Les plaques fotovoltaiques no han estat mai en funcionament

Les pèrgoles fotovoltaiques de la plaça del Molí no han produït energia des de la seva instal·lació perquè no s’han connectat encara a la xarxa elèctrica, segons ha desvetllat El Llaç. El nou equip de govern estudia la possibilitat de traslladar-les a un altre espai.

Les plaques es fan ombra entre elles// Jordi Julià

Les controvertides pèrgoles fotovoltaiques de la plaça del Molí van ser un brindis al sol. Mig any després de la seva instal·lació, un dels símbols de l’anterior equip de govern (ICV – ERC – CiU) encara no ha entrat en funcionament i no ha generat ni un sol quilovat d’electricitat.La instal·lació, amb un pressupost de 282.000 € a càrrec del Fons Estatal per a la Ocupació i la Sostenibilitat Local, es va iniciar al desembre i al febrer ja feien la seva funció estètica però no l’energètica. Encara a dia d’avui segueixen sense funcionar perquè la instal·lació no s’ha connectat a la xarxa elèctrica.

El disseny i l’impacte visual de les pèrgoles fotovoltaiques i la seva col·locació al bell mig de la plaça del Molí va provocar polèmica des del primer moment, més encara quan es va descobrir que les plaques es feien ombra entre elles i el cost de la construcció havia estat superior al d’una instal·lació d’aquestes característiques. Segons es va dir en el moment de la seva presentació, les pèrgoles fotovoltaiques suposarien “un estalvi en el consum d’energia procedent de fons no renovables ja que l’energia captada del sol s’injectarà a la xarxa per convertir-la en energia elèctrica”. Les plaques havien de generar 32.500 Kw a l’any, amb uns beneficis anuals de 10.400 €. La realitat, mesos després, és ben diferent: no s’ha generat ni un sol quilovat i, per tant, no s’ha estalviat en energia elèctrica.

Aparentment totes les connexions estan fetes // Jordi Julià

L’actual equip de govern (PSC – CiU) va adonar-se de l’estat de les pèrgoles fotovoltaiques poc després d’arribar a l’Ajuntament i El Llaç ho ha fet públic en el número del mes d’agost. Segons aquesta revista, s’està treballant per treure profit a les plaques el més aviat possible, sense descartar la possibilitat de traslladar-les a un altre punt de la vila.

Recomanacions personalitzades