Molins Camina s’oposa frontalment al nou barri de Les Guardioles i el compara amb el Pla Caufec

El projecte de Les Guardioles troba oposició en un dels nous partits polític del municipi: Molins Camina. Segons aquesta formació, el desenvolupament del nou barri és “un intent més d’aprofitament econòmic per promotors immobiliaris privats”. 

El nou barri de Les Guardioles des del cel // Ajuntament de Molins de Rei

El nou barri de Les Guardioles des del cel en una recreació virtual // Ajuntament de Molins de Rei

680 habitatges de nova construcció en un nou barri, Les Guardioles, que unirà Les Conserves i la Riera Bonet en unes grans obres amb un termini de set anys. Després d’anys aturat, el projecte per urbanitzar l’últim sector que queda per desenvolupar a Molins de Rei torna a arrencar. Coincidint temporalment amb l’inici de les obres, previstes per finals d’abril o principis de maig, un nou partit polític del municipi, Molins Camina (unió de Podemos, Procés Constituent i Equo) ha aixecat la veu per mostrar la seva oposició al projecte.

En un extens informe titulat Les Guardioles: el nostre pla CaufecMolins Camina mostra el seu rebuig frontal al projecte per diferents motius. Segons ells, la localització on anirà el nou barri és l’“única zona del municipi que encara no ha caigut sota el domini de l’asfalt, les canonades, el ciment i el totxo”. “El futur desenvolupament del sector de Les Guardioles potser s’hauria d’entendre com un intent més d’aprofitament econòmic per promotors immobiliaris privats”, opinen des de la formació liderada per Ana Aroca.

Ho argumenten amb el passat del propietari privat majoritari dels terrenys on es farà el nou barri, Sacresa Terrenos Promoción SL. L’empresa es propietat del grup immobiliari Sanahuja, controlat per la família del mateix nom, i ha superat un concurs de creditors. Actualment té permís legal per actuar sobre els terrenys.

Una de les coses que més popular ha fet Sacresa al Baix Llobregat és el projecte d’urbanització rebatejat com a Porta BCN, el conegut Pla Caufec d’Esplugues de Llobregat. Molins Camina fa un elogi de la mobilització ciutadana que, amb alguns processos judicials encara oberts, va aconseguir “aturar la voluntat irracional dels promotors urbanístics”. “La mobilització social, veïnal i popular contra l’urbanisme especulatiu i les agressions al territori, de vegades, triomfa”, arenguen des d’aquesta formació.

“Cap molinenc o molinenca pot saber, a dia d’avui, quin serà el paper real de Sacresa i els Sanahuja en aquesta sobtada “resurrecció” de Les Guardioles en plena època de profunda crisi econòmica i immobiliària”, sentencien.

Dubten de la necessitat del barri

La zona de Les Guardioles, ubicada entre el barri de Les Conserves i la Riera Bonet // Elisenda Colell

La zona de Les Guardioles, ubicada entre el barri de Les Conserves i la Riera Bonet // Elisenda Colell

Els motius de Molins Camina per anar en contra d’aquest projecte nascut l’any 2001 i que s’ha anat allargat en el temps van més enllà del passat d’un dels propietaris privats. No entenen com un projecte ideat en plena bombolla immobiliària pot ser rendible ara. “Mentre que durant els anys bojos de la bombolla immobiliària qualsevol operació urbanística de promoció residencial, per esbojarrada que fos, trobava finançament i demanda final, a partir de 2008 les circumstàncies econòmiques són molt diferents”, opinen.

Des d’aquesta formació dubten de la necessitat de “més de 52.000 m² de nou sòl residencial en zones no urbanitzades en una ciutat amb nombrosos habitatges buits però sense un cens municipal al respecte”. Afirmen que segons un estudi de la Diputació de Barcelona existeixen a hores d’ara “92 solars buits amb potencial per 33.000 m² de nou sostre residencial” en el “sòl urbà consolidat” de Molins de Rei. “En comptes de reduir la nova construcció residencial i fer-la en zona ja consolidada, es manté el ritme constructor i a més en zones sense urbanitzar”, indiquen.

Operació clau en la construcció del nou institut 

Recreació virtual del carrer Mancomunitat i part del nou barri // Ajuntament de Molins de Rei

Recreació virtual del carrer Mancomunitat i part del nou barri // Ajuntament de Molins de Rei

L’IMPSOL (Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial), organisme públic responsabilitat de l’AMB, que serà propietari de 174 habitatges dels 363 públics amb què compta el projecte, és qui ha instat a començar les obres en aquest moment. “L’IMPSOL, que entén més que nosaltres, diu que d’aquí a tres anys hi haurà demanda d’habitatge nou”, va afirmar l’alcalde, Joan Ramon Casals, preguntat per aquest diari en una entrevista.

Precisament els diners que l’Ajuntament va ingressar per la venda dels terrenys a l’Àrea Metropolitana per valor de 3 milions d’euros aproximadament són els que es van utilitzar per comprar els terrenys on ara es construeix el nou institut Lluís de Requesens. Sense aquests diners, difícilment l’institut que se situarà al barri del Canal tindria un termini de finalització per al curs 2016-2017. Des del govern municipal s’ha anunciat que aquestes obres serviran per fer “polítiques d’habitatge públic” a Molins de Rei. El projecte va passar pel ple municipal l’any 2008 i va ser aprovat amb el suport de totes les forces polítiques menys la CUP.

Component ecologista 

D’altra banda, Molins Camina denuncia que Les Guardioles s’emmarquen en el context de diferents barris nascuts a partir de modificacions del Pla General Metropoliltà de 1976 que han intentat aprofitar la perspectiva “poc respectuosa amb els espais naturals del pla general postfranquista”. Posen com a exemples d’aquest tipus de projectes Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern i Torre Vilana a Barcelona. Afirmen que ningú pot valorar les “conseqüències socials i mediambientals” del projecte. Des de l’AMB s’ha assegurat que el projecte té un marcat “caràcter verd” amb el 41% de l’extensió amb zona verda.

Recomanacions personalitzades