Militants d’Iniciativa impulsen la marca Guanyem Molins

Un grup de persones vinculades o amb passat a Iniciativa presenten el col·lectiu Guanyem Molins fent una crida a la “confluència d’esquerres”. Alguns partits d’esquerres mostren el seu malestar per intentar apropiar-se de la marca que ha fet furor a Barcelona. 

Jordi Castellvi, de Guanyem Molins, durant la roda de premsa // Jose Polo

Jordi Castellvi, de Guanyem Molins, durant la roda de premsa // Jose Polo

La suma de col·lectius, entitats i persones d’una ideologia clara d’esquerres amb un objectiu comú, ara coneguda com a confluència, no és nova a Molins de Rei. La dècada dels 90 va començar amb una unió d’Iniciativa per Catalunya, Esquerra Republicana, Esquerra Nacionalista i diferents grups socials com Ecologistes per Molins de Rei que van desembocar en l’alcaldia de Josep Janés a través d’una candidatura unitària. Més de vint anys després, la situació i el municipi són molt diferents però la idea de fer una candidatura unitària entre les formacions d’esquerres de Molins de Rei fa temps que és comentada en diferents entorns.

La primera pedra d’aquesta possible confluència l’han posada un grup de persones que, en la seva majoria, estan o han estat relacionades en un passat amb un partit polític: Iniciativa. Es defineixen com un “grup de veïns de Molins de Rei que ens estimem el poble i que estem preocupats per la situació social, medioambiental i econòmica que patim”, segons ha explicat un d’ells, Jordi Castellvi, en roda de premsa.

Es presentaran davant la ciutadania el proper 4 d’octubre en un acte “obert a tothom” i on es vol arribar a una “proposta de mínims” per aconseguir un objectiu: “la confluència d’esquerres”. Diuen partir des de l’“obertura absoluta” i estar disposats a “cedir i aportar” per tal d’aconseguir aquest objectiu. S’han fet dir Guanyem Molins, emulant el moviment que està revolucionant Barcelona, però assumeixen que si la marca és “un obstacle” no tindran cap problema en “eliminar-la”.

Han presentat un manifest fundacional on proclamen que cal una “nova forma de fer política” i un nou “compromís ètic entre la ciutadania i els seus representants”. En clau local, volen un Molins de Rei que tingui “mecanismes de control sobre aquells que governen” i aspiren a impulsar iniciatives que aconsegueixin una “millora social i medioambiental de la vila”. “Volem crear una candidatura alternativa de confluència d’esquerres d’on neixi una candidatura engrescadora”, asseguren.

La CUP i Podemos es desmarquen

El camí cap a la confluència de partits d’esquerres de Molins de Rei serà complicat. Això es pot deduir de les reaccions d’algunes formacions polítiques respecte la convocatòria de Guanyem Molins. La CUP ha anunciat que no participarà “com a organització” a la trobada fundacional del proper dia 4 d’octubre. Segons explica el principal partit de l’oposició a través d’un comunicat, el passat 7 de juliol Iniciativa els va proposar crear una candidatura unitària d’esquerres. Davant de la importància de l’oferiment, l’esquerra independentista va contestar que volia poder discutir-la prèviament a la seva assemblea oberta, que es realitzarà el proper 11 d’octubre. Com que la trobada de Guanyem Molins es fa abans que la seva assemblea, la CUP entén que la seva demanda “no s’atén” i per això es nega a participar-hi des d’un principi. A més, recalquen que s’han assabentat de la creació de Guanyem Molins a través dels mitjans de comunicació.

Per la seva banda, Podemos Molins tampoc ha rebut bé el naixement de Guanyem Molins. “El fet que Iniciativa per Molins de Rei estigui  al darrere d’aquesta marca electoral pot limitar el procés de crítica i actuació política necessària per abordar un projecte real de ruptura democràtica municipalista com el que planteja Guanyem Barcelona”, asseguren en una nota de premsa on remarquen les múltiples diferencies existents entre Guanyem Molins i Guanyem Barcelona. Amb un to especialment crític, tanquen el seu comunicat amb una dura sentència: “No més oportunismes. No més vella política”, expressant les seves sospites sobre el nou moviment que acaba de néixer.

Molt més conciliador és el to d’EUiA Molins de Rei. Reconeixent que Guanyem Molins ha estat impulsat per “Iniciativa i el seu entorn” aposten de forma clara per construir una “candidatura unitària de l’esquerra política i social que esdevingui guanyadora a Molins de Rei”. En aquest context, asseguren que la CUP i Iniciativa són les dues forces d’esquerra “amb més implantació a la vila” i que, per tant, els toca “tirar endavant aquest procés”. Tampoc s’obliden del paper que han de jugar altres partits com Podemos, Procés Constituent o ells mateixos.

Recomanacions personalitzades