L’Ajuntament posa en marxa el nou barri de Les Guardioles

La zona urbanitzable situada entre la Riera Bonet i Les Conserves acollirà un nou barri de Molins de Rei, Les Guardioles. El projecte existeix des de 2008 però ara ja s’han donat les primeres passes per urbanitzar els terrenys. S’espera que les obres comencin al març.

Joan Ramón Casals i Xavi PAz, amb l'esbós de com serà el projecte // Elisenda Colell

Joan Ramón Casals i Xavi PAz, amb l’esbós de com serà el projecte // Elisenda Colell

Fa més de cinc anys que es preveu que, entre Les Conserves i la Riera Bonet s’hi construeixi un nou barri, Les Guardioles. La crisi ha retardat la seva evolució i durant tot aquest temps ha anat a ralentí però l’Ajuntament no ha deixat de treballar en ell. L’alcalde Joan Ramon Casals (CiU) i el primer tinent d’alcalde Xavi Paz (PSC) es van reunir el passat dijous amb els veïns del barri de Les Conserves per presentar el projecte.

S’hi construiran més de 600 habitatges, amb una estructura d’edificis de quatre pisos amb planta baixa. Casals defineix el nou barri com “similar al de La Granja” pel que fa al tipus de construccions que es volen fer. Actualment, l’Àrea Metropolitana de Barcelona està estudiant el projecte i es fa càrrec del procés de licitació de les obres d’urbanització dels terrenys. S’espera que al març comencin els treballs que, durant un any i mig, es dedicaran exclusivament a enretirar terra i sorra per aplanar el terreny. L’Ajuntament invertirà 1.624.938.28 euros aquest 2015 en la urbanització del barri.

Lloguer social

L’Ajuntament justifica la construcció del nou barri de Les Guardioles en una “necessitat d’habitatge de nova construcció”. Segons el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, “Molins de Rei no té pràcticament habitatge buit”, indicant que l’any 2012 es van censar 80 habitatges desocupats i tres mesos després es va reduir en un 50%.

El socialista va avançar durant la reunió amb els veïns que al nou barri de Les Guardioles s’ubicaran uns quants habitatges que seran propietat de l’Ajuntament i es cediran en lloguer social a mig o llarg termini. L’equip de govern vol desenvolupar en el nou barri polítiques d’habitatge que incideixen en el lloguer social. Tot i això encara es desconeix completament quants habitatges es destinaran a usos socials en un barri que tindrà un total 600 habitatges.

La zona de Les Guardioles, ubicada entre el barri de Les Conserves i la Riera Bonet // Elisenda Colell

La zona de Les Guardioles, ubicada entre el barri de Les Conserves i la Riera Bonet // Elisenda Colell

Un altre dels objectius que pretén la construcció del nou barri és que la Riera Bonet i les Conserves s’uneixin i comptin amb un “entorn digne i urbanitzat”, segons ha remarcat l’alcalde. Actualment el barri de la Riera Bonet queda clarament apartat del nucli urbà, limitat per la zona boscosa de la serra de Collserola i el polígon industrial El Pla. Amb el nou barri quedarà lligat al continu urbà del municipi. D’altra banda, es vol ampliar el carrer Mancomunitat, que uneix els dos barris i dotar-lo d’una imatge similar a la que ara té el carrer Sant Antoni Maria Claret. En paraules de Paz, “i una via segura, transitable i amb aparcament”.

Un projecte que no és nou

Als veïns de les Conserves i la Riera Bonet no els ve de nou el projecte de les Guardioles. La idea d’edificar-hi un nou barri va néixer als primers anys del segle XXI, en plena voràgine constructora a Espanya. Els primers moviments formals es van fer quan la crisi ja ensenyava les orelles en l’anterior mandat amb ICV, ERC i CiU al govern municipal. Va ser llavors quan es va signar un conveni amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona per deixar en mans de l’Institut Metropolità del Sòl (IMPSOL) el planejament del nou barri. Ara, un cop fet el projecte, l’organisme metropolità es troba en procés de licitar els treballs d’urbanització dels terrenys.

Durant tot aquest temps la propietat dels terrenys ha estat, en part, de persones privades. Una altra part era de l’Ajuntament i a finals de l’anterior mandat, l’Àrea Metropolitana va comprar al consistori els seus terrenys per valor de 3 milions d’euros. Els diners aconseguits en aquella operació es van destinar a comprar els terrenys del barri del Canal on s’ubicarà el nou institut Lluís de Requesens.

Recomanacions personalitzades