Molins de Rei supera els 5.000 vacunats amb la primera dosi

Concretament, 5.320 molinencs ja han rebut la primera dosi de la vacuna segons les darreres dades de la Generalitat. A més, els indicadors epidemiològics mostren una certa millora al municipi, amb una disminució del risc de rebrot de 231 punts.

Vacunats a l’àrea bàsica de Salut del Cap La Granja // Toni Sanclement — Biocomsc
Viu Molins de Rei informa de la pandèmia gràcies al suport econòmic dels socis i sòcies del diari.

Molins de Rei ha superat la xifra de 5.000 persones amb la primera dosi de la vacuna contra la covid-19. Segons les últimes dades del departament de Salut de la Generalitat, que corresponen al període entre el 12 i el 18 d’abril, un total de 5.320 molinencs han rebut la primera inoculació.

En aquests darrers set dies s’han vacunat 863 persones amb la primera dosi i 105 amb la segona. Si ho comparem amb la setmana anterior, es veu sobretot un augment en l’administració de la segona dosi ja que la setmana abans l’havien rebut només 46 molinencs. En total ja han rebut ambdues dosis de la vacuna 1.784 persones.

En percentatge, segons el mapa interactiu elaborat pel molinenc Toni Sanclement del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, el 20,05% de la població de l’àrea bàsica de salut de Molins de Rei – que també inclou El Papiol – ja ha estat vacunada amb la primera dosi. I el 6,69% amb la segona.

El risc de rebrot baixa més de 200 punts i la velocitat de propagació és inferior a l’1

L’última actualització del departament de Salut de la Generalitat també mostra que del 12 al 18 d’abril l’índex de rebrot a Molins de Rei és de 146; 231 punts més baix que la setmana anterior quan el risc se situava en 377. Tot i aquesta baixada, l’indicador segueix sent alt.

De fet, qualsevol xifra més elevada que 100 s’interpreta com un risc de rebrot alt; però sembla que la situació es va estabilitzant. No obstant això, cal destacar que aquest indicador ha anat fluctuant darrerament.

La corva negra indica l’evolució del risc de rebrot // Departament de Salut

El que també ha baixat és la velocitat de transmissió del virus, que ha passat de ser d’1,58 a 0,66. La velocitat de propagació -l’anomenada Rt- torna a estar per sota de l’1, situació que els experts consideren positiva perquè és quan una pandèmia està controlada.

De tota manera, els epidemiòlegs també apunten que el més important és veure l’evolució d’aquest ritme de propagació, que en les darreres setmanes ha anat fluctuant també, pel que s’haurà d’anar veient com evoluciona.

Els indicadors també milloren a la resta del Baix Llobregat i a Catalunya

Les dades també mostren una certa millora al Baix Llobregat i al conjunt de Catalunya. El risc de rebrot a la comarca és de 194, quan la setmana anterior estava en 286. La velocitat de transmissió també ha baixat per sota de l’1 al Baix Llobregat, concretament se situa en 0,92.

A tota Catalunya el risc de rebrot és una mica més alt, però també ha disminuït en relació a la setmana passada. Concretament se situa en 267, amb respecte els 365 punts dels set dies anteriors; i la Rt és de 0,97.

22 nous casos positius i 1 defunció

En els últims set dies també ha disminuït el nombre de casos positius diagnosticats, ja que si del 5 a l’11 d’abril es van detectar 35, del 12 al 18 han estat 22 els nous positius diagnosticats.

I això tenint en compte que s’han realitzat més proves diagnòstiques. En l’anterior actualització es van fer un total de 487 (335 proves PCR i 152 test d’antígens), mentre que les últimes dades mostren que es van fer 539 proves (368 PCR i 171 tests) del 12 al 18 d’abril. Això significa 52 proves més per detectar possibles contagiats.

D’altra banda, la mitjana d’edat dels contagiats porta una tendència a la baixa en les darreres setmanes. Abans se situava entorn els 45-40 anys, i ara entre els 30-35; a més que la majoria de noves persones positives són dones.

Aquesta setmana, a més, s’ha de lamentar una nova defunció per Covid-19 al municipi. Des que va començar la pandèmia ja han mort 55 persones a Molins de Rei.

Un únic centre amb un grup confinat

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat, l’escola La Sínia és l’únic centre amb tot un grup confinat. D’altra banda, a l’escola Castell Ciuró, l’escola L’Alzina i a l’institut Lluís de Requesens hi ha persones confinades, però no s’ha hagut d’aïllar a tot un grup.

Recomanacions personalitzades