L’autor molinenc Franc Conde aborda “la guerra en nom de Déu” al llibre ‘La tumba del rey’

L’historiador relata, en forma d’autobiografia, les etapes de la vida del segon fill del profeta Isaïes, Maherhasbaaz, que va viure al segle VII A.C., durant l’època de màxim esplendor d’Assíria.

Franc Conde amb el seu primer llibre, ‘La tumba del rey’ // Clàudia Ferràndiz

A l’Antic Testament, del segon fill del profeta Isaïes d’Israel només se’n menciona el nom: Maherhasbaaz. Déu diu a Isaïes que és un nom “profètic de desolació”, i la resta de la vida d’aquest personatge “és omesa”, explica l’historiador Franc Conde a Viu Molins de Rei.

Combinant fets històrics reals i ficció, en el llibre ‘La tumba del rey’ Conde relata, en forma d’autobiografia, les etapes de la vida de Maherhasbaaz. L’escriptor ha escollit aquest personatge perquè és fill “d’un dels profetes més grans de l’Antic Testament”, malgrat la poca presència que té a la Bíblia.

Maherhasbaaz va viure al segle VII a.C., en l’època de màxim esplendor d’Assíria. En l’actualitat només han transcendit nou manuscrits que se li atribueixen, però l’historiador creu que deuen haver-hi molts més, ja que “s’observen llacunes cronològiques entre uns i altres”. 

Per evitar que ‘La tumba del rey’ sigui “una fantasia total”, Conde s’ha basat en altres articles que havia escrit prèviament, i ha visitat el Museu Britànic de Londres i el Louvre, que reuneixen molta informació de la civilització assíria. “Allà veus l’espoliació de l’arqueologia del segle XIX i mitjans del segle XX”, assenyala. El coneixement bíblic ja el tenia perquè va passar molts anys en una església evangèlica, explica.

‘La tumba del rey’ qüestiona “l’existència de Déu”

Sota tota aquesta capa històrica, hi rau una “incògnita”, segons l’autor molinenc. Amb la seva novel·la, Conde s’endinsa en “l’existència de Déu” i “per què els homes fan la guerra” en el seu nom.

A través de la veu de Maherhasbaaz, l’escriptor qüestiona que s’utilitzi l’“excusa” que Déu “ordena o dona permís per fer les guerres”. Finalment, el protagonista conclou que “potser els homes han creat Déu”. 

Franc Conde presentarà ‘La tumba del rey’ el 17 de setembre a la Biblioteca El Molí // Clàudia Ferràndiz

A ‘La tumba del rey’, que en certa manera és una “versió grotesca de la Bíblia”, Conde posa en dubte els valors de la religió amb què ha estat educat, unes idees en què va deixar de creure-hi fa uns deu anys. 

El personatge fa el mateix procés que jo al llibre”, assegura l’autor. Després de deixar la religió, l’escriptor va començar “a escriure i a plantejar una nova visió de l’Antic Testament”. Des del 2012 va estar treballant en ‘La tumba del rey’, tot i que la novel·la va ser publicada el passat febrer. 

La primera novel·la, una “satisfacció personal molt gran”

Fill de pares andalusos, Franc Conde va néixer a Barcelona i fa 18 anys que viu al barri de la Riera Bonet. Actualment treballa en una distribuïdora d’alimentació i alhora forma part de la junta del Museu Municipal de Molins de Rei. També va formar part de l’última llista electoral de Molins en Comú.

Amb ‘La tumba del rey’, l’autor s’ha endinsat en el món de l’escriptura per primera vegada, i ha posat en relació l’educació religiosa i els seus estudis en Història Antiga. Havia escrit articles acadèmics sobre aquest tema, però mai una novel·la. La literatura li ha permès “fer volar el personatge”, apunta. Publicar el seu primer llibre ha estat “una satisfacció personal molt gran”, afegeix l’historiador.

Franc Conde presentarà ‘La tumba del rey’ el 17 de setembre a les 18:30 hores a la Biblioteca El Molí, centrant-se en el paper de “l’imperi assiri en la història bíblica”.

Recomanacions personalitzades