Ana Aroca i Ivan Torres encapçalaran la llista de Molins Camina

Ana Aroca guanya a Raúl Vaos en les primàries obertes de Molins Camina i serà l’alcaldable de la nova formació. La facció interna que donava suport al candidat d’Equo aconsegueix, però, assaltar el número dos, que serà Ivan Torres. 124 persones participen en una votació en què un empat deixa el número quatre per decidir. 

Ana Aroca i Ivan Torres després de la votació // Jose Polo

Ana Aroca i Ivan Torres després de la votació // Jose Polo

Després d’un intens procés de primàries amb exclusió de candidats i retirades a última hora, Molins Camina, la candidatura que uneix Podemos Molins de Rei, Equo i Procés Consituent, s’ha dividit en dos faccions clarament identificables. La votació, realitzada en una única jornada a la plaça de la Creu, ha repartit el poder entre els dos grups. Ana Aroca, la candidata més propera a la secretaria general de Podemos, serà la número 1 i alcaldable de Molins Camina mentre que la facció liderada per Raúl Vaos (Equo) s’ha fet amb el número dos de la llista, que serà Ivan Torres. La divisió s’ha fet evident en una jornada de votacions en què, en els últims minuts i durant el recompte, s’hi podia respirar un ambient de certa tensió.

118 molinencs han votat per escollir el número 1 de Molins Camina. Aroca ha aconseguit 66 vots (55,9%) i Vaos ha comptat amb 47 suports (39,8%). S’han registrat dos vots nuls i tres en blanc. “Ha estat una victòria ajustada però estic molt contenta”, assegura Aroca en declaracions a Viu Molins de Rei. Aquesta igualtat significa que tots dos candidats teníem molts suports per part de la ciutadania i això és positiu”, indica l’alcaldable de la nova formació.

Raúl Vaos, reforçat per la concentració de vot

Raúl Vaos dóna l'enhorabona a Ana Aroca per la victòria // Jose Polo

Raúl Vaos dóna l’enhorabona a Ana Aroca per la victòria // Jose Polo

El candidat d’Equo, Raúl Vaos, s’ha vist reforçat per la retirada a última hora dels altres dos candidats: Miguel Bautista i Miguel Ángel Pozo. Tot i que Bautista i Pozo van argumentar raons personals i laborals, tot era una estratègia per aglutinar el vot crític amb el tarannà de Podemos Molins de Rei en només una persona. La prova d’això és que el mateix Raúl Vaos demanava el vot per Pozo, Bautista i Torres -que serà número dos- en la segona urna que decidia l’ordre de la llista.

L’estratègia de concentració de Vaos, Bautista, Pozo i els seus ha estat suficient per aconseguir el número dos de la llista però no el lideratge de la candidatura. “Aquest moviment és una cosa lògica dins de la democràcia i, generalment, sempre hi ha dues candidatures en processos així”, assegura el candidat a número 1 derrotat en declaracions a aquesta redacció. “Estic molt satisfet del resultat de la votació”, diu el candidat de la formació ecologista.

Tot i això, l’integrant d’Equo assegura que si el moviment de concentració s’hagués fet abans hauria tingut “millors resultats”. A més, Vaos afirma que hi ha hagut “moltes pressions” perquè aquest moviment no anés endavant. “Van vetar que els candidats que es retiraven enviessin els seus comunicats a la premsa”, denúncia l’ecologista que es queixa que no es va fer públiques les renúncies de Bautista i Pozo fins dijous, a menys de 48 hores de la votació.Tant Bautista com Pozo van comunicar al seu partit que no volien seguir optant a ser alcaldables a principis de setmana. Viu Molins de Rei va rebre per correu electrònic els comunicats de renúncia d’aquests dos candidats dimecres a la nit, després de l’assemblea que Molins Camina va organitzar.

“Ara hem de pensar que Molins de Rei guanya una candidatura amb molta empenta i que no està contaminada”, declara Vaos amb un to més conciliador. “El passat és passat i ara hem de treballar tots junts per guanyar les eleccions”, sentència. Les seves paraules fan evident que hi ha hagut una forta confrontació interna en aquest procés de primàries. També que a partir d’ara hi ha ganes de treballar plegats.

Sobre l’estratègia dels seus rivals, Aroca opina que “això és política i aquests processos són coses que passen a tot arreu. El que hagi passat s’acaba avui i ara hem de fer un equip fort per governar Molins de Rei”, coincideix l’alcaldable amb el seu rival.

La taula de votació minuts abans de tancar // Jose Polo

La taula de votació minuts abans de tancar // Jose Polo

Ivan Torres, número dos

Vaos i els seus han aconseguit assaltar el número dos. Ivan Torres ha guanyat de forma clara la votació on es decidia la resta de la llista al marge del candidat amb un total de 54 vots. En la tercera posició hi ha un empat tècnic entre Miguel Bautista i el Secretari Municipal de Podemos Molins de Rei, Lucas Silvano Ferro, tots dos amb 45 vots. Ferro, que estava en els llocs capdavanters de la llista en totes les travesses, pot quedar-se amb el número sis en el pitjor dels casos. Ara s’esperarà a un possible acord entre aquestes persones per veure qui serà el número 4 de la llista. En cas que no hi hagi acord es podria decidir per sorteig, un sistema ja utilitzat en ciutats com Sant Boi per escollir el secretariat municipal empatat.

Imatge del recompte de la votació // Jose Polo

Imatge del recompte de la votació // Jose Polo

Silvano i Bautista opten al número 4 i no al tres, lloc que els tocaria per votació, perquè Molins Camina ha decidit que homes i dones es vagin repartint de formar equitativa en la seva llista. D’aquesta manera, en ser Ana Aroca número u, el número dos ha de ser un home, el tres una dona i així successivament fins arribar al final.

124 persones han votat a la urna que decidia la llista de la formació a partir del número dos. Si ningú es fa enrere, i amb les posicions 4 i 6 per decidir entre Ferro i Bautista, ja es pot dir que Elena Cano (17 vots) serà la número tres, María Teresa Polo (9 vots) número cinc, Mercedes Cano (7 vots) número set, Miguel Ángel Pozo (43 vots) numero vuit, Montse Herrador (3 vots) número nou, Albert Ferrer (41 vots) número 10, Joan Albert Barrios (31 vots) número dotze i Raúl Vaos, que optava a liderar la formació, número catorze després d’aconseguir 12 vots en aquesta segona urna. La resta de posicions de la llista estaran completats per persones que donen suport públic a la llista de Molins Camina però que no han volgut optar a estar en les posicions capdavanteres de la llista.

Satisfacció per la participació

118 vots s’han recollit de l’urna on s’escollia el cap de llista i 124 en la segona, on es decidien la resta de posicions de la llista. Aquesta participació, molt similar a la de les primàries d’un partit consolidat a Molins de Rei com Iniciativa, ha satisfet als membres de Molins Camina. “Estem molt contents amb la participació”, assegura Aroca. “La participació és molt bona si pensem que ho hem fet en només un dia”, afegeix Vaos. “Cal tenir en compte que som un partit nou i ens estem donant a conèixer”, sentència la que serà candidata a l’alcaldia. La votació s’ha fet en una jornada amb inici a les 10:15 i final a les 18:15 a la Plaça de la Creu. Després de diversos recomptes per evitar qualsevol error, la jornada s’ha tancat al voltant de les vuit del vespre.

Recomanacions personalitzades