Els beneficiaris dels primers horts municipals per fi poden començar a sembrar

Els adjudicataris dels primers 33 horts urbans en sòl municipal han rebut les claus aquest dimecres per començar-hi a plantar a partir d’aquesta setmana. L’Ajuntament espera poder entregar-ne una quarantena més abans d’acabar el mandat.

La Cinta Barrachina començant a desbrossar part de la seva parcel·la // Roger Cuartielles

La Cinta Barrachina es mira la parcel·la de 50 metres quadrats que li ha tocat amb un somriure. Fa uns anys que s’ha aficionat a l’horticultura, sobretot després de tenir un terreny a Sant Feliu durant un temps, i ara està orgullosa de poder tornar a treballar la terra.

Fer-ho li aporta felicitat, detallisme, diu. També evasió, tranquil·litat i orgull. Ella és una de la trentena de persones que aquest dimecres ha rebut les claus dels primers horts municipals de Molins de Rei, ubicats en uns terrenys que l’Ajuntament va comprar fa uns anys al carrer Felip Canalias, a tocar de l’institut Lluís de Requesens.

El consistori els ha entregat les parcel·les després que el ple municipal de acordés al juliol cedir els terrenys als primers seleccionats d’aquesta idea, que va néixer fa sis anys amb la voluntat de crear uns horts socials en terreny municipal per a persones en situació d’atur, però que amb el temps s’ha reconvertit també cap a una iniciativa orientada a la sostenibilitat i a l’autoconsum.

Barrachina espera poder sembrar el seu terreny ben aviat i fer-hi créixer hortalisses de temporada com cols, carbassons i bledes. Ho farà pràcticament al costat d’en Sergi Sànchez, un altre molinenc a qui li ha tocat una parcel·la i que fa 15 anys que s’ha aficionat a cultivar pel seu compte.

“Ara últimament tenia diferents tomàquets plantats en testos, però ara amb l’hort podré plantar cebes, porros, enciams i carxofes”, explica Sànchez. Abans, però, haurà de desbrossar el terreny, ja que el consistori els ha entregat les parcel·les sense netejar-les.

El consistori ha lliurat les parcel·les sense desbrossar // Roger Cuartielles

Horticultura com a teràpia

També ho hauran de fer entitats com Gueopic i Enreda’t, que també han rebut una parcel·la respectivament. En el seu cas, el cultiu d’hortalisses tindrà un valor afegit, ja que servirà com a teràpia i rutina de treball a molts dels seus usuaris.

El fundador de Gueopic, Dani Andreu, explica que hi volen impulsar un projecte de treball cooperatiu que inclogui tant usuaris de l’entitat com persones externes perquè puguin sembrar plegades. “Creiem que pot ser molt profitós i que sobretot per a persones amb diversitat funcional o amb limitacions motrius l’hort pot ser un gran espai de llibertat”, diu Andreu.

En certa manera és la mateixa filosofia de l’associació Enreda’t per la diversitat. La seva presidenta, Núria Gómez, explica que l’hort pot ser “una bona manera de treballar aspectes socials per a persones amb diversitat funcional”, sobretot en temps de pandèmia, en què moltes de les activitats que feien han quedat limitades.

“En ser un espai exterior ens anirà molt bé”, remarca Gómez, que també posar en valor el fet que els horts siguin a Molins de Rei: “Molts dels nostres usuaris van a centres d’educació especial de fora del municipi i fer aquest projecte també els permetrà arrelar-se més”, diu.

Les associacions Enreda’t i Gueopic hi impulsaran projectes d’horticultura social // Roger Cuartielles

Previstos una quarantena d’horts més

Els horts s’han entregat en torns de cinc persones per evitar aglomeracions. A banda de les claus, els primers adjudicataris també han rebut un mapa de la parcel·la i el reglament del projecte. També se’ls ha assignat una guixeta per poder-hi guardar les eines i se’ls ha explicat el sistema de reg.

Des de l’equip de govern de l’Ajuntament de Molins de Rei celebren haver pogut culminar un projecte que va néixer fa sis anys. “L’hem treballat i avui el fem realitat”, ha remarcat l’alcalde, Xavi Paz. Tot i així, també hi ha hagut espai per a l’autocrítica: “No pot ser que hàgim trigat sis anys a fer uns horts, hem d’agilitzar la propera entrega”, ha dit el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez.

De fet, des de la regidoria de Medi Natural, el seu responsable Àlex Herrero ha detallat que el govern municipal espera poder entregar 46 horts més a la mateixa zona abans d’acabar al mandat. De moment, ja hi ha 29 sol·licitants que s’han quedat en llista d’espera en aquesta primera convocatòria.

L’entrega dels horts s’ha fet en grups de cinc persones per evitar aglomeracions // Roger Cuartielles

Recomanacions personalitzades