El PSC proposa la creació d’una regidoria d’Assumptes Europeus

Els socialistes volen que Molins de Rei opti a ajuts europeus per a projectes com fan moltes poblacions del seu entorn. “Cal apropar els municipis a Europa i Europa als municipis”, sintetitza la número 6 de la llista del PSC, Laia Castellana.

Paz i Castellana rodejant Javi López // Jose Polo

Coincidint amb la proximitat de la celebració del dia d’Europa i de les eleccions Europees, el PSC Molins de Rei ha fet gala del seu europeisme. Una reivindicació feta tot just quan l’europeisme està més qüestionat que mai amb moviments com el Brexit, la incapacitat de forjar una resposta conjunta davant el repte immigratori mentre mor gent a la mar mediterrània i amb el fantasma de l’extrema dreta i els moviments populistes ben presents.

Durant una visita aquest divendres del candidat de la formació als comissis europeus i actual eurodiputat, Javi López, els socialistes molinencs han proposat la creació d’una regidoria d’Assumptes Europeus.

“Cal apropar els municipis a Europa i Europa als municipis”, ha considerat la número 6 de la llista del PSC a les eleccions municipals, Laia Castellana. “L’administració local ha d’apropar la informació perquè els joves completin la seva formació a Europa i també ha de lluitar pels recursos que Europa posa a l’abast del municipis. Cada vegada hi ha més ofertes, projectes i ajuts”, ha afegit Castellana, amb experiència a Brussel·les.

“Els Ajuntaments poden optar a fons europeus per a projectes d’innovació, culturals, educatius i d’ocupació”, ha insistit la socialista. “També cal que les empreses coneguin que tenen projectes dels quals poden formar part”, ha sentenciat Laia Castellana. Alguns exemples propers: Viladecans ha aconseguit 4,2 milions d’euros europeus per a la creació d’un operador energètic propi que recompensarà els veïns amb una moneda pròpia local i l’Hospitalet de Llobregat més d’un milió d’euros per incorporar xips als edificis i mesurar indicadors per tal de fer-los més sostenibles i planejar millores.

La setmana d’Europa a Molins de Rei

El candidat del PSC a l’alcaldia, Xavi Paz, ha reivindicat que “de la mateixa manera” que reivindiquen un municipi “feminista, sostenible i ecologista” aposten “també per un Molins de Rei europeista”. Per això, els socialistes volen crear una setmana d’Europa a Molins de Rei “com fan municipis de l’entorn”, ha proposat Paz.

López vol ser “una antena dels ajuntaments” a Brussel·les

Per la seva banda, el candidat d’aquest partit a les eleccions europees, Javi López, ha promès ser “una antena dels ajuntaments catalans quan vinguin a demanar suport”. “Brussel·les pot ser una font de creixement pels municipis aportant dinamisme econòmic, suport a projectes i internacionalització de l’economia”, ha remarcat l’actual eurodiputat.

“Lluitar” l’ajut europeu per transformar el Palau dels Requesens en un museu del renaixement

Però Europa és exigent i no sempre que els ajuntaments demanen ajuts són atorgats. De fet, en la campanya de les anterior municipals Javi López ja va visitar Molins de Rei i, llavors, el PSC va apostar perquè part del finançament de la rehabilitació del Palau dels Requesens es portés a terme amb finançament europeu.

Preguntat per Viu Molins de Rei, Xavi Paz ha reconegut que la iniciativa va ser denegada en primera instància. “Es va rebutjar una d’aquestes línies d’ajut i s’havia de reformular”, ha admès el candidat a l’alcaldia. “Vam reformular i vam deixar a punt la petició del projecte però ja sabeu que des de desembre de 2017 no formem part del govern municipal, no sabem com ha avançat aquesta línea de petició”, ha indicat l’anterior regidor de Cultura de l’Ajuntament de Molins de Rei.

En tot cas, la rehabilitació de la façana de l’emblemàtic edifici s’ha posat en marxa. La subvenció que reclamen els socialistes és per donar-li contingut a l’interior. “Proposem fer un museu del renaixement a Molins de Rei en consonància amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Es demanen els ajuts europeus perquè aquella época està relacionada amb el cor d’Europa”, ha remarcat Paz. “En tot cas, ens comprometem a lluitar per aquest ajut europeu”, ha conclòs.

Recomanacions personalitzades