La CUP acusa al govern de “descontrol” en el servei de jardineria

El servei de jardineria porta més de 5 anys de pròrroga forçosa i, segons la CUP, es troba en una situació de “greu descontrol”. El govern municipal nega aquest suposat descontrol i sosté que sempre s’ha actuat dins dels marges de la legalitat. 

Moix treballant en una campanya de poda // CUP Molins de Rei

Moix treballant a la campanya de poda // CUP Molins de Rei

La CUP Molins de Rei acusa al govern municipal format per CiU i PSC de “greu descontrol” en el servei de jardineria. El principal partit de l’oposició denúncia que aquest servei, adjudicat des de l’any 1997 a l’empresa Moix Obres i Serveis, porta “més de 5 anys en pròrroga forçosa” i assegura que la licitació s’hauria d’haver fet “l’any 2009”.

Segons la CUP, aquest cas suposa “una greu vulneració dels drets de la resta d’empreses del sector” perquè aquestes no han pogut participar en la licitació d’aquest servei públic. El partit de l’oposició afegeix que la responsabilitat del cas recau en l’actual govern municipal i en l’anterior. Més concretament, en l’àrea de Sostenibilitat i Territori, ara controlada per Mònica Santamans (CiU) i anteriorment per Montse Cateura (ICV) durant el govern tripartit d’Iniciativa, ERC i CiU.

En un comunicat de premsa el partit de l’esquerra independentista també esmenta que no s’han establert “mecanismes per controlar que es compleixin els plecs de condicions”. Segons la CUP, els plecs dicten que “sempre han d’haver-hi 9 treballadors/es en el servei de jardineria, independentment de possibles baixes o vacances” i afegeixen que el mateix Ajuntament ha reconegut que “en els últims mesos hi havia entre 2 i 3 treballadors/es menys de forma diària”.

Per a la CUP, aquesta situació significa que el govern “ha incomplert de forma molt greu les seves responsabilitats a l’hora de controlar de forma eficaç que l’empresa adjudicatària compleixi les clàusules”. Demanen a la sociovergència que “doni explicacions de forma clara” davant de l’opinió pública. També expliquen que ells apostarien per la gestió directe del servei.

El govern nega el descontrol

Fonts del govern municipal han assegurat a Viu Molins de Rei que la pròrroga del contracte del servei està permesa per l’article 235 del Reglament d’Obres, activitats i serveis dels ens locals (ROAS). L’article 235 indica que, en cas d’extingir-se el contracte, l’empresa que tenia adjudicat el servei l’ha de seguir prestant fins que una altra se’n faci càrrec. Això explicaria per què Moix segueix prestant el servei a hores d’ara però no pas perquè encara no s’hagi fet un concurs públic amb altres empreses. Asseguren, però, que “fa temps” que s’està treballant en “la redacció dels plecs pel nou contracte de jardineria”

Les mateixes fonts expliquen que el seguiment dels treballs que el contacte amb l’empresa és “diari amb l’encarregat i periòdic amb els responsables i tècnics del servei” per tal de poder fer “planificacions, campanyes i millores”. El govern defensa la gestió indirecta dels serveis públics perquè “garanteixen els drets dels treballadors i la bona qualitat del servei sense sobrecarregar l’estructura municipal”. En tot cas, es nega qualsevol tipus de descontrol en la gestió d’aquest servei.

L’adjudicació de les obres del Pont de la Rierada

Una altra de les queixes de la CUP són les obres de reforma del pont de la Rierada. Aquestes obres, fetes a la primavera de 2010 i adjudicades durant la passada legislatura, van ser adjudicades també a Moix mitjançant un contracte menor. Per a la CUP, aquest procés es va fer “a dit”, sense consultar les ofertes d’altres empreses. Amb aquests termes es va expressar en el seu dia el regidor, Àlex Maymó, al seu blog.

El consistori explica que com que aquestes obres es van fer mitjançant un contracte menor no estaven obligades a obrir-se a concurs públic. La remodelació es va fer urgentment amb motiu de l’enfonsament del pont pel trencament d’una part de la volta durant la greu ventada produïda l’any 2009. Van tenir un cost final de 51.603€ amb un IVA del 18% inclòs. El límit pressupostari dels contractes menors en obres és de 50.000 euros IVA no inclòs. Així doncs, gràcies a l’IVA, aquesta obra està dins del límit d’aquelles que es poden adjudicar per contracte menor.

Recomanacions personalitzades