Manel Monllaó encapçala finalment Molins de Rei per la República per ser “la veu de l’1-O” a l’Ajuntament

La candidatura independentista presenta la seva llista i acusa l’actual consistori de “prioritzar les cadires per sobre dels valors republicans”. Monllaó serà l’alcaldable després de la renúncia de Berta Vila en un canvi ratificat en assemblea “seguint el reglament”.

Monllaó durant la seva intervenció // David Rodríguez

“Ser la veu de l’1 d’Octubre a l’Ajuntament de Molins de Rei”. Amb aquest objectiu s’ha presentat la candidatura Molins de Rei per la República Primàries Catalunya. Darrere d’aquestes sigles, s’ha constituït una llista a les eleccions municipals del 26 de maig encapçalada finalment per Manel Monllaó, que s’ha donat a conèixer oficialment davant els molinencs aquest dissabte. En un acte que ha aplegat un centenar de persones, el ja candidat a l’alcaldia ha reivindicat que la formació que lidera és l’única que “garanteix una candidatura independentista per fer front al bloc del 155”.

Després d’un període de negociacions per aconseguir una llista unitària entre els partits independentistes a l’Ajuntament de cara a les eleccions municipals, que ha acabat sense acord entre les diferents formacions, Molins de Rei per la República Primàries Catalunya reivindica ara el seu paper de “representant del mandat popular” sorgit del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Monllaó ha atacat l’actual consistori, acusant-lo de “prioritzar les cadires per sobre dels valors republicans”. A més, ha afegit que “la república no es defensa pactant amb els del 155”, en clara referència a l’acord de govern municipal entre CDC i el PSC que va començar el 2011 i que es va trencar l’octubre del 2017.

Alcaldable segons el reglament després de la renúncia de Berta Vila

Tot i que les eleccions primàries de la nova formació van escollir Berta Vila com a candidata, la renúncia d’aquesta ha fet que Manel Monllaó, que va acabar cinquè, agafi aquesta responsabilitat i sigui l’alcaldable.

Monllaó ha defensat el canvi, assegurant que “la proclamació s’ha fet seguint el reglament de Primàries i ha estat ratificat per l’assemblea amb només dos vota en contra”. Fonts de la candidatura han assenyalat que la renúncia de Vila va ser “per motius personals”. La posició de Monllaó com a número 1 va ser decidida en assemblea.

L’alcaldable ha definit la llista que encapçala com a “transversal i, tot i procedir de sectors diversos, amb la fita comuna d’assolir la república catalana i treballar pels molinencs i molinenques”. En l’acte de presentació, que s’ha organitzat com un vermut popular per compartir les inquietuds dels ciutadans, Monllaó ha promès “escoltar i connectar amb la gent, ja que a vegades oblidem que els 21 regidors de l’Ajuntament representen els 25.000 habitants”.

Imatge de la candidatura // David Rodríguez

Advocat de professió, Monllaó, que forma part del MES Moviment d’Esquerres, una escissió sobiranista del PSC a favor de la independència de Catalunya, va ser regidor a l’Ajuntament pels socialistes als anys 90. En les últimes eleccions, el seu partit, MES, va anar en coalició amb Iniciativa per Molins de Rei i, de fet, va ser el número 4 de la candidatura ecosocialista a les passades eleccions municipals. Monllaó explica que la seva implicació amb Molins de Rei per la República Primàries Catalunya és “a títol personal com a ciutadà de Molins de Rei”. És a dir, no és que MES, com a partit, formi part del projecte.

Programa participatiu

Monllaó ha assenyalat que el programa electoral l’elaboraran els ciutadans perquè “la nostra és una candidatura que vol donar la veu i el poder de decisió a la gent”. En cas d’aconseguir representació a l’Ajuntament, Molins de Rei per la República Primàries Catalunya promet que intentarà influir perquè el consistori respecti “el mandat encarregat de ser un consistori independentista”.

Monllaó ha estat acompanyat en la seva presentació per la presidenta de l’associació ‘Súmate’, Montse Sánchez, i la membre de l’ANC Dones, Amor del Álamo. Sánchez ha destacat que “les alcaldies han de ser la base sobre la qual se sustenti la República”. Per la seva banda, Del Álamo ha defensat la importància que “els valor republicans estiguin presents als ajuntaments perquè són les institucions que estan més properes als ciutadans”.

L’alcaldable de Primàries Catalunya ha assegurat que el seu programa electoral té com a pilars “els valors republicans, la força de la gent i la unitat”. Tot i no haver aconseguit el ‘sí’ dels partits polítics a bastir una candidatura unitària, la formació mesurarà el seu poder en les eleccions del pròxim 26 de maig.

Recomanacions personalitzades