Gairebé 1.000 persones descobreixen l’esperada nova biblioteca El Molí

El nou edifici, amb una inversió de 5,5 milions d’euros, multiplica per cinc l’espai de l’antiga biblioteca Pau Vila.

La nova biblioteca El Molí de Molins de Rei // David Polo

“És el primer dia d’un viatge molt llarg”, amb aquestes paraules, la directora de la biblioteca El Molí, Montse Vega, ha donat la benvinguda als visitants al nou equipament cultural, que ha obert les seves portes aquest dissabte. Més de 20 d’anys després que es constituís la plataforma ‘Salvem el Molí’, que ha reivindicat la conservació de l’històric edifici pel seu valor patrimonial, els molinencs podran gaudir d’aquest espai a partir del dilluns 1 d’abril després d’una primera jornada de portes obertes.

Marcada pel calendari electoral, que ha impedit una inauguració tradicional, gairebé una trentena de visites guiades han donat el tret de sortida al nou equipament. Durant tot el dia, quasi un miler de persones han passat per les instal·lacions, fet que demostra que la nova biblioteca era molt esperada pels veïns.

La nova biblioteca obre les seves portes // David Polo

Una representació teatral que ha simulat l’entrada en cotxe de l’antic senyor de la fàbrica tèxtil Ferrer i Móra a l’edifici, redescobrint-lo com una biblioteca, ha servit com estrena. La biblioteca el Molí disposarà de 2.100 metres quadrats de superfície, dels quals 250 estaran destinats a l’àmbit infantil. En total, hi ha 40.000 llibres de consulta. La nova biblioteca és cinc vegades més gran que l’antiga Pau Vila, petita per les necessitats de Molins de Rei.

La directora, Montse Vega, ha destacat que l’equipament “vol fomentar i estimular la lectura des de l’etapa infantil”. A més, incorporen “un fons ampli de cinema i música” i utilitzen “les noves tecnologies amb el servei d’autopréstec”. Vega ha volgut agrair a la Diputació de Barcelona, organisme que ha col·laborat en el finançament del projecte, “l’esforç realitzat per una tasca de recuperació patrimonial i cultural”.

Circuit de biblioteques públiques de Catalunya

A més de les actuacions teatrals, l’animació infantil i les videoprojeccions sobre la façana de l’edifici del Molí han estat protagonistes en el dia de l’estrena de la biblioteca. La directora ha recordat que Molins de Rei ha entrat a “formar part del circuit de biblioteques públiques de Catalunya”. Per la seva banda, l’arquitecte que ha impulsat la reforma, Antoni Montes, ha ressaltat l’aprofitament de la llum i les troballes derivades de l’anterior ús de l’edifici, com una gran turbina i una caldera. En aquest sentit, ha afegit que s’han trobat “restes de plats i fins i tot una pistola” de principis del segle XX.

La turbina és un dels elements que s’ha conservat de l’antic edifici del Molí // David Polo

Les obres, que han costat 5,5 milions d’euros, han intentat “recuperar el patrimoni històric i adaptar-lo a les noves necessitats de l’edifici”, ha explicat l’alcalde de Molins de Rei, Ramon Sánchez (CDC), qui ha donat les gràcies a la família Martí, presents a l’acte, que són fills dels propietaris de l’antic edifici i que han facilitat la seva rehabilitació.

Sánchez ha assenyalat que han estrenat un equipament que “que passa a formar part de la centralitat cultural de Molins de Rei i que ha respost a una demanda de la ciutadania”. De moment, la biblioteca obrirà tres matins (dimarts, dijous i dissabte) i cinc tardes (de dilluns a divendres), tot i que l’alcalde ha reconegut que una conseqüència natural del seu creixement serà que s’estenguin les hores d’atenció al públic. 

Obre amb alguns espais sense acabar

En la mateixa línia, el regidor de Cultura, Carles Ros (CUP), ha precisat que la biblioteca és un espai que es necessitava per “dinamitzar culturalment Molins de Rei”. A més de les activitats pròpies de l’equipament, Ros ha comentat la importància de què els ciutadans puguin conèixer i descobrir el passat industrial del municipi a través de visites guiades.

A falta de què entrin els primers usuaris, la biblioteca El Molí ha començat a caminar amb obres pendents al seu entorn. L’adequació d’aquest espai, que més endavant es museïtzarà, ha fet que els accessos a l’equipament per la plaça de l’1 d’octubre encara estiguin envoltats de tanques. L’alcalde ha garantit que en un període màxim de dos mesos les obres estaran enllestides.

La biblioteca El Molí, en imatges

Fotos: David Polo

Recomanacions personalitzades