apostant per altres formacions?

Nosaltres tenim la voluntat de guanyar. Treballem per tenir una victòria àmplia a Molins de Rei i considerem que hi estem a prop. A partir d’aquí reitero el que he dit. Creiem que ha arribat el moment d’aplicar polítiques progressistes i fortes a Molins de Rei, d’avançar en polítiques progressistes des d’un govern fort i creïble que situï les necessitats dels molinencs i les molinenques en el centre de la seva prioritat.

És el seu últim intent per tornar a ser alcalde?

Faré un exercici d’honestedat personal, primer amb mi perquè poder treballar per transformar el teu municipi és apassionant i il·lusionant, però també és dur. Si no hi ha il·lusió, força, acompanyament i confiança dels teus no es pot afrontar. Aquest exercici d’honestedat que vaig fer fa un any el farem sigui quin sigui el resultat, i al llarg del mandat. 

La part més personal del candidat

Quants anys té?

47 anys. 

On viu?

Soc del barri de les Conserves, on encara hi viu la meva mare, i des del 2004 visc al barri de la Granja. 

Viu de lloguer o de compra?

De compra.

Té família?

Estic casat des del 2011.

Què ha estudiat i de què ha treballat?

He estudiat Fisioteràpia, em vaig especialitzar en Fisioteràpia Esportiva. Vaig començar a treballar a la Residència Blume i després em vaig dedicar a l’esport de competició. També vaig tenir el meu propi centre de fisioteràpia a Sarrià. He tingut experiència docent a la Universitat Internacional de Catalunya, i vaig estar 4 anys de gerent del patronal d’esports de l’Ajuntament de Gavà. Des del 2011, he estat dedicat a l’Ajuntament de Molins de Rei, i en l’últim any i mig soc assessor del grup socialista de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Quines són les seves aficions?

Moltes. Algunes ara darrerament una mica oblidades. L’esport és una cosa que no he deixat mai, m’allibera i em fa gaudir molt. La bicicleta, una mica de gimnàs i a vegades la natació. Els meus altres hobbies, més enllà de la política, són la lectura i tot el que és pantalla, abans el cinema i ara les sèries.

Llibre, grup musical i pel·lícula o sèrie?

‘El món d’ahir’, d’Stefan Zweig. Música, Bruce Springsteen. Crec que només m’he perdut un concert seu en els últims 20 anys. De pel·lícules, segurament pel moment personal en què la vaig veure, ‘El club de los poetas muertos’.

Descrigui un defecte i una virtut seus.

Com a defecte, encara no he millorat del tot la impuntualitat. Alguns diuen que puc donar una sensació de distant quan la gent no em coneix. De virtut, jo diria que un aspecte que he procurat treballar ha estat guanyar flexibilitat. Aquella exigència que tenia amb mi mateix i amb els altres, he mirat de malejar-la. 

Quin lloc triaria per reunir-se amb amics a Molins de Rei?

N’hi ha molts. Amb els amics m’encanta sortir i anar en bicicleta per Collserola o municipi enllà. Un lloc de trobada, el Pati del Palau. Però estem molt còmodes a la Rambla de la Granja, en els bars del Canal… Tenim un municipi amb molts punts atractius i de trobada

Recomanacions personalitzades