Molins Camina presenta una llista electoral amb cremallera de gènere

El partit sorgit de la confluència entre Podemos, Equo i Procés Constituent utilitza la cremallera de gènere en la seva llista electoral, presentada davant d’un centenar de persones a la Plaça de la Creu. La disputa pel número 4 acaba amb Miguel Bautista fora de la formació. 

Ana Aroca, candidata de Molins Camina, durant el seu discurs // Jose Polo

Ana Aroca, candidata de Molins Camina, durant el seu discurs // Jose Polo

Ana Aroca és la candidata i alcaldable de Molins Camina a l’Ajuntament de Molins de Rei i, a partir d’aquí, homes i dones es van entrellaçant fins el final de llista electoral de 31 persones. El número dos, Ivan Torres és home, el tres, Elena Cano, és dona, el quatre torna a ser baró i així fins l’últim membre de la llista. És l’anomenada cremallera de gènere i aquesta és l’aposta de la formació que uneix Podemos, Equo i Procés Constituent en clau municipal. Si totes les llistes fossin així, seria matemàticament impossible que el ple municipal de Molins de Rei estigues format per només sis dones entre els 21 regidors que hi ha en total, que és la seva situació actual.

És l’aposta de Molins Camina, ja coneguda, però presentada oficialment dissabte 25 a la Plaça de la Creu davant d’un centenar de persones. “La cremallera de gènere és una cosa que vam plantejar des del principi sense cap mena de dubte perquè és l’única manera de respectar una igualtat efectiva”, argumenta Aroca explicant els motius d’aquesta decisió. “Tal com són les llistes electorals a Molins de Rei tornarem a tenir un Ajuntament amb clara majoria d’homes sobre dones”, adverteix Aroca, contenta de com va anar l’acte de presentació de la llista i eixos bàsics del programa electoral.

Un centenar de persones aproximadament es van reunir a la Plaça de la Creu // Jose Polo

Un centenar de persones aproximadament es van reunir a la Plaça de la Creu // Jose Polo

Cicatritza la ferida de les primàries

L’acte també va servir per tancar de forma pública les baralles internes del jove partit, sorgides durant un procés de primàries intens. Raul Vaos, d’Equo, i l’únic candidat que finalment es va enfrontar a Aroca per ser cap de llista, va agafar la paraula al final per “deixar clar” que el seu partit “dóna total suport a Molins Camina”. Les disputes, que van arribar a un dels seus moments més àlgids després de l’empat entre Miguel Bautista i Lucas Silvano Ferro pel número quatre a les primàries, va acabar amb el segon dins de la llista i Bautista, molt insatisfet amb les formes utilitzades pel partit, fent el seu propi camí creant una candidatura alternativa pel Partit Socialista del Treball Internacionalista (PSTi) on rep el suport de Francisco Maya, un dels vetats en el procés de primàries.

En resum, sembla que després de la tempesta ara hi ha un bon ambient de treball dins Molins Camina encara que tot el tsunami intern s’ha tancat amb algunes baixes i un competidor més a les pròximes eleccions municipals.

Polítiques de gènere en els plans d’ocupació

Iván Torres, número dos de Molins Camina, durant la seva intervenció // Jose Polo

Iván Torres, número dos de Molins Camina, durant la seva intervenció // Jose Polo

A més de la llista, Molins Camina també va presentar els eixos principals del seu programa electoral que, resumit en paraules d’Aroca, aposta per “prioritzar la despesa social, recuperar les institucions, lluitar contra la corrupció i fer una vila més sostenible”. Els cinc primers de la llista van pujar al faristol per anar presentant algunes idees. Maria Teresa Polo, número cinc de la llista, va defensar que el seu partit implantaria “polítiques de gènere en els plans d’ocupació” on, normalment, són escollits més homes que dones tot i que els últims plans ja feien un pas cap a la igualtat de gènere al incorporar perfils com els monitors que controlaran els patis oberts i les aules d’estudi.

Lucas Silvano Ferro, número quatre, va denunciar els “contractes fraudulents de l’Ajuntament” sense especificar, durant el seu discurs, a quins es referia. Després, preguntat per la premsa, va matissar que es referia a casos com el de Clam Consulting, en què la Fiscalia va arxivar la denúncia al no trobar ni prevaricació ni tràfic d’influències però sí detectar “irregularitats” en l’adjudicació o a la contractació del servei de jardineria, que tot i complir la legalitat vigent acumula anys de pròrroga forçosa. El secretari municipal de Podemos Molins de Rei també va explicar diverses eines de participació que Molins Camina vol tirar endavant si governa com consells ciutadans, pressupostos participatius o la possibilitat que la ciutadania entri mocions al ple sense haver de passar per cap partit polític requisit que sí que és vigent ara.

La número tres, Elena Cano, va parlar de com fer un Molins de Rei més sostenible ecològicament i també d’economia. “Apostarem per la municipalització de serveis”, va assegurar abans d’anunciar “ajudes al comerç local” i que els contractes de l’Ajuntament incloguin “clàusules socials”. Per la seva banda, el número dos, Ivan Torres, va prometre “suport actiu a les entitats de Molins de Rei” i, després de denunciar les polítiques de retallades com la “supressió del servei d’urgències 24 hores al Centre d’Atenció Primària de Molins de Rei”, va assegurar que els polítics del consistori han de tenir un sou màxim de “tres salaris mínims interprofessionals”. També va anunciar limitació de mandats amb un màxim de “8 anys en els càrrecs”.

Joaquin Tolón, iaoflauta del barri del Canal, va tancar la jornada amb el discurs més emotiu de la tarda. “En la meva joventut ho vaig passar molt malament lluitant contra el franquisme”, va recordar davant d’un públic que, en bona part, era molt més jove que ell. Tancarà la llista de la formació en la posició número 21.

Joaquin Tolón, iaoflauta, tancat l'acte de Molins Camina // Jose Polo

Joaquin Tolón, iaoflauta, tancant l’acte de Molins Camina // Jose Polo

Coneixement sobre Molins de Rei

Després de l’acte, davant dels micròfons de la premsa local, Aroca va contestar al candidat del PSC, Xavi Paz, qui va acusar Molins Camina de tenir “poc coneixement de Molins de Rei” per l’informe d’aquesta formació sobre el nou barri de Les Guardioles. “Sí que tenim a coneixement de Molins de Rei i sí entenem que hi ha una demanda d’habitatge públic”, va respondre la candidata d’aquest partit. “No és que diguem no a la construcció del nou barri, sinó que creiem que s’ha de reformular el projecte”, va indicar concretant la postura del seu partit, que no entén com un projecte de barri ideat abans de l’explosió de la bombolla immobiliària pot seguir tenint sentit el 2015.

Llista completa de Molins Camina a les eleccions municipals 2015

1 Ana Maria Aroca

2 Ivan Torres

3 Elena Cano

4 Lucas Silvano Ferro

5 Maria Teresa Polo

6 Miguel Angel Pozo

7 Montse Herrador

8 Albert Ferrer

9 Carmen Ropero

10 Joan Albert Barrios

11 Ruth Castro

12 Pedro Ríos

13 Mercedes Martínez

14 Jordi de Pablo

15 Angeles Yllescas

16 José Fernández

17 Gladys Mujica

18 José Hernández

19 Maria Campos

20 Juan Carlos de Pablo

21 Joaquín Tolón (Joaquín va ser escollit per tancar la llista com a membre honorífic)

Suplents

22 María Pérez Polo

23 Francisco Silva

24 Dolors Sanchez

25 Eduard Garcia

26 Marilé Molina

27 Alonso Torres

28 Mónica Velasco

29 Isidoro Manteca

30 María J. Laguna

31 Fernando Martínez

Recomanacions personalitzades