La Festa Major torna a ser una festa

El programa de festes viu un rentat de cara sense modificar el seu clàssic fil conductor. Amb rècord de participants tant a l’Open de BTT com a la Cursa de Sant Miquel, l’estrella ha tornat a ser el foc, amb el Camell i els diables i bèsties. 

Les Matines 2018 // Arxiu J.P

Després de tota la tensió de l’any passat i la suspensió reiterada d’esdeveniments, aquest 2018 la Festa Major ha tornat a ser una festa. Sí, els veïns s’han tornat a bolcar amb les activitats repartides al llarg dels dos darrers caps de setmana. A més, s’ha de destacar un segon ítem políticament rellevant: el canvi de propietari de la cartera de Cultura. Mentre que fins l’any passat la gestió de la Festa Major va dependre del seu titular, Xavi Paz (PSC), enguany el programa s’ha maquillat amb les directrius de Carles Ros (CUP).

En aquest sentit, el pregó de Festa Major ha tractat un dels ítems que amb el pas del temps semblava haver caigut gairebé en l’oblit: els moviments migratoris. Un fil conductor que, combinat amb la teatralització dramàtica, ha aconseguit posar els pèls de punta a tota una plaça de l’Ajuntament sencera. El mèrit? Del Consell Molins de Rei Solidària.

De Miquels i història de brocanters

Si possiblement el pregó d’enguany sigui un dels més recordats dels darrers temps, qui segur que no oblida l’experiència d’aquesta Festa Major és Miquel Sánchez, el nou Miquel de l’any 2018. Un honor que el farà formar part de la història contemporània de Molins de Rei. De fet, no serà d’estranyar que d’aquí a uns anys per la Fira del Col·leccionisme i Brocanters es pugui trobar alguna peça o article relacionat amb la Festa dels Miquels de Molins de Rei.

L’exemple que podria encarnar un succés d’aquest estil serien les motos Montesa. Al cap i a la fi, aquestes màquines que en la seva època formaven part de la imatge habitual de carrers i places, avui dia són capaces d’aplegar a centenars de persones a la plaça de la Llibertat. Seguidors i curiosos que no només opten per mirar-se les màquines de muntanya, sinó que per Festa Major també tracten de posar-se a prova.

En aquest sentit, la Cursa de Sant Miquel és el cas més clarivident de tots els que es poden posar sobre la taula. La prova esportiva d’enguany ha tornat a ser un nou èxit en superar els registres de l’edició passada (també de rècord). Aquesta ha sigut l’única activitat en trencar marques? Doncs no, perquè els joves de les mountain bike també han volgut trencar el seu sostre de vidre: més de 150 ciclistes van prendre el Parc de les Bruixes.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La tradició mana

Tot i que la Casa Urbana es comença a fer un forat en l’agenda artística i els castellers, gegants locals i estrangers continuen arrossegant a milers de molinencs, hi ha una figura que sempre serà el símbol festiu. Ja hagi sigut des de la proximitat amb els menors, o des de la bogeria de les Matines, el Camell ha tornat a marcar el calendari festiu (fos amb problemes cervicals o sense). El foc també va arribar als carrers de Molins de Rei de la mà del correfoc de diables i bèsties, que va tornar a ser espectacular. La nota negativa d’aquesta disbauxa, però, han sigut les vuit presumptes agressions sexistes que s’han registrat en el nou Punt Lila que s’ha instal·lat a la zona dels concerts.

Més novetats? El nou pressupost participatiu de festes dotat amb 5.000 euros, el qual que ha ajudat a l’Interactu-art a repintar l’skate park del Parc del Llobregat o a recuperar l’engalanament i sopars de carrers com el d’Ignasi Iglésias. Si bé enguany no s’han sumat a la iniciativa gaires carrers, Carles Ros ha assegurat que des de la regidoria esperen “un efecte dominó de cara a l’any vinent”. Al cap i a la fi, el que espera el govern municipal és recuperar una tradició històrica que el pas dels anys va esborrar i que ara es tracta de recuperar. Sort del carrer Folqué, que l’ha mantingut sempre (enguany amb assistència d’un toro hidràulic gentilesa d’en Miquel del Vi).

Una comissió de Festa Major?

En canvi, el que ha sigut novetat ha sigut posar el balcó de l’Ajuntament a disposició dels veïns. Segons dades municipals, dels 170 inscrits al concurs, una seixantena de veïns van poder gaudir de les vistes que ofereix la sala de plens municipals a tot el gruix d’actes que se celebren a la plaça. Ara, el que es planteja el Govern és obrir una assemblea de valoració de les activitats amb totes les entitats i crear una plataforma associativa “en la que delegar els actes de l’Ajuntament i així poder fer que el poble s’empoderi de les qüestions de la Festa Major”, ha avançat Ros. Una comissió de festes, dit d’una altra manera. Com la que abans tenia el Carnestoltes.

[Viu Molins de Rei ha fet més d’una vintena d’informacions relacionades amb la Festa Major, donant veu al màxim d’entitats possible. Si vols que arribem encara a més llocs, fes-te soci del diari.]

Recomanacions personalitzades