Baixa el ritme de vacunació contra la covid

El decreixement es percep en les primeres dosis de la vacuna. Molins de Rei lamenta una nova defunció per coronavirus en l’última setmana, mentre que milloren els indicadors de la pandèmia i es realitzen menys proves diagnòstiques.

Imatge d’arxiu de la campanya de vacunació massiva contra la covid // María Samblás

L’agost està alentint el ritme de vacunació contra la covid arreu, també a Molins de Rei. Un decreixement de les inoculacions que es fa especialment visible en l’última setmana de la qual es tenen dades actualitzades pel departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Concretament, durant la setmana entre el 16 i el 22 d’agost s’han punxat 304 primeres dosis de la vacuna i 489 de la segona. Set dies abans, entre el 9 i el 15 d’agost, es van inocular 744 primeres dosis i 415 de la segona. A més dels problemes en el ritme de vacunació que s’estan observant de forma generalitzada, hi ha un fet que pot explicar com a mínim part de la diferència que registren les xifres de vacunació molinenques durant aquest període de temps: el passat 13 d’agost es va portar a terme una jornada de vacunació massiva sense cita prèvia. Només aquell dia, es van punxar 258 vacunes al Centre d’Atenció Primària (CAP) La Granja. Però no és només això, ho demostra el fet que del 2 al 8 d’agost es van posar 764 primeres dosis i 409 segones, xifres superiors a les actuals.

Amb tot, segons el departament de Salut, 17.948 molinencs ja tenen la pauta completa de vacunació. En dades de l’Ajuntament, això significa un 67,9% de la població. D’altra banda, la primera dosi ja arriba al 74,6% dels molinencs i la segona al 62%. Convé recordar que es considera pauta completa aquells que s’han vacunat amb Janssen o que necessiten menys dosis per haver passat la covid. D’altra banda, el percentatge de pauta completa va creixent a mesura que s’eleva la franja d’edat, tal com es pot veure en el gràfic inferior elaborat pel consistori.

Gràfic de percentatges de vacunació a Molins de Rei // Ajuntament

En aquest mapa del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), elaborat pel molinenc Toni Sanclement, es poden veure les dades de vacunació a l’àrea bàsica de Salut molinenca, que també inclou la població d’El Papiol.

Una mort més

La pitjor dada de totes és que entre el 16 i el 22 d’agost ha mort una persona a causa del coronavirus. A més, també hi ha un ingressat a l’hospital. Una setmana abans eren tres els veïns que morien, en la xifra més elevada de defuncions des que va començar l’any. Molins de Rei ja ha lamentat 61 defuncions per la covid, en dades de la Generalitat.

Menys proves diagnòstiques

Més enllà del ritme de vacunació, el que també baixa són la quantitat de proves diagnòstiques fetes. En la setmana analitzada s’han realitzat 205 PCR i 192 test d’antígens. Set dies abans, es van fer 223 PCR i 199 test d’antígens. Però és que si s’analitza l’inici del mes d’agost, concretament del 2 al 8, es van fer 288 PCR i 286 test d’antígens. Així doncs, amb les dades de Salut a la mà, hi ha un decreixement de les proves diagnòstiques durant el mes estival per excel·lència.

Milloren els indicadors

En paral·lel, el que van millorant són els indicadors epidemiològics. Per exemple, en una setmana el risc de rebrot ha baixat de 347 punts a 123, una xifra que encara es pot considerar alta per ser superior a 100 però que està molt llunyana als inicis del mes passat.

Evolució del risc de rebrot a Molins de Rei // Generalitat de Catalunya

La incidència acumulada també baixa. Concretament de 121,51 a 68,35 a set dies i de 288,59 a 189,86 a 14 dies. Per últim, la famosa Rt, que descriu el ritme d’evolució del virus, ha baixat d’1,19 a 0,64. Així doncs, seguint els criteris dels experts de la Generalitat, l’evolució de la pandèmia està controlada perquè l’RT és inferior a 1. Ara bé, durant les últimes setmanes ha anat fluctuant força.

Menys casos confirmats

Els casos confirmats de covid han baixat de 32 a 18 en una setmana i la seva mitjana d’edat ha passat de 44 a 39 anys. Salut té registrats 2.813 persones que han passat la covid a Molins de Rei des que va arrencar la pandèmia.

Recomanacions personalitzades