EUiA descarta presentar-se amb Iniciativa a les pròximes municipals

Esquerra Unida segueix demanant la “creació d’un front ampli d’esquerres” i assegura que, en cas que això no fos possible, faria “un pas enrere” de cara a les pròximes municipals. 

Juan Pérez durant l'últim acte públic d'EUiA Molins de Rei // Jose Polo

Juan Pérez durant l’últim acte públic d’EUiA Molins de Rei // Jose Polo

La jove agrupació d’EUiA Molins de Rei, nascuda fa poc més d’un any, ha decidit que només es presentarà a les eleccions municipals de maig de 2015 si és formant part d’un “front ampli d’esquerres”, segons indica un dels seus membres, Juan Pérez, en declaracions a Viu Molins de Rei. Es descarta, d’aquesta manera, presentar-se conjuntament amb Iniciativa per Molins de Rei, coalició natural en molts municipis i vigent en l’àmbit català.

Pérez reconeix que, de moment, la creació d’aquest front “sembla difícil” i també assegura que EUiA és conscient de la força que tenen i assumeix que ells “no han de liderar el moviment”. Per a Pérez, el model a seguir és el de “Guanyem Barcelona” on la confluència ha estat entre partits com Iniciativa, Podemos, EUiA o Procés Constituent i amb persones dels moviments socials.

Les coses haurien de canviar molt a Molins de Rei perquè aquest moviment de confluència resultés efectiu, tot i els esforços de l’anomenat Grup Promotor per a la Confluència Social de les Esquerres, format, de forma molt majoritària, per militants d’Iniciativa.

Ara per ara, sembla que l’agrupació d’electors sorgida a partir del cercle de Podemos Molins de Rei aconseguirà reunir persones de diferents partits com Procés Constituent o Equo. Tot i això, en el seu moment  ja van fer públic que no veuen amb bons ulls una possible confluència amb Iniciativa per la “falta d’autocrítica” davant de la gestió feta quan els ecosocialistes estaven al poder i davant de casos com la imputació de l’exalcalde Ivan Arcas pel presumpte cobrament de sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya.

Amb una CUP que es vol mantenir al marge d’aquest procés de confluència, si no hi ha un acostament de postures entre Iniciativa i l’agrupació d’electors sorgida del cercle de Podemos, EUiA es quedaria al marge de les pròximes eleccions municipals.

Visita de Javier Couso

Javier Couso, a la dreta, acompanyat de Juan Pérez // Jose Polo

Javier Couso, a la dreta, acompanyat de Juan Pérez // Jose Polo

El fet de no presentar-se a les properes municipals no significa que l’activitat política d’EUiA Molins de Rei hagi acabat. Recentment van organitzar un acte amb l’eurodiputat d’Izquierda Unida, Javier Couso, qui va desgranar amb una visió crítica l’actual política exterior de la Unió Europea. “No hi ha una política realment independent per part de la Unió Europea”, va assegurar Couso.

El vicepresident de la comissió d’Assumptes Exteriors va sostenir que, actualment, els organismes europeus tenen una “submissió completa” a la política d’Estats Units i que, avui per avui, existeix un clima de “preludi d’una guerra freda” contra Rússia.

Recomanacions personalitzades