Sento Masià recopila el seu viatge pictòric a través de ‘Sentoments’ i ‘Sentismes’

El pintor Sento Masià publica ‘Sentoments’ i ‘Sentismes’, dos llibres que il·lustren el seu recorregut artístic i que li han donat la possibilitat de “recapacitar sobre els anys” que ha estat pintant.

Sento Masià (Alcoi, 1940) // Clàudia Ferràndiz

La pintura per a mi és com un camp de coneixement”, resumeix el pintor Sento Masià. A través de ‘Sentoments’ i ‘Sentismes’, dos llibres que va presentar el dimecres passat a la Biblioteca El Molí, l’artista acosta al lector el terreny d’experimentació que ha significat per a ell la pintura.

Masià entén els llibres com un “diari plàstic” que li ha permès recapacitar sobre els anys que ha estat pintant, i alhora transmetre al públic aquest camí que ha recorregut pel món de l’art.

Tot i abordar diverses etapes pictòriques, ‘Sentoments’ i ‘Sentismes’ posa especial èmfasi en l’època abstracta de Masià després dels primers anys d’academicisme a l’Escola de Belles Arts. “Va ser un punt d’inflexió, un canvi radical”, recorda sobre aquella època en una conversa amb Viu Molins de Rei.

La idea del llibre va néixer de l’artista local Toni Moreno, que havia anat recopilant fotografies de l’obra de Masià. Inicialment va publicar-se ‘Sentoments’, però poc després la col·lecció es va ampliar amb ‘Sentismes’. Ara, Masià intueix que més endavant es podria publicar un tercer volum.

Una lectura plàstica

Masià apunta que vol afavorir una “lectura plàstica” dels dos volums. Per no condicionar la percepció del lector, cada imatge va acompanyada només de l’any i la mida de la pintura: “Tothom pot interpretar els meus quadres”, considera Masià, que creu que cada obra té tantes percepcions possibles com persones l’observen.

Els llibres se centren en la imatge, i no en l’argument. “És més important el com que no pas el què”, apunta Masià. Lluny de voler crear una marca, l’artista ha procurat buscar sempre l’“experiència plàstica”. En aquest sentit, l’edició també s’ha fet en termes estètics.

Recomanacions personalitzades