CDC trenca el pacte de govern amb el PSC

Joan Ramon Casals (CDC) assegura que no pot continuar governant amb els socialistes per la situació política catalana i anuncia que trencarà el pacte de govern local vigent des del 2011. 

Xavi Paz (PSC) i Joan Ramon Casals (CDC), durant el debat sobre el 155 // Jordi Julià

Xavi Paz (PSC) i Joan Ramon Casals (CDC), durant el debat sobre el 155 // Jordi Julià

Punt final al pacte de govern local entre CDC i PSC. La sociovergència, que ha governat Molins de Rei des del 2011, ha mort. El PDeCAT ha decidit trencar amb els socialistes per les diferències existents entre els dos partits respecte a la situació política que viu Catalunya. Fonts municipals asseguren que el trencament es farà efectiu el dimarts 31 d’octubre, un dia després de la celebració del ple municipal del mes d’octubre. De fet, a primera hora de dilluns s’ha convocat una roda de premsa per demà amb l’enunciat d’anunciar “canvis al govern municipal”.

Un dia abans d’aquesta convocatòria i unes hores abans del ple, l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), ha anunciat a Ràdio Molins de Rei que el pacte es trenca. “No puc seguir governant amb el PSC-PSOE”, ha assegurat Casals. “Jo estic en una legalitat de República Catalana atacada per un estat opressor que va contra la voluntat de Catalunya i la meva pròpia i els meus socis actuals a l’Ajuntament de Molins de Rei defensen tot el contrari”, ha argumentat l’alcalde. “La diferència és tan gran que no podrem continuar”, ha sentenciat Casals. “Podria passar que l’Ajuntament fes boicot a les eleccions del 21 de desembre”, ha afegit el també diputat al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí per exemplificar aquestes diferències polítiques.

Ja fa dies que Casals estava pensant en trencar el govern municipal, una possibilitat que va fer pública arran de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya amb el suport del PSOE i que ara es farà efectiva encara que l’agrupació local del PSC va mostrar el seu rebuig a aquesta mesura en el ple municipal extraordinari de la setmana passada. En la mateixa sessió, els socialistes molinencs no van donar suport a donar legitimitat als resultats del passat 1-O. La decisió definitiva arriba després que l’alcalde consultés l’opinió entre la militància del seu partit.

Casals ha explicat que ara buscaran acords amb altres forces. CDC té només 6 dels 21 regidors del ple municipal de Molins de Rei, i amb la sortida dels 5 regidors del PSC perdrà la majoria absoluta de què disposava. Els altres grups municipals del ple són la CUP (4 regidors), ERC (3 regidors), Molins Camina (1 regidora), ICV-MES (1 regidora) i Francisco García, regidor no adscrit.

El PSC alerta de la “inestabilitat” que pot patir Molins de Rei

Per la seva banda, el portaveu del PSC Molins de Rei i fins ara primer tinent d’alcalde, ha assegurat que el trencament del pacte de govern porta Molins de Rei a una etapa d’“inestabilitat”. A més, ha titllat la decisió de l’alcalde d’“incoherent”. Els socialistes eren partidaris de continuar amb un pacte que unia els dos partits en l’àmbit local i que els donava plena llibertat en l’àmbit nacional.

El PSC assegura que la “incoherència” de l’alcalde porta Molins de Rei a la “inestabilitat”

ERC valorarà entrar al govern municipal si CDC fa una proposta formal

En paral·lel, ERC Molins de Rei assegura que encara no ha rebut cap proposta formal per entrar el govern municipal. Fonts del partit republicà assenyalen que en cas que aquesta proposta es realitzi la “valoraran en assemblea”. Després de les últimes eleccions municipals ells ja van apostar per un govern de partits independentistes. A més, celebren que la sociovergència s’hagi trencat.

ERC valorarà entrar al govern municipal si CDC l’hi ofereix

Iniciativa-MES lamenta que es barregi política municipal i local

Els ecosocialistes consideren que “hi havia moltes raons” per les quals el pacte s’havia de trencar, però lamenten que no hagi estat per cap motiu relacionat amb Molins de Rei. “És un greu error barrejar l’àmbit nacional amb l’àmbit municipal”, han afirmat en un comunicat, mitjançant el qual han fet una crida a les esquerres a fer un govern “de progrés”.

Iniciativa-MES considera un “greu error” barrejar l’àmbit municipal amb el nacional

Recomanacions personalitzades