Pere Garcia (Iniciativa-MES): “No té sentit que la dreta governi a Molins de Rei”

Pere Garcia lidera la llista electoral formada per Iniciativa i MES després de guanyar les eleccions primàries. El candidat ecosocialista defensa un pacte amb les forces d’esquerres, lamentant que tots els partits hagin volgut “marcar perfil propi”. Garcia assegura que el partit s’ha renovat aprenent dels errors derivats de l’acció de govern.

Pere Garcia, candidat d'ICV-MES // Elisenda Colell

Pere Garcia, candidat d’ICV-MES, a les portes de l’Ajuntament // Elisenda Colell

Fa un any no era ni regidor al ple municipal i ara és candidat a l’alcaldia. S’imaginava veure la seva cara als cartells del partit?

A mi no em sorprèn, els més sorpresos són els meus néts. No em fa il·lusió sortir a la fotografia sinó treballar pel poble, que és el que sempre he fet. Jo ja tinc una edat, però em preocupen molt les condicions de vida de la vila. Ara, en veure la situació tan complicada, entenc que hem de canviar moltes coses. Els que estan governant han estat 4 anys sense voler canviar les condicions de vida dels molinencs, això és el que em va motivar a fer el pas.

És cert que va formar part de llistes electorals de CiU?

“A les primeres eleccions democràtiques vaig formar part de les llistes de CiU”

Fa molts i molts anys, a les primeres eleccions democràtiques. Tot estava per fer, em van oferir anar a les llistes per construir un país i em va fer molta il·lusió en aquell moment. Però vaig baixar del carro, no era la meva idea de la política. Vaig preferir apartar-me de la política i fa 10 anys hi vaig tornar. Les persones canviem i l’edat et fa veure diferents perspectives. La maduració és important.

Quines són les seves prioritats de govern a l’Ajuntament?

Fer un pla de rescat social. Hi ha gent jove o de més de 55 anys que no té feina i hem de millorar la seva qualitat de vida. Això inclou plans d’ocupació, dignificació de la vila i treballar per fer que Molins de Rei torni a ser centre de comerç com quan jo era jovenet.

Si d’Iniciativa depèn, Molins de Rei serà zona 1 de transport públic?

Som els primers que hem lluitat per la zona 1. No m’agrada parlar malament de les altres forces polítiques, però ara ho reivindiquen tots. Nosaltres som els que hem estat recollint signatures als barris, a l’estació. Som els que ho estem reclamant constantment, fins i tot portant la queixa a l’oficina del Síndic de Greuges.

Al perfil en vídeo que acompanya aquesta entrevista diu que no sap el preu d’una T10. Com és això si la seva formació ha estat ferma defensora de la incorporació a la zona 1?

Bona pregunta. Jo no agafo mai el transport públic. Tinc un taller i sempre em desplaço per anar del taller a casa, i viceversa. Les poques vegades que em desplaço a Barcelona ho faig en vehicle propi. Hauria de conèixer el preu, no és excusa, però no l’utilitzo.

Pere García durant un debat electoral // Guillem Urbà

Pere García durant un debat electoral // Guillem Urbà

Les crides a la confluència no han funcionat. Com es pren que ningú hagi volgut pactar amb vostès?

“No té sentit que en un poble on sempre ha manat l’esquerra ara ho estigui fent la dreta”

Sí que han volgut, Moviment d’Esquerres (MES) ha pactat amb nosaltres. Vam ser els primers en començar el procés de confluència i hi seguim creient. No té sentit que en un poble on sempre ha manat l’esquerra ara ho estigui fent la dreta, aplicant polítiques de retallades constantment. Després de les eleccions, guanyi qui guanyi, seguirem apostant per la confluència d’esquerres, ho tenim claríssim.

Però llavors com valoren que ni la CUP ni ERC ni Molins Camina hagin respost a les seves crides?

“Tothom ha volgut marcar perfil propi abans de les eleccions”

Quan vam començar les reunions ningú volia pactar entre sí. Aquestes eleccions es preveuen molt diferents de les anteriors, quedarà un panorama molt fraccionat. Estic segur que després de les eleccions hi haurà pactes i confluències. Tothom ha volgut marcar perfil propi.

Fins i tot EUiA s’hi ha negat.

Ells tenen unes prioritats i nosaltres en tenim d’altres. Entenem que estem parlant d’unes eleccions en clau local. Ja arribarà el moment de posar-nos d’acord. Estem en un moment delicat on cal ser molt generós, pensar abans en els vilatans que en el partit i fer-ho a llarg o mig termini. S’ha acabat això d’estar constantment improvisant perquè la població ho pagui.

Amb qui està disposat a pactar?

Defensarem un ampli pacte d’esquerres.

Es neguen llavors a pactar amb CiU o el PP?

No està dins dels nostres plans.

I el PSC?

Estem parlant d’esquerres. Qui tingui voluntat de pactar, fent que tots plegats sumem i tinguem clars els objectius i motius del pacte, serà benvingut.

A les darreres eleccions el seu grup va patir un sotrac important. Com afronten ara la cita?

“Es va fer joc brut desqualificant l’Ivan Arcas”

El que es va fer a les darreres eleccions va ser un joc brut desqualificant l’Ivan Arcas per poder-nos desbancar del govern. No es va actuar bé. Ara estem treballant per millorar resultats. Tenim un molt bon equip, al qual estic cedint molt de protagonisme perquè tenen tot el dret d’explicar les seves propostes. El programa ha estat obert a suggerències. Hi ha col·laborat molta gent, tant a la seu com via internet.

S’han renovat?

Sí, només cal veure les llistes, els 5 primers són tots nous i molts altres ho han agafat amb il·lusió, tenen ganes de donar-li la volta a les coses. Quan hi va haver el daltabaix vam analitzar els nostres errors. El que no governa no s’equivoca. A partir d’aquí hem creat un full de ruta que hem dut a terme els darrers 4 anys. Hem aportat moltes idees constructives a l’oposició.

Pere Garcia ha defensat les propostes del seu programa electoral en la presentació com a candidat // David GuerreroParlava del seu predecessor, l’Ivan Arcas…

Se l’ha jutjat molt malament. He treballat colze a colze amb ell, he compartit molts moments personals. No se li ha fet justícia, en absolut. Ha pagat per ser massa bo. Jo entenc que la política local ha de ser més neta i transparent, i a ell se l’ha maltractat.

Pel que fa a la seva possible acció de govern. Molins Camina es nega a pagar el deute de l’Ajuntament que consideri il·legítim. Iniciativa tampoc ho farà?

Quan no s’ha governat és difícil poder valorar les coses. Iniciativa sap que hi ha uns compromisos adquirits que s’han de complir. Això no vol dir que els deutes posteriors es negociïn d’una altra manera.

El nou barri de les Guardioles és una obra d’Iniciativa que s’ha començat a aplicar ara. Quina opinió en té vostè? 

Entenem que no és dolent, seria incoherent que no hi estiguéssim d’acord. Ens permetrà ordenar una zona degradada de Molins de Rei i alhora promoure el lloguer social. Volem que tots els pisos siguin de lloguer, perquè sinó, que faran els nostres joves? Entenem que el projecte s’ha de revisar, i més quan sapiguem el cens de pisos buits.

Les plaques solars són una altra de les herències del seu govern, unes plaques que es fan ombra entre elles. Que se n’ha de fer?

” Les plaques es van instal·lar aquí perquè els tècnics ho van decidir”

Aquestes plaques s’han de connectar a la xarxa i fer que l’Ajuntament i els locals municipals consumeixin l’energia que genera, fent un estalvi molt important. Les plaques es van instal·lar aquí perquè els tècnics ho van decidir, els polítics no som tècnics.

Un altre dels temes clau d’aquesta campanya és la participació ciutadana. Què proposa Iniciativa?

Tot això que està sortint ara nosaltres ja ho teníem rumiat fa molts mesos. La participació és cabdal, però un procés ben pilotat val diners i no es pot fer servir per tot. Qualsevol tema d’urbanisme o econòmic que pugui hipotecar el futur de la vila, s’ha de consultar. L’argument de la força dels vots no em val. Sempre hem defensat que la ciutadania et vota perquè comptis amb ells, ja ho vam fer amb la Federació Obrera.

El seu programa electoral diu que vostès donaran suport a tot allò que permeti que Catalunya pugui decidir el seu futur. Són independentistes?

Hi ha diferents sensibilitats. Jo mateix el 9 de novembre vaig votar Sí Sí i sóc membre de l’ANC, però hi ha persones que no pensen com jo. Tots creiem que hem d’avançar i no podem seguir en l’actual situació. Nosaltres som sobiranistes al 100% i volem un referèndum. Espero i estic segur que a les properes eleccions autonòmiques surti una majoria àmplia sobiranista. Hem d’anar cap a un altre país.

Recomanacions personalitzades