El govern amplia de nou el pressupost per àmbits com el PLACC i el rescat de la piscina

L’equip de govern fa una tercera ampliació del pressupost municipal amb 1.082.799,45 euros de superàvit per engreixar partides com les del Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC) i també per donar 136.000 euros més al Club Natació que ajudin a compensar la pèrdua de socis que ha patit arran de la pandèmia. També destinen l’ampliació a habilitar dos pisos més d’emergència social, a finançar més horts urbans, a Molins Energia i a fer un nou pla d’ocupació per a joves durant el Nadal, entre d’altres.

És la segona ampliació de pressupost més generosa que proposa el govern // Elaboració pròpia amb dades de l’Ajuntament

El govern municipal engreixa per tercera vegada el pressupost municipal del 2021. Després de fer una segona ampliació de pressupost al maig de més d’un milió d’euros i una primera al març de 830.321,98 euros, l’executiu de PSC i Junts per Molins afegeix als comptes municipals 1.082.799,45 euros més provinents del superàvit del 2020, que era de 3,6 milions d’euros i que l’equip de govern ja va dir que usaria per ampliar els pressupostos municipals.

Tot plegat es deu a la suspensió del sostre de despesa per als ajuntaments que el govern espanyol va dictar ja fa mesos i que permet als ens locals destinar els diners de superàvit a allò que considerin. Això ha fet que, amb les tres ampliacions fetes, els comptes municipals ja hagin crescut en tres milions d’euros, passant dels 31,6 milions d’euros inicials als 34.632.818,22 euros actuals.

A grans trets, la tercera ampliació es divideix de nou en cinc eixos: la reactivació econòmica, el foment d’activitats, la gestió i manteniment de serveis i equipaments municipals, qüestions d’emergència social, i gestió i manteniment de l’entorn urbà i natural.

136.000 euros més per eixugar els deutes de la piscina

L’àmbit que més diners s’emporta és sobretot el de la gestió i manteniment de serveis i equipaments municipals, amb 462.729,66 euros. Entre aquests diners, destaca partida de 136.000 euros adreçada al Club Natació Molins perquè pugui continuar eixugant els deutes que acumula arran de la davallada d’un miler de socis que ha patit sobretot per la pandèmia.

Són uns diners que s’afegeixen als 410.738,10 euros que l’Ajuntament ja va donar a finals de l’any passat després que el primer confinament provoqués un desequilibri financer a l’entitat. El consistori ho va haver d’assumir perquè la concessió signada fins al 2027 estableix que l’Ajuntament s’ha de fer càrrec per contracte de qualsevol desequilibri econòmic que es produeixi, ja que el Club Natació Molins és una entitat sense ànim de lucre que es fa càrrec d’un equipament municipal.

El primer tinent d’alcalde i regidor d’Esports, Ramon Sánchez, ha explicat en roda de premsa aquest dimarts que “és un equipament molt delicat en què és molt fàcil que hi hagi desequilibris i la pandèmia ha estat un cop fort”. De fet, Sánchez ha avançat que a l’octubre preveuen posar més diners per garantir la viabilitat econòmica de la instal·lació.

El primer tinent d’alcalde i regidor d’Esports, Ramon Sánchez // Roger Cuartielles

El Club Natació Molins, però, no és l’única entitat que rep diners en aquesta ampliació de pressupost. L’empresa Molins Energia, que ja fa mesos que és 100% municipal i ja té un gerent, rebrà 145.379,64 euros en concepte d’ampliació de capital. Uns diners que s’afegiran als 395.000 euros que l’equip de govern ja va destinar a l’empresa en el pressupost inicial.

Els 145 mil euros que s’afegeixen han de servir perquè l’empresa assumeixi ja els dos encàrrecs que té assignats: el manteniment de la jardinera i el dels parcs infantils, que el consistori té previst que es puguin començar a fer a partir del novembre. De fet, els diners també s’usaran per buscar una nau que pugui ser la seu de l’empresa, i que l’Ajuntament ja treballa per poder ubicar en una nau del polígon Riera del Molí.

La resta de diners de l’eix de la gestió i manteniment de serveis i equipaments municipals es destinen a fer inversions per a millorar edificis de l’Ajuntament (72.119,95 euros) i a la millora de la prestació del serveis municipals (109.230,07 euros). Entre aquests diners, destaca una partida de 6.500 euros que ha de servir perquè l’alumnat de l’escola Castell Ciuró recuperi el servei d’autocar que no ha pogut tenir durant el curs, i que tornarà a ser cofinançat amb les famílies.

217.000 euros més per desplegar el PLACC

El segon àmbit de l’ampliació que s’endú la major part del pastís és el de l’entorn urbà i natural, on s’afegeixen 343.004,57 euros. D’aquests diners, 217.142,77 euros es destinen a engreixar el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic, que ja comptava amb una partida pressupostària inicial de 322.000 euros i que, fruit de l’ampliació, arriba ja als 539.142,77 euros.

L’objectiu és que tots aquests diners serveixin per desplegar les 31 accions que el PLACC fixa que s’han de fer a Molins de Rei fins al 2023 per mitigar l’efecte del canvi climàtic, i que fins ara amb prou feines s’han dut a terme tal com va admetre el mateix equip de govern fa uns mesos, quan va reconèixer que la pandèmia ha complicat el desplegament del pla.

Amb els 217 mil euros que s’afegeixen ara, el consistori té previst estudiar nous espais d’ombra i instal·lar plaques solars i enllumenat LED a diferents centres educatius del municipi, així com millorar el seu aïllament tèrmic i dissenyar una ruta ciclable que uneixi l’institut Lluís de Requesens amb el camí del riu.

A banda del PLACC, l’eix d’entorn urbà i natural també despunta per una partida de 48.375,80 euros que ha de servir per fer 30 horts urbans nous als terrenys que l’Ajuntament té al carrer Felip Canalias, a tocar de l’institut Lluís de Requesens, i on a l’octubre ja es van inaugurar 30 primers horts municipals. També hi ha una altra partida de 77.486 euros que ha de servir per millorar el manteniment de la via pública.

L’equip de govern ha presentat l’ampliació pressupostària aquest dimarts amb la voluntat que s’aprovi al ple municipal de dijous, l’últim abans de les vacances // Roger Cuartielles

Dos nous pisos d’emergència social

L’eix de Serveis Socials i habitatge és el tercer que més diners s’emporta: 196.644,03 euros. D’aquests diners, 135.000 euros es destinen a emergència social i 61.644,03 euros a habitatge. La voluntat és que la partida serveixi per enfortir l’Oficina Municipal d’Habitatge amb la contractació d’un tècnic més i també perquè es puguin habilitar dos nous pisos d’emergència social, a banda d’incrementar les ajudes en clau habitacional i social.

Amb aquests dos nous immobles, el municipi arribarà a tenir vuit pisos d’emergència social, tal com ja va avançar que passaria el mateix alcalde, Xavi Paz, en una entrevista a Viu Molins de Rei amb motiu de l’equador del mandat.

Tornen el Molins Bdegust  i la Trobada de Cervesers

L’eix de la reactivació econòmica s’emporta 55.421,19 euros, que es destinen sobretot a dinamitzar l’activitat comercial amb l’organització de propostes com el Molins Bdegust i la Trobada de Cervesers Artesans, on l’Ajuntament destina 38.000 euros a fer totes dues activitats.

En aquest àmbit també es pressuposten 17.421,19 euros a fer un nou pla d’ocupació per a joves durant les vacances de Nadal que segueixi la filosofia del pla d’ocupació juvenil que ja s’ha posat en marxa durant el juliol sota el nom de ‘El meu primer contracte’.

El regidor de Finances, Jordi Enseñat, ha explicat que després de “l’èxit” de la iniciativa, l’Ajuntament ha decidit fer-ne una nova edició durant les vacances nadalenques.

El regidor de Finances, Jordi Enseñat // Roger Cuartielles

15.000 euros per als casals d’estiu

L’últim eix, el d’activitats, rep 25.000 euros. Aquí, el gruix dels diners van als casals d’estiu municipals, on l’equip de govern ja havia destinat 18.000 euros en la segona ampliació de pressupost, però que ara augmenta en 15.000 euros davant l’increment d’inscripcions registrades. Els 10.000 euros restants es destinen a organitzar activitats dins el Parc de Nadal.

El superàvit del 2020, la majoria esgotat en set mesos

Amb la tercera ampliació de pressupost, l’equip de govern ja ha gastat pràcticament el superàvit del 2020, que era de 3,6 milions d’euros i que ara amb prou feines arriba als 600.000 euros. De fet, el ritme de despesa del govern municipal a l’hora d’esgotar el superàvit va ser una de les principals crítiques de l’oposició al ple de maig, on l’executiu va presentar la segona ampliació de pressupost.

Aquest dijous hi torna a haver ple, l’últim abans de les vacances, i tots els grups polítics hauran de votar la tercera ampliació de pressupost de l’equip de govern que, per altra banda, ja es presenta amb els vots assegurats perquè els 11 regidors de PSC i Junts per Molins sumen majoria.

Tot i així, aquest dimarts l’alcalde, Xavi Paz, ha estès igualment la mà a l’oposició per aprovar aquesta nova ampliació de pressupost amb el màxim consens possible. Paz també ha reivindicat que “les tres ampliacions de pressupost s’han fet amb prudència i estudiant molt bé què necessitava cada àmbit”, i ha confiat que els grups de l’oposició hi donaran suport.

Segons els càlculs de Viu Molins de Rei tenint en compte els diners de superàvit inicials i gastats, ara mateix quedarien uns 542.881,03 euros de superàvit quan inicialment n’hi havia 3,6 milions.

Recomanacions personalitzades