47% de dones a les candidatures de Molins de Rei

Anàlisi, en clau de gènere, de les llistes que es presenten a les municipals, on finalment no participarà VOX. Viu Molins de Rei relata com són les 10 candidatures que concorreran a les eleccions locals.

Laura Munt és una de les últimes regidores en acomiadar-se del ple municipal // Jose Polo

Una anàlisi de les deu candidatures presentades a les eleccions municipals Molins de Rei demostra que la proporció de dones a les llistes, tenint en compte les deu primeres posicions en cadascuna d’aquestes, no és inferior al 40%. En total, el municipi se situa amb un 47% de dones a les llistes. 

La formació amb més representació femenina és ERC, que compta amb 6 dones en les deu primeres posicions de la candidatura. La meitat dels partits polítics opten per una llista paritària, formada pel mateix nombre d’homes que de dones. És el cas del PSC, el PP, la CUP, Molins-En Comú i Molins Camina-Podem.

D’altra banda, quatre de les deu candidatures -Molins de Rei per la República Primàries Catalunya, Cs, Junts per Molins i el Moviment 15 Arcades- incorporen el 40% de dones, cenyint-se al mínim marcat per la llei orgànica del Règim Electoral General. Aquesta normativa estableix que les candidatures han de tenir “una composició equilibrada d’homes i dones”, de manera que “cadascun dels sexes suposi com a mínim el 40%” i  que en cada tram de cinc posicions hi hagi almenys dues dones.

Malgrat l’equilibri numèric, dels deu partits que es presenten a Molins de Rei només n’hi ha dos encapçalats per dones: Cs, amb Laia Cassauba, i Molins Camina Podem, amb Ana Aroca.

Sense extrema dreta

Molins de Rei no s’enfrontarà a l’extrema dreta. VOX no es presenta a les eleccions municipals, a diferència de com ha passat en altres poblacions del Baix Llobregat com Sant Feliu de Llobregat, El Prat, Esplugues, Castelldefels, Cornellà o Sant Vicenç dels Horts. A Molins de Rei, Vox va aconseguir 433 vots a les passades eleccions al Congrés.

Junts per Molins presenta una llista que prioritza “talent abans que nom”

L’alcalde de Molins de Rei, Ramon Sánchez, encapçala la llista de Junts per Molins, la nova marca hereva de CDC. Pensant en el “Molins de Rei 2030”, Sánchez va explicar en un acte que va aplegar una setantena de persones que el partit ha apostat per una candidatura formada per persones “que es dediquen” al municipi i que són “capaces d’assumir” que el repte és “fer créixer” Molins de Rei.

Abraçada entre Eva Folquer i Ramon Sánchez // Clàudia Ferrándiz

Segons la número dos de la candidatura, Eva Folquer, el partit ha apostat per un equip “professional, treballat, renovador i participatiu”. Folquer ha explicat a Viu Molins de Rei que la “transversalitat” de la llista justifica que diversos actuals regidors del municipi no repeteixin, perquè “no se senten còmodes amb el nou projecte” del partit, o perquè Junts per Molins ha optat per “perfils més especialitzats”. 

En aquesta línia, Folquer ha precisat que han prioritzat persones que “aportin un valor afegit”, tot i que no hagin estat gaire implicades en la política fins ara. La número 2 ha remarcat que la llista és “molt professional” i està “preparada” per tirar endavant el projecte del partit, que vol “apostar i pensar en el futur, en el Molins del 2030”.

Xavi Paz torna a confiar en el seu equip per les llistes de les municipals

Xavi Paz revalida la confiança en les persones que l’han acompanyat durant els últims anys. Jessica Revestido serà la número dos, Ainoa García la quatre i Miguel Zaragoza el cinc. Tots tres van ser regidors de govern i ara segueixen a l’Ajuntament a l’oposició. La novetat, relativa, en el tres, que és Àlex Herrero, que va ser el número 6 fa quatre anys.

La llista dels socialistes // PSC Molins de Rei

Fem confiança en els que han fet molt bona feina en el govern, s’ho mereixen”, va argumentar Paz en l’acte de presentació de llista a l’abril, que va reunir al voltant de 200 persones. “És un equip on tothom suma, plural, representatiu sota el paraigua del progressisme, que vol recuperar el projecte socialista de transformació amb energia”, va descriure Paz.

La CUP es postula com a “alternativa real a la sociovergència”

L’actual regidor de Cultura de Molins de Rei, Carles Ros, serà el cap de llista de la CUP per a les eleccions municipals del 26 de maig. Ros, que en els anteriors comicis es va presentar com a número 4, encapçala una candidatura de 16 dones i 15 homes. El que ha estat l’home fort dels anticapitalistes en el govern del tripartit independentista assumeix el rol de liderar una llista, que com en les ocasions anteriors, no prioritza un rostre concret, sinó que aposta per una visió d’equip. 

La llista de la CUP // Cup Molins de Rei

L’acompanya en el tercer lloc de la llista un altre membre de l’actual govern municipal, Josep Raventós, encarregat de la cartera de Medi Ambient i president de l’àrea de Sostenibilitat i Territori. Tots dos son membres històrics de la CUP i acumulen l’experiència d’haver estat a l’oposició i des de novembre de 2017 a dins del govern. 

Més de 170 persones han donat suport públic a la candidatura de la CUP a les eleccions municipals de Molins de Rei. Carles Ros va assegurar que Molins de Rei “mai” no ha tingut “una CUP tan preparada per arribar a governar” com aquest any. “Anem a per l’alcaldia”, va afirmar en l’acte central de campanya, davant d’un centenar de persones a la plaça de la Creu.

ERC aposta per una llista que “representa l’ampla diversitat de Molins de Rei”  

El regidor d’ERC a l’Ajuntament des de fa poc més d’un mes després de la renuncia de 29 que anaven a la llista de 2015, Marcel López, encapçala la llista de la formació republicana a les eleccions municipals a Molins de Rei. Marta Espona, presidenta de l’Agrupa i treballadora del Servei Local de Català, ocupa la segona posició en la candidatura.

La llista d’ERC // Clàudia Ferrándiz

L’alcaldable d’ERC ha explicat que compten amb un equip “molt renovat” i amb un “ventall molt ampli de gent que va des dels 19 fins als 91 anys“. El president d’ERC Molins de Rei, Oriol Ibáñez, ha comentat que per constituir la candidatura han optat per gent “vinculada al teixit associatiu de la vila” i “jove”. També han intentat donar veu a la “nova ciutadania” amb “persones d’orígens diversos” com el Paraguai, el Brasil o Colòmbia, i compten amb persones de diferents barris del municipi.

El número 11 de la llista d’ERC ha resumit que el partit, a l’hora de conformar la candidatura, ha prioritzat la “capacitat de gestió” dels integrants, la seva vinculació amb la vila i que fossin “defensors de la república catalana”. Els republicans han presentat l’equip aquest divendres davant d’una setantena de persones a la plaça del Palau.

Ciutadans escull Laia Cassauba com a número 1 tot i no viure a Molins de Rei

Ciutadans tractarà de recuperar la representació a la sala de plens de l’Ajuntament de Molins de Rei amb una cara nova a la política local, després que el regidor que van aconseguir fa quatre passés a ser regidor no adscrit. La jove Laia Cassauba-Ticarzot, de 21 anys, encapçala la candidatura de la formació taronja a les eleccions municipals del 26 de maig. Estudiant de Dret i de Ciències Polítiques i de l’Administració, Cassauba s’encarrega des de fa temps de la gestió de les xarxes socials de l’agrupació local de Molins de Rei.

Laia Cassauba-Tircazot // Cs Molins de Rei

Encara que la cap de llista de Ciutadans no és del municipi, ha afirmat que “la majoria” dels membres de la candidatura “són de Molins de Rei o hi han estat vinculats”. Cassauba ha explicat a Viu Molins de Rei que des del partit han volgut “començar de zero” amb “un equip renovat i disposat”, unes “bases sòlides”. 

Molins Camina aposta per una llista “continuista” amb gent “molt arrelada a la vila”

Molins Camina Podem torna a estar encapçalat per Ana Aroca, que des del 2015 forma part del ple municipal. La candidata a l’alcaldia ha explicat a aquest diari que la llista de la formació no és “aleatòria”, sinó que està formada per gent amb “experiència professional i formació”. “Ens complementem molt”, ha afegit la portaveu de Molins Camina. És una candidatura “molt continuista” que, tot i que incorpora alguna nova cara, manté les principals que van acompanyar Aroca el 2015.

Aroca durant la presentació de la llista // Molins Camina Podem

L’alcaldable de Molins Camina ha comentat que la llista està constituïda per gent “molt arrelada a la vila” i majoritàriament “implicada en Molins de Rei”. Lucas Silvano, diputat de Catalunya en Comú – Podem al Parlament, tanca la candidatura de Molins Camina. Silvano és un dels fundador de Podem Molins. 

Molins En Comú presenta una llista “diversa” amb propostes “factibles”

Gerard Corredera, cara nova en la política molinenca, encapçala la llista de Molins En Comú, impulsada en bona part per antics membres d’Iniciativa i d’Euia. L’alcaldable a les eleccions municipals va explicar que la candidatura del partit està formada per “vilatans de Molins de Rei” i que és una llista “diversa, que per damunt de les diferències generacionals, territorials, de gènere i d’origen” lluita per construir “una alternativa que faci de la diversitat” la seva “fortalesa”. Tot i anomenar-se Molins En Comú, la candidatura finalment va en solitari sense confluir amb Podem, que tornarà a presentar-se sota les sigles de Molins Camina.

Imatge de la presentació de la llista // Clàudia Ferrándiz

L’actual regidora d’Iniciativa-MES a l’Ajuntament, Júlia Fernández, ocupa la quarta posició. L’equip també recupera alguns edils de l’ecosocialisme de Molins de Rei dels últims anys, com per exemple Sergi Conde, que va de número 7, i Laura Durán, que ocupa el número 8. Conde va abandonar l’Ajuntament el 2015 i Duran va renunciar a l’acta de regidora el 2012. La llista la tanca un històric del PSUC, Alfred Bofill.

El PP va a les municipals amb una llista amb dues persones de Molins de Rei

Antonio Valverde PP Molins de Rei // Cedida

Antonio Valverde, cara nova en la política molinenca, encapçala la llista del PP a Molins de Rei. Ell i la número dos de la candidatura, Maria Carmen Ortega, són els únics de la llista que viuen a Molins de Rei. Excepte una persona de Sant Cugat, la resta de membres els ha escollit el Partit Popular.

Valverde considera que obtenir un o dos llocs al ple municipal seria un “bon resultat”, però defensa que no és aquest el seu objectiu. La voluntat del partit municipal és “defensar les idees del PP a Molins de Rei”, tant en l’àmbit “general” com el “municipal”. Per això, l’alcaldable del partit ha explicat a aquesta redacció que el PP no desapareixerà del municipi després de les eleccions, encara que no obtinguin representació al ple, i que seguiran “treballant per Molins de Rei” després dels comicis.

Manel Monllaó encapçala finalment Primàries per ser “la veu de l’1-O” a l’Ajuntament

Ser la veu de l’1 d’Octubre a l’Ajuntament de Molins de Rei”. Amb aquest objectiu es va presentar la candidatura Molins de Rei per la República Primàries Catalunya. Darrere d’aquestes sigles, s’ha constituït una llista a les eleccions municipals del 26 de maig encapçalada finalment per Manel Monllaó. En un acte que va aplegar un centenar de persones, el candidat a l’alcaldia va reivindicar que la formació que lidera és l’única que “garanteix una candidatura independentista per fer front al bloc del 155”.

Imatge de la candidatura de Molins de Rei per la República Primàries Catalunya // David Rodríguez

Tot i que les eleccions primàries de la nova formació van escollir Berta Vila com a candidata, la renúncia d’aquesta va fer que Manel Monllaó, que va acabar cinquè, agafés aquesta responsabilitat i fos l’alcaldable. Monllaó va definir la llista que encapçala com a “transversal i, tot i procedir de sectors diversos, amb la fita comuna d’assolir la república catalana i treballar pels molinencs i molinenques”. 

El Moviment 15 Arcades al·lega contra la “corrupció política”

El nou partit creat per joves de Molins de Rei, el Moviment 15 Arcades, està encapçalat per Joan Albert Fabra. El número dos de la llista és Iker Freiria, etern company de batalles de Fabra. La número 3, Marta Riera, prové dels moviments socials barcelonins. 

Joan Albert Fabra amb els primers membres de la llista del Moviment 15 Arcades // Jose Polo

A la llista hi ha persones de diferents barris de Molins de Rei. Encara que en un primer moment era paritària, cinc dones no han acabat formant part de la candidatura del partit per motius diversos, i això ha fet que, finalment, hi hagi 12 nois i 9 noies. 

El partit polític té una mitjana d’edat molt jove, amb gairebé tots els integrants per sota dels 30 anys. “Crec que és de les llistes més joves de la història de la democràcia espanyola”, va reconèixer Fabra quan va presentar la candidatura el febrer fent un al·legat contra la “corrupció política”.

Recomanacions personalitzades