Un molinenc crea mapes de Covid-19 que utilitzen la UPC i mitjans d’àmbit nacional

El molinenc Toni Sanclement dissenya com a afició mapes i infografies sobre la pandèmia que s’han convertit en una referència per a mitjans de comunicació i universitats com la UPC.

Toni Sanclement amb les seves eines de treball // Cedida

El molinenc Toni Sanclement és consultor i analista de dades des de fa més de 20 anys. Treballa per compte propi per a diverses empreses i, des de fa dos anys, en les seves estones lliures es dedica a fer infografies i mapes de tot tipus. Ho fa per amor a l’art i perquè, segons explica, va decidir “crear infografies per a ús ciutadà per fer alguna cosa diferent”.

Per això, quan va començar la pandèmia va aprofitar tot el niu de dades de la Covid-19 per centrar les seves visualitzacions en aquest camp. De fet, fins i tot diu que va oferir els seus serveis gratuïtament a la Generalitat i a TV3 per pintar dades i mapes, però no li van fer cas.

Tot i així, ell va continuar publicant visualitzacions i trucant a altres portes. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va ser una d’elles que, en veure les seves creacions, de seguida li va demanar si les podia publicar: “Em van dir que estaven molt contents del que feia i que els agradaria compartir-ho al seu web”, diu Sanclement.

Així va ser com la UPC va començar a publicar els seus mapes. Primer, un sobre els casos de Covid-19 al món, després un mapa sobre casos a Catalunya per municipis, comarques i regions sanitàries, i finalment un mapa sobre el ritme de vacunació a Catalunya.

Sanclement explica que, per elaborar-los, agafa dades obertes –en aquest cas de la Generalitat, però també d’organismes com la Comissió Europea–, les filtra i les pinta en un mapa a través de programari lliure com Mapbox o Carto, entre d’altres. “El mapa està fet de tal manera que beu directament de les dades que publica cada dia la Generalitat i així es va actualitzant sol”, detalla l’analista molinenc.

De fet, admet que durant el confinament va dedicar moltes hores a aprendre a pintar mapes i també a treballar amb codi, ja que eren aspectes que a la seva feina habitual no havia tocat gaire. “Ho faig perquè m’agrada i m’ho passo bé, tot i que el meu somni seria poder-m’hi dedicar professionalment perquè m’encanta”, diu Sanclement, que fins ara ho ha fet tot gratuïtament.

De moment, el seu savoir faire no només ha estat valorat per la UPC, sinó que mitjans de comunicació d’àmbit estatal com La Vanguardia, El País i El Periódico també s’han començat a fer ressò dels seus mapes. També capçaleres locals, entre elles Viu Molins de Rei: “Fa il·lusió adonar-te que la feina que fas té un sentit i una utilitat”.

Infografies més enllà de la Covid

Però, les visualitzacions sobre Covid-19 només són la punta de l’iceberg de tot el reguitzell d’infografies, mapes i gràfics dinàmics que Sanclement ha fet per amor a l’art.

Al seu web, per exemple, es poden trobar des de visualitzacions sobre el nombre d’habitants als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona fins al nombre d’embassaments i aqüífers que hi ha a tot el país i les creus de Sant Jordi que ha entregat la Generalitat. També hi ha visualitzacions de temàtica esportiva com una sobre els exjugadors del  Barça i una altra sobre els resultats de França a les Olimpíades.

De fet, ara el que li agradaria és fer una altra visualització sobre el Barça amb els títols que ha aconseguit durant cada temporada. “M’encantaria poder dedicar-me a il·lustrar dades públiques, la ciutadania les ha de conèixer de manera més visual i entenedora”, reivindica el molinenc.

Recomanacions personalitzades