El govern presenta uns comptes de 31,6 milions d’euros que ampliarà amb superàvit segons l’evolució de la Covid

Malgrat que l’executiu municipal preveu rebaixar el pressupost de l’any passat en més d’un milió d’euros, es compromet a fer créixer els comptes inicials amb l’ús del superàvit del 2020, que podrà utilitzar a partir del març després que entri en vigor la suspensió del sostre de despesa dels ajuntaments per aquest 2021.

El govern municipal ha presentat la proposta de pressupostos en una roda de premsa // Roger Cuartielles
Expliquem els pressupostos municipals en profunditat amb l’ajut dels socis i sòcies de Viu Molins de Rei.

Molins de Rei tindrà els pressupostos més fluctuables de tota la seva història, ja que els comptes s’aniran ampliant en funció de l’evolució de la pandèmia.

L’executiu municipal format pel PSC i Junts per Molins ha presentat aquest dimarts una proposta de pressupost per aquest 2021 de 31,6 milions d’euros, que rebaixa en 1,1 milions el que es va aprovar inicialment l’any passat i en tres milions el que finalment es va executar el 2020. Al mateix temps, però, es compromet a augmentar-lo progressivament en funció de les necessitats que origini la Covid-19.

De fet, aquest mecanisme d’ampliació progressiva dels comptes municipals és el que l’equip de govern ja va fer servir als comptes del 2020, quan va pressupostar una quantitat inicial de 32,7 milions d’euros que després va anar augmentant fins als 34,7 milions d’euros amb disposicions de romanent.

I és que una de les grans novetats dels comptes d’enguany és que a partir del març l’Ajuntament ja podrà fer ús del romanent municipal del 2020 per engreixar els pressupostos municipals. Tot plegat es deu a l’entrada en vigor de la suspensió del sostre de despesa dels ajuntaments, que el govern espanyol va dictar per aquest 2021.

En una roda de premsa aquest dimarts, el regidor de Finances, Jordi Enseñat, ha definit els pressupostos com uns “comptes vius que volen donar resposta a les necessitats i efectes de la pandèmia”. Per això, ha dit que hi ha partides a zero com, per exemple, la de la Festa Major, que es dotarà de diners més endavant fent ús del superàvit del 2020 un cop se sàpiga en quin format es podrà celebrar la festa grossa.

Entre les partides a zero i ampliables també n’hi haurà una per a material de protecció i neteja d’equipaments, així com una altra de complementària sobre subvencions i ajuts per revertir els efectes de la pandèmia, i que l’Ajuntament dotarà de diners un cop s’esgotin els que ha pressupostat inicialment en l’àmbit de la reactivació econòmica.

Pressupost amb “quatre eixos prioritaris”

De fet, el pressupost del 2021 s’estructura en quatre eixos que l’executiu municipal veu com a prioritaris: les polítiques socials, la reactivació econòmica, l’habitatge i la lluita contra el canvi climàtic, que passa pel desplegament del PLACC (Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic), que durant el 2020 no va ser com s’esperava en un principi.

El gruix del pressupost va cap a les polítiques socials, amb un partida inicial de 1.150.000 euros que suposa el 32,8% del total dels comptes i que l’executiu també preveu anar ampliant. “És un dels àmbits que no té topall de despesa”, ha remarcat l’alcalde, Xavi Paz, que defensa que els comptes “prioritzen les persones”.

Dins la partida de polítiques socials, l’equip de govern destina 175.000 euros a ajuts d’emergència social i crea una partida nova de 25.000 euros per a ajudes d’emergència en matèria d’habitatge.

L’altre eix prioritari és la reactivació econòmica, que xifra en 250.000 euros inicials. D’aquesta partida, l’executiu destina 20.000 euros a ajuts de mobilitat sostenible, uns altres 20.000 a plans d’ocupació per a joves i uns 29.000 euros en subvencions per a les associacions empresarials dels polígons industrials de Molins de Rei.

L’habitatge és un altre dels grans cavalls de batalla dels nous pressupostos, que l’executiu dota amb 157.000 euros inicials. També es tracta d’una partida ampliable, però que de moment inclou 49.000 euros per a cessió d’habitatges socials temporals i 40.000 euros en ajuts per a rehabilitació d’immobles.

El regidor de Finances, Jordi Enseñat, s’ha encarregat de detallar els comptes // Roger Cuartielles

18.000 euros per fer un cens de pisos buits

Però, una de les grans novetats en matèria d’habitatge és que per primera vegada –i després de nombroses reivindicacions durant anys– els comptes municipals tindran una partida de 18.000 euros destinada a elaborar un cens d’habitatges buits a Molins de Rei.

És una demanda que alguns partits de l’oposició fa temps que havien fet arribar a a l’equip de govern i que fins ara no havia estat pressupostada, ja que l’executiu municipal havia explicat que hi havia un agent de la Guàrdia Urbana que ja estava destinat a fer-ho.

Segons han explicat, l’últim eix primordial pel govern és la lluita contra el canvi climàtic. Després d’admetre fa uns dies que no s’havia fet prou per desplegar el PLACC i de crítiques d’alguns partits de l’oposició acusant el govern d’inacció en matèria energètica, l’executiu fa gala ara de pressupostar 322.000 euros en aquest àmbit.

Concretament, destina 56.000 euros a fer auditories energètiques a equipaments municipals i 266.000 euros en inversions en accions contra el canvi climàtic.

Prop de 400.000 euros per engegar Molins Energia

De fet, una altra de les novetats dels nous comptes és que inclouran els primers pressupostos propis de Molins Energia, l’empresa pública municipal que ha de servir per municipalitzar serveis com el manteniment dels parcs infantils i la gestió de la jardineria a la localitat.

Per posar en marxa l’empresa, que des del gener ja és de titularitat íntegrament municipal després que el consistori acabés de comprar les accions que eren d’altres administracions, l’equip de govern ha pressupostat 395.000 euros.

Els diners serviran per cobrir la plaça de gerent, així com per començar a entomar els primers encàrrecs, entre els quals hi ha el manteniment dels parcs infantils.

Fonts municipals expliquen a Viu Molins de Rei que la voluntat és que l’empresa pugui tenir un gerent al març, ja que el procés de selecció es troba en la seva fase final i amb 15 aspirants pendents de saber el veredicte.

Durant els últims anys, la municipalització de serveis i la creació de l’empresa pública ha estat una de les reivindicacions de diversos partits, com la CUP i els dos grups municipals que representen l’espai polític dels comuns, que ara es troben a l’oposició.

Un milió d’euros menys que el 2020 en inversions

La rebaixa dels comptes del 2020 es nota en el capítol d’inversions, que és de 3 milions d’euros, un milió menys que els pressupostos del 2019. El gruix de les inversions va a parar a projectes com la remodelació del Palau de Requesens per transformar-lo en un centre d’art i cultura del Renaixement i l’edifici El Molí.

L’executiu ha explicat que dedica a aquests dos projectes un total d’un milió d’euros. En realitat, però, el Palau de Requesens s’endú la major part del pastís –prop de 950.000 euros– i els 50.000 restants van a parar a l’edifici El Molí, on es destinaran a qüestions de manteniment arqueològic arran de les troballes que s’han fet en els darrers mesos.

Principals inversions dels pressupostos 2021 // Elaboració pròpia amb les dades de l’Ajuntament

Un altre projecte de capçalera pel govern és la remodelació de la plaça 1 d’Octubre i del Parc del Pont de la Cadena, que ja en campanya electoral els dos partits de govern –PSC i Junts per Molins– es van comprometre a remodelar i a convertir-los en “espais més verds i més connectats”, sobretot el conegut com a Parc de les Palmeres, una assignatura pendent des de fa molts anys.

L’executiu xifra en 160.000 euros la redacció dels projectes de remodelació dels dos espais, així com en 90.000 euros millores al passeig del Terraplè, on l’equip de govern vol convertir un dels dos sentits de circulació en zona d’aparcament els caps de setmana, a banda de fer noves cruïlles que assegurin “una mobilitat més fluïda”.

Amb l’objectiu de pacificar el trànsit, el govern també preveu invertir 55.000 euros a fer una rotonda al carrer Ramon i Cajal, així com 400.000 euros en millores a la via pública a la localitat, ja sigui en temes d’asfalt, clavegueram o enllumenat públic.

Algunes d’aquestes accions també estan estipulades com a part del desplegament del PLACC, tot i que al capítol d’inversions el govern municipal les fa aparèixer com a partides diferenciades. De fet, per visibilitzar que la lluita contra el canvi climàtic és un prioritat de l’executiu, l’equip de govern especifica que destinarà 266.000 euros del capítol d’inversions a concretar el PLACC.

Fins a 390.000 euros per remodelar el camp Josep Raich

Les inversions també inclouen la remodelació del camp municipal de futbol Josep Raich, on es canviarà la gespa que hi ha des de fa 14 anys i es desplaçarà el terreny de joc dos metres en direcció a la muntanya.

En matèria esportiva, també es destinaran 60.000 euros a remodelar la pista 1 del pavelló poliesportiu, que es vol “remodelar per buscar una millor inclusió de totes les pràctiques esportives”, ha dit el primer tinent d’alcalde i regidor d’Esports, Ramon Sánchez.

De fet, l’equip de govern ha pressupostat en 50.000 euros altres actuacions de millora en instal·lacions esportives, així com 100.000 euros en millores a centres educatius, 30.000 en equipaments culturals i 50.000 euros per millorar oficines i locals de l’Ajuntament, entre d’altres partides.

L’equip de govern presentarà els pressupostos al proper ple municipal // Roger Cuartielles

Mà estesa per aprovar els pressupostos

Amb tot, els pressupostos són només una proposta, ja que l’executiu municipal els ha presentat a la premsa abans de portar-los a votació al ple municipal d’aquesta dijous, una maniobra que ja va fer amb els comptes de l’any passat i que obeeix a la majoria absoluta de regidors que conformen els dos partits de l’executiu: PSC i Junts per Molins.

L’any passat alguns partits de l’oposició es van queixar d’aquesta tàctica i els van acusar de “menystenir” el paper de la resta de regidors. L’equip de govern, però, ha tornat a tirar pel dret i dijous portarà els comptes al ple després d’haver-los presentat ja a la premsa.

Tot i així, aquest dimarts l’alcalde ha estès la mà a la resta de formacions polítiques per aprovar els pressupostos al ple municipal d’aquest dijous: “Qualsevol partit de l’oposició es pot sentir còmode amb aquests comptes”, ha assegurat Paz.

També s’hi han sumat Sánchez i Enseñat. El regidor de Finances ha destacat les “bones converses” que ha tingut amb els grups de l’oposició i les propostes que han fet. També ha obert la porta a que, tot i que algunes no s’hagin inclòs al pressupost inicial, certes propostes de l’oposició es puguin desenvolupar amb les ampliacions pressupostàries que es preveu fer amb l’ús del superàvit.

De fet, l’executiu té la voluntat de fer una primera ampliació del pressupost inicial ja a partir del març, un cop pugui utilitzar la totalitat del superàvit del 2020.

Viu Molins de Rei ha preguntat pel superàvit que l’Ajuntament ha generat durant el 2020, però l’alcalde s’ha limitat a dir que el donaran a conèixer aquest dijous al ple municipal.

Aquesta informació en profunditat sobre els pressupostos municipals ha estat possible gràcies als socis i sòcies de Viu Molins de Rei, que ajuden a fer possible a fer projecte periodístic de proximitat, reben els Anuaris i un butlletí setmanal amb l’anàlisi de la informació més rellevant en exclusiva.

Recomanacions personalitzades