La Fiscalia arxiva la denúncia per prevaricació i tràfic d’influències contra Ivan Arcas i el seu equip

La Fiscalia de Barcelona ha arxivat la denúncia de l’antiga interventora contra l’exalcalde, Ivan Arcas, i diversos membres de l’Ajuntament. La justícia detecta irregularitats en les adjudicacions a l’assessoria Clam Consulting però no les considera delictives.

Ni prevaricació ni tràfic d’influències. La Fiscalia Provincial de Barcelona no veu cap dels delictes que va denunciar la que en aquell moment era interventora de l’Ajuntament de Molins de Rei, Gemma Vigatà. Així, queda arxivada la denúncia interposada el mes de març de l’any passat contra l’exalcalde, Ivan Arcas, l’exdirector de l’Àrea d’Economia i Serveis Generals, Joan Montserrat, i altres membres de l’equip de govern municipal per un seguit d’adjudicacions del servei d’assessoria mediambiental a l’empresa Clam Consulting.

Segons el decret d’arxivament, al que ha tingut accés Viu Molins de Rei, les acusacions de prevaricació són rebutjades per la Fiscalia al no veure cap transcendència irregular en la contractació. Al llarg del document judicial si que es reconeixen algunes actuacions poc lícites per part de l’Ajuntament de Molins de Rei, i la Fiscalia arriba a parlar d’“un cúmul d’irregularitats administratives”, però les considera subsanables.

El fet de que la interventora no qüestioni la feina feta per Clam Consulting és també un aspecte tingut en compte: “Com ni la pròpia denunciant ha qüestionat la competència de l’adjudicatària ni dubtat de l’eficàcia del servei per ella prestat, és més que qüestionable la invalidesa dels expedients de contractació”, justifica la Fiscalia en la seva resolució. Així, la justícia descarta les acusacions de prevaricació i el passat 7 de març ho va notificar a l’advocat que representava als membres de l’anterior equip de govern i als funcionaris implicats en el cas.

En quant al presumpte tràfic d’influències, dirigit al cap de l’àrea d’Economia i Serveis Generals amb l’anterior equip de govern, Joan Montserrat, la Fiscalia també descarta aquestes acusacions excusant a Montserrat en la seva condició laboral de funcionari. Diu la Fiscalia que seria delicte si el tràfic d’influències fos dut a terme per un regidor electe, però no en el cas de ser funcionari municipal. D’aquesta manera, la justícia no veu cap delicte en les adjudicacions aprovades per Joan Montserrat a Clam Consulting, l’empresa administrada pel seu cunyat, Josep Maria Prat, ja que Montserrat no formava part de l’equip avaluador de les ofertes presentades, simplement validava tècnicament els plecs de condicions de les ofertes que sortien a concurs públic.

La resolució de la Fiscalia Provincial de Barcelona arriba un any després de la denúncia i ha comportat mesos de treball de la Fiscalia Anticorrupció i la Unitat de Policia Judicial adscrita a aquesta fiscalia, que com en el seu moment va avançar Viu Molins de Rei, van entrar a l’Ajuntament de Molins de Rei el passat mes de juny per requerir informació al personal implicat en el cas.

A l’espera de l’Oficina Antifrau

Amb l’arxivament de la denúncia de la interventora, Ivan Arcas i l’anterior equip de govern s’allibera d’una de les acusacions que van arribar a altes instàncies. Però encara no ha acabat, els mateixos informes que la interventora va enviar a la Fiscalia, el PSC els va fer arribar a l’Oficina Antifrau i, en aquest cas, encara no s’ha dictat cap resolució.

Recomanacions personalitzades