Llibres de Km 0 per viure un Sant Jordi confinat

La biblioteca El Molí i Viu Molins de Rei t’ofereixen un any més la guia de literatura Km 0, amb més d’una desena de títols d’autors locals o que tenen relació amb el municipi, i que et poden ajudar a viure un Sant Jordi confinat.

La Covid-19 no podrà véncer l’esperit de Sant Jordi ni tampoc la seva filosofia. Per això, la biblioteca El Molí i Viu Molins de Rei sumen forces de nou per oferir als lectors la ja tradicional guia d’escriptors Km 0. Es tracta d’un recull amb més d’una desena de títols de temàtiques diverses que, de ben segur, et poden ajudar a viure una Diada de Sant Jordi menys atípica.

Sentropies + Sentologies – Sento Masià

L’obra del pintor d’Alcoi, recentment desparegut per la Covid-19, torna a despuntar un Sant Jordi més. Els llibres Sentropies i Sentologies (Grogues cauen les fulles), editats curosament per l’editorial de Toni Moreno, reprenen el llegat de les obres anteriors Sentoments i Sentismes, en què l’impulsor de l’Alcoiart feia un recorregut artístic per la seva trajectòria pictòrica.

Els dos nous volums contenen fotografies d’obres d’un dels pintors més prolífics del municipi, així com textos breus de persones que han escrit sobre Masià i la seva obra.

El temps mig estripat + Poptopografies – Toni Moreno

El fotògraf Toni Moreno afegeix a la col·lecció Aiguasal de la seva editorial aquests dos volums, que contenen fotografies pròpies. L’artista i dissenyador gràfic molinenc recull en tots dos llibres instantànies que ha captat al llarg de la seva dilatada carrera, amb l’ambició de transmetre l’acció de la llum amb totes les seves provocacions i conseqüències. A Poptopografies, les imatges de Moreno dialoguen amb textos de Jordi Valls, Carles Duarte i Joan Vigó.

Enquadrant paraules – Toni Moreno i Francesc Garriga

El camí artístic de Toni Moreno i Francesc Garriga celebra gairebé la dècada d’història compartida amb Enquadrant paraules (Grogues cauen les fulles).

El volum és el resultat de l’obra conjunta d’aquests dos artistes que van tenir un primer contacte l’any 2011. Les instantànies de Moreno i els mots de Garriga s’endinsen per camins de cel·lulosa i tinta, de claror i penombra amb un llenguatge que convida a una lectura plàstica i poètica.

Com hi ha món! – Teresa Permanyer

La de Francesc Permanyer és una vida lligada a l’esport. Com a regidor de l’Ajuntament de Molins de Rei, Permanyer es va encarregar de promoure la fundació d’una desena d’entitats esportives al municipi i també va presidir el Club de Petanca de la localitat. Com hi ha món! és un entranyable homenatge de la seva filla Teresa Permanyer editat pel consistori que narra les vivències del seu pare en un llibre que, lluny de ser una biografia, vol esdevenir un testimoni del periple vital d’un dels grans artífex de l’esport local.

Vides viscudes – Josep Maria Huguet

Margarida Xirgu, Màrius Torres i Enric Granados són algunes de les biografies que conformen aquest llibre de Josep Maria Huguet, que combina relats vitals i anècdotes de 22 personatges catalans dels segles XIX i XX. Es tracta de textos breus que Huguet va escriure fa uns anys a la publicació El Matí Digital i que desvelen les llums i ombres de personalitats que van destacar per la seva tasca artística, empresarial i humanística.

Les vides d’aquestes personalitats esdevenen una crònica social que ens ajuda a entendre el passat i el present de la nostra història. Vides viscudes (Gregal) arriba quatre anys després que Huguet fes el salt a la literatura amb la seva primera novel·la A l’ombra del temps.

Catalanisme – Francesc Castellana i autors diversos

Amb l’objectiu de redefinir i recuperar el catalanisme com a espai que impulsi solucions al conflicte català, el molinenc Francesc Castellana i una vuitantena de personalitats més reflexionen sobre la realitat política catalana i l’augment dels populismes. També es pregunten de quina manera el catalanisme pot afrontar el moment d’urgència política que ha viscut Catalunya en un llibre que vol ser aglutinador i transversal.

Castellana (1957) és president de la Fundació Utopia i una personalitat molt vinculada a la militància social, sindical i política, tant a Molins de Rei com al Baix Llobregat.

Pere Joan: l’arrelament – Jordi Anducas

Després de publicar Ghilhèm: arrels trasplantades l’any 2016, Jordi Anducas s’endinsa de nou en els orígens familiars amb la història de Pere Joan Anducas, un parent seu net de migrants occitans que va viure entre els segles XVII i XVIII.  La seva és la història del que Anducas anomena “herois anònims que han contribuït a escriure la memòria dels pobles”. Immers en un món convuls ple de conflictes militars i catàstrofes naturals, Pere Joan va aconseguir formar una família i establir-se al Baix Llobregat, essent la llavor de diverses generacions futures.

Los soldados del hijo azul – Sergi Arroyo

Ficció potent i enigmàtica que es remunta a l’últim dia del 2019, quan 27 avions s’estavellen arreu del món i provoquen 6.000 morts de 60 nacionalitats diferents. La catàstrofe fa que un pintor es pregunti si la història també contindrà un 600, que connecti amb les dues xifres anteriors i conformi un trio de sisos. Els cèlebres germans Davenport recullen el guant i es disposen a investigar-ho en una competició fraternal que només podrà tenir un guanyador.

El molinenc Sergi Arroyo (1976) és autor de diverses novel·les inèdites, així com de contes i relats. També ha estat guardonat en el II Concurs de Relats Curts de Mapfre.

El detective sin nombre – Manuel Ojeda

És la primera novel·la de Manuel Ojeda, un jove molinenc de 22 anys que fa el salt a la literatura amb un volum inspirat pels universos enigmàtics de Sherlock Holmes, One Piece o Dark Souls que ha consumit des de petit. El detective sin nombre (Circulo Rojo, 2019) narra la història d’un investigador anònim que desvela en primera persona els secrets d’un ofici que per a molts és un somni, però que per a ell és un aspecte més de la quotidianitat.

La tumba del rey – Franc Conde

L’òpera prima d’aquest historiador molinenc relata de forma biogràfica les etapes de la vida de Maherhasbaaz, el segon fill del profeta d’Isaïes, durant el segle VII a.C, l’època de màxima esplendor d’Assíria.

El llibre combina ficció i història en una proposta literària que també vol reflexionar sobre el fet de lluitar en nom de Déu.

Aquella Norton – Conxa Solans

Una pèrdua inesperada provoca l’inici de la recerca dels propis orígens. La historiadora Conxa Solans escriu un viatge al passat en pell pròpia que la porta fins a en Guillem, el personatge protagonista del llibre. Un home que va ser testimoni directe de la Guerra Civil amb la seva moto Norton, fent d’oficial d’enllaç de l’exèrcit. El periple vital acaba a Sant Feliu de Llobregat, llavors Roses de Llobregat, on en Guillem és destinat després de sobreviure a la Batalla de l’Ebre.

Nascuda a Vinaròs, Conxita Solans és llicenciada en Geografia i Història i ha publicat diverses recerques de divulgació històrica sobre el municipi i la comarca. Solans és membre de l’Espai de Recerca de Molins de Rei i del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

Jardineria d’interior – Paz Montserrat

Un llibre de microrelats en què impera la senzillesa i la naturalitat, i on Paz Montserrat ens parla de la vida domèstica, familiar i quotidiana de qualsevol de nosaltres.

Amb un toc intimista i evocador, Jardineria d’interior (Enkuadres) esdevé un mostrari de la vida comuna que s’afegeix a la ja dilatada producció de relats d’aquesta autora d’origen tortosí, que en els darrers anys ha participat en antologies com Mar de Pirañas (Menoscuarto, 2012) i Los pescadores de perles (Montesinos, 2019).

Suenas a blues bajo la luna llena + Si la luna nos viera tocaría nuestra canción – Dulcinea (Paola Calasanz)

La instagramer i youtuber molinenca Dulcinea es fa un lloc a les llibreries un Sant Jordi més. Enguany enceta la sèrie literària Luna amb dos volums protagonitzats per una jove anomenada Violeta, que s’enamora d’un desconegut.

La seva història d’amor és l’eix vertebrador de la sèrie, que combina viatges dimensionals i situacions sobrenaturals que hipnotitzen el lector.

Jo et llegeixo i tu m’expliques – Jesús Ballaz

Després de voler donar a conèixer als més joves la religió cristina amb La música de la fe, l’escriptor Jesús Ballaz torna amb força amb un recull de 28 contes per iniciar els més petits en l’hàbit de la lectura. El llibre també conté una vintena de relats més sobre històries per fer dormir els infants. Tot plegat amb la voluntat d’aprofitar un dels instants més màgics del dia com és el moment d’abans d’anar a dormir amb un llibre que convida a fer volar la imaginació.

El molinenc Jesús Ballaz és un veterà de la literatura. Durant més de 30 anys ha treballat com a editor de literatura infantil i juvenil, i ha publicat més 40 llibres per al públic infantil, jove i adult. També ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Crítica i Traducció.

Descobreix el món del Biel – Berta Miret i Ariadna Ramis

Les molinenques Berta Miret i Ariadna Ramis uneixen esforços en un conte que vol sensibilitzar els més petits sobre les desigualtats i fer entendre que les diferències enriqueixen la societat. Descobreix el món del Biel (Editorial Salvatella) combina textos de Miret i il·lustracions de Ramis en una proposta literària recomanada per a infants majors de 3 anys. Les autores dediquen el llibre a totes les persones valentes que els han fet veure la vida des d’un prisma diferent.

Sara Cho y los cinco elementos – Oriol Corcoll-Cho Arias

L’il·lustrador molinenc Oriol Corocoll-Cho Arias s’endinsa en el gènere d’aventures des del Japó, on viu des de fa quatre anys i on ambienta la seva primera creació literària. Sara Cho y los cinco elementos (Editorial Babidi-bú) narra les peripècies d’una nena japonesa marginada pels seus companys de classe per ser filla d’estrangers. Cansada d’estar sola, la protagonista es refugia en els llibres d’aventures amb tanta intensitat que n’acaba protagonitzant una: la cerca dels cinc elements que formen l’univers.

Corcoll-Cho Arias ha fet el salt a la literatura amb la intenció que el llibre sigui el tret de sortida a una saga sobre les mitologies del món.

Desayuno con garbanzos – María Merino

Diuen que l’esmorzar és l’àpat més important del dia, però és cert? La dietista María Merino no es conforma amb les creences populars i en aquest llibre es proposa trencar mites i tabús sobre l’alimentació infantil saludable. El mateix títol del volum és una declaració d’intencions d’aquesta premissa, ja que la mateixa Merino es va fer coneguda fa dos anys per donar cigrons per esmorzar al seu fill.

La mirada surrealista – Festival de Cinde de Terror de Molins de Rei

El Festival de Cine de Terror de Molins de Rei publica el seu quart llibre, que enguany dedica al moviment cinematogràfic que va centrar la darrera edició: el surrealisme.

Noranta  anys després de l’emissió de Un perro andaluz, el curmetatge de Luis Buñuel que va abanderar la mirada surrealista, el volum explora la reformulació evolutiva d’aquest gènere audiovisual i les seves connexions amb l’horror. El llibre està prologat pel cineasta Joan Marimón.

Anuari Viu Molins de Rei 2019

La publicació en paper del diari digital líder del municipi arriba a la seva sisena edició amb un gran protagonisme cap a la cultura després que el 2019 hagi estat marcat per la inauguració de la nova biblioteca. Com és habitual en la línia editorial del mitjà, el recull  també  dona importància a la crispació veïnal que ha generat el nou tribut metropolità entre la ciutadania, així com a les obres de la carretera i a altres esdeveniments rellevants de l’any com les eleccions municipals.

La publicació és possible gràcies a la setantena de socis de Viu Molins de Rei. Si vols que hi hagi més edicions de l’Anuari, col·labora amb el projecte periodístic.

Recomanacions personalitzades