Més del 60% de la població de Molins de Rei té les dues dosis de la vacuna

El 61,3% dels molinencs ja té la pauta completa de vacunació. Tot i així, el municipi segueix en risc alt de rebrot i la xifra d’ingressats ha augmentat. El nombre de positius, en canvi, es manté a la baixa i les defuncions continuen a zero des de l’abril.

El Centre Cultural de Martorell és un dels espais de vacunació on veïns de Molins de Rei s’han hagut de desplaçar // Jose Polo

Les últimes dades del departament de Salut de la Generalitat -que fan referència al període comprès entre el 26 de juliol i l’1 d’agost- confirmen la tendència a la baixa de la majoria d’indicadors epidemiològics i, alhora, l’augment del nombre de vacunats.

En xifres, a Molins de Rei ja hi ha un 61,3% de la població amb la pauta completa de vacunació. Cal tenir en compte, però, que algunes de les persones que es troben en aquest grup és perquè només han necessitat d’una punxada; ja sigui per haver passat la Covid-19 o perquè se’ls ha administrat un producte monodosi com la vacuna Janssen. La xifra de vacunats amb ambdues dosis és del 56,5%.

El 68,9% de la població té almenys la primera dosi

Actualment, hi ha 18.222 molinencs i molinenques vacunats amb la primera dosi, el que suposa un 68,9% del total d’habitants de Molins de Rei. I hi ha 14.932 inoculats amb la segona. Els habitants del municipi amb la pauta completa de vacunació arriben, però, als 16.211.

Si s’observen les xifres que mostra el mapa del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), elaborat pel molinenc Toni Sanclement, i que recull dades de vacunació més recents a l’àrea bàsica de Salut de Molins de Rei -que també inclou el Papiol-, la xifra de vacunats amb la primera dosi és de 21.038 persones i de 17.062 amb la segona.

El risc de rebrot baixa, però segueix sent alt

Tot i que les dades de Salut confirmen la tendència a la baixa de la major part dels indicadors epidemiològics, el risc de rebrot segueix sent alt i se situa en 572; però cal destacar que és 179 punts més baix que en el període anterior. La dada, tot i així, segueix sent preocupant si es té en compte que els experts fixen a partir del centenar un risc alt de rebrot.

El que també ha baixat en l’última setmana és la incidència acumulada, que recull el nombre de casos nous que hi hagut en els darrers set dies i permet estimar quantes persones poden encomanar la malaltia. Tot i que segueix sent alta, és de 326,66 per cada 100.000 habitants quan la setmana anterior estava en 364,64.

El ministeri de Sanitat i el Centre Europeu per al control de malalties determinen que un territori que tingui més de 150 casos per cada 100.000 habitants es troba en risc molt alt. De fet, per això Molins de Rei segueix sent un dels municipis de Catalunya on continua el toc de queda per limitar la cadena de contagis.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot // Generalitat

El nombre de positius es manté a la baixa

La situació, però, sembla estabilitzar-se força, ja que la velocitat de propagació del virus -l’anomenada Rt- segueix estant per sota de l’1 i se situa en 0,83. La reducció és important perquè els epidemiològics consideren que la propagació del virus està controlada quan aquest indicador és inferior a 1.

A més, el que també segueix disminuint és el nombre de nous positius. Si en l’anterior actualització els casos diagnosticats a Molins de Rei eren 96, ara són 10 menys: 86. Tot i que s’ha de tenir en compte que aquesta setmana s’han fet menys proves diagnòstiques per detectar nous casos, concretament 20 menys.

Es triplica la xifra d’ingressats

Tot i que la situació general dona cert peu a l’esperança, les últimes dades de Salut també mostren que del 26 de juliol a l’1 d’agost s’ha triplicat el nombre d’ingressats a l’hospital a causa de la Covid; actualment hi ha 9 persones hospitalitzades per la malaltia, quan en l’anterior actualització eren 3. La xifra de defuncions a Molins de Rei, en canvi, segueix a zero des de l’abril.

Recomanacions personalitzades