Una nova mort a causa de la Covid a Molins de Rei

Ja són 63 persones les que han perdut la vida a causa del virus. Els nous casos positius continuen sent baixos. La vacunació segueix avançant, però a un ritme cada cop més lent.

Evolució del risc de rebrot a Molins de Rei // Generalitat de Catalunya

Una persona de Molins de Rei ha mort a causa de la Covid-19 aquesta setmana. Ja són 63 les que han perdut la vida des que va començar la pandèmia. Les darreres dades del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que fan referència al període comprès entre el 28 de setembre i el 4 d’octubre, mostren que la situació epidemiològica ha empitjorat al municipi. Però els casos absoluts continuen sent baixos. Quan aquestes xifres són petites, qualsevol variació fa que els indicadors epidemiològics variïn amb intensitat.

El risc de rebrot ha augmentat 100 punts i de nou torna a situar-se en risc alt, concretament és de 150. Tot i això, la dada queda molt lluny a fa uns mesos. D’altra banda, també ha incrementat la velocitat de propagació del virus, l’anomenada Rt, i no només està per sobre de l’1 -que és el llindar que els epidemiòlegs fan servir per determinar que la pandèmia comença a retrocedir- sinó que és de 2,62 punts.

9 positius i la incidència acumulada augmenta però es manté baixa

Una de les dades que també ha incrementat lleugerament és el nombre de noves persones contagiades per Covid al municipi, que ha crescut de 7 a 9. Tot i aquest augment, encara és una xifra discreta. També s’ha de tenir en compte que en els darrers set dies s’han realitzat 110 proves diagnòstiques més per detectar nous casos.

A més, la incidència acumulada -que recull el nombre de casos nous que hi ha hagut en els darrers set dies i permet estimar quantes persones poden encomanar la malaltia- també ha pujat lleugerament. Actualment és de 34,12 casos per cada 100.000 habitants, quan fa una setmana era de 26,54. El ministeri de Sanitat i el Centre Europeu per al Control de Malalties determinen que el màxim abans de considerar-se preocupant han de ser 150 casos per cada 100.000 habitants. Per tant, la xifra registrada actualment a Molins de Rei encara és molt llunyana de ser determinant.

El 76,2% de la població està totalment vacunada

Les dades de Salut també mostren que a Molins de Rei ja hi ha un 76,2% de la població amb la pauta de vacunació completa. Aquesta dada augmenta setmana rere setmana, però cada vegada ho fa a un ritme més lent. Cal tenir en compte, a més, que algunes de les persones que es troben en aquest grup és perquè només han necessitat d’una punxada; sigui per haver passat la Covid-19 o perquè se’ls hi ha administrat un producte monodosi com la vacuna Janssen. El percentatge de vacunats amb amb dues dosis és del 69%.

Actualment hi ha 20.643 molinencs i molinenques vacunats amb la primera dosi, el que suposa un 77,9% del total d’habitants de Molins de Rei. I hi ha 18.289 inoculats amb la segona. Els habitants del municipi amb la pauta completa de vacunació arriben, però, als 20.214.

Evolució de la vacunació a Molins de Rei // Generalitat de Catalunya

A més, cal destacar que s’han començat a vacunar a algunes persones amb una tercera dosi de la vacuna, concretament a 137. Segons el ministeri de Sanitat, estan rebent una nova dosi les persones amb un risc elevat que es produeixi una resposta immunitària inadequada a la pauta convencional.

Si s’observen les xifres que mostra el mapa del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), elaborat pel molinenc Toni Sanclement, i que recull dades de vacunació més recents a l’àrea bàsica de Salut de Molins de Rei -que també inclou el Papiol-, la xifra de vacunats amb la primera dosi és de 23.851 persones i de 20.992 amb la segona.

El ritme de vacunació, per tant, s’està alentint considerablement, ja que si comparem aquestes xifres amb les de fa dues setmanes, només hi ha 169 persones més vacunades amb la primera dosi i 347 més amb la segona. Fa un mes, comparant el mateix període de diferència, hi havia un augment d’unes 760 persones vacunades.

Recomanacions personalitzades