Els vacunats contra la covid superen els infectats a Molins de Rei

Molins de Rei ja té més veïns vacunats amb les dues dosis contra la covid que persones infectades durant tota la pandèmia. No obstant això, el percentatge encara és reduït. D’altra banda, en una setmana l’índex de rebrot ha augmentat 370 punts i la velocitat de transmissió del virus s’ha enfilat fins als 2 punts.

Captura del mapa interactiu que es pot veure a l’inferior // Toni Sanclement

2.039 molinencs han estat vacunats contra la covid-19 amb les dues dosis de la vacuna. Segons dades del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ja són més que els 1.654 que s’han contagiat des que va iniciar-se la pandèmia del coronavirus. No obstant això, i tot i que el ritme de vacunació es va consolidant, Molins de Rei té 25.940 habitants. Així doncs, només un 7,86% de la població està vacunat.

Tot coincideix amb un empitjorament dels indicadors epidemiològics a Molins de Rei, on en una setmana les xifres s’han disparat. L’índex de rebrot ha augmentat 370 punts i ara es troba en 532, una xifra que preocupa perquè a partir del centenar ja es considera un índex de rebrot molt alt.

La corva negra mostra l’evolució de l’índex de rebrot // Generalitat

L’augment del risc de rebrot és conseqüència d’una major velocitat de propagació del virus. L’anomenada Rt ha passat de 0,71 a 2,27 en set dies. Un augment alarmant si es té en compte que els experts consideren que una pandèmia està controlada quan aquest valor és inferior a 1.

En poblacions no molt grans, aquests increments sobtats dels indicadors epidemiològics poden produir-se fruit de brots concrets del virus, que afectant algunes desenes de veïns al mateix temps fan créixer totes les xifres. De fet, això a Molins de Rei ja ha passat en més d’una ocasió. D’altra banda, tot i que la vacunació va avançant el percentatge total de vacunats encara és petit. A més, el fet d’estar vacunat no impedeix poder contagiar-se, tot i que sí que redueix la gravetat dels possibles símptomes.

Les dades són extretes de l’última actualització que el departament de Salut ha publicat aquest dijous al portal Dades Obertes i que reflecteixen les xifres corresponents a la setmana del 19 al 25 d’abril, és a dir, la setmana passada.

Durant aquest període, els casos de Covid-19 també han augmentat. Si del 12 al 18 d’abril hi va haver 24 nous casos, ara se n’han detectat 37, uns 13 més. Tot i així, cal dir que s’han fet més proves diagnòstiques. Mentre que durant la segona setmana d’abril es van fer 540 proves -369 PCR i 171 tests d’antígens-, en la tercera setmana del mes justament s’han fet 13 proves més: 553. D’aquestes, 346 han estat PCR i 207 tests d’antígens.

Molins de Rei, pitjor que la comarca i Catalunya

Les dades del municipi disten de les de Catalunya i les del conjunt del Baix Llobregat, on l’índex de rebrot és de 292 i 221 punts, respectivament. La velocitat de transmissió del virus també és considerablement més baixa, amb un valor d’1,04 tant al conjunt del territori com de la comarca.

S’enfila l’edat de les persones contagiades

Pel que fa al perfil de les persones contagiades, les dades indiquen que a Molins de Rei la mitjana d’edat dels contagiats cada vegada és més alta. Si del 12 al 18 d’abril era de 31 anys, ara ja s’apropa a la cinquantena i es troba en els 47 anys.

Les dones tornen a ser el gènere més vulnerable i representen el 43,24% de les persones contagiades.

885 persones vacunades en una setmana

L’esperança és el ritme de vacunació. En una setmana –del 19 al 25 d’abril– s’han vacunat un total de 885 persones. A 454 se’ls ha posat la primera dosi i a 434 la segona. Tot i així, s’han vacunat menys persones que la setmana anterior, quan es va administrar la vacuna a 968 persones, 83 menys que ara.

En percentatge, segons el mapa interactiu elaborat pel molinenc Toni Sanclement per al Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, el 21,93% de la població de l’àrea bàsica de salut de Molins de Rei –que també inclou El Papiol– ja ha estat vacunat amb la primera dosi. Al conjunt del Baix Llobregat, el percentatge de vacunats amb la primera dosi és del 22,65%.

Cap ingrés ni defunció per Covid

Els efectes de la vacunació sembla que ja es comencen a notar en les hospitalitzacions. Les dades mostren que, a diferència de períodes anteriors, durant la setmana passada no hi va haver cap hospitalització ni tampoc cap defunció a causa del virus.

Des que la pandèmia va arribar al municipi, el departament de Salut ja ha comptabilitzat 55 defuncions a causa de la Covid-19.

Dos centres educatius amb grups confinats

Pel que fa a les escoles, segons el portal Escola Segura de la Generalitat, actualment a Molins de Rei només hi ha dos centres educatius que tinguin classes confinades.

Són la llar d’infants Patufet, que té cinc grups confinats i un total de 51 persones en quarantena; i l’institut Bernat El Ferrer, que té dues classes en quarantena i 40 persones en confinament preventiu entre alumnes i docents.

Recomanacions personalitzades