La pandèmia provoca que l’Ajuntament hagi de rescatar el Club Natació amb més de 400.000 euros

La pèrdua de prop del 30% de socis i el tancament de les instal·lacions durant uns mesos a causa de la pandèmia han provocat un desequilibri financer de 410.738,10 euros, que l’Ajuntament ha d’eixugar per contracte ja que el club gestiona l’equipament públic. Fins ara, el consistori ja ha donat 193.594,18 euros a la piscina en disposicions de romanent i decrets que ha anat aprovant durant la pandèmia.

piscina municipal
La pandèmia ha deixat la instal·lació en una situació delicada // Irene Juárez

La Covid-19 ha provocat que les instal·lacions esportives haguessin de tancar durant molts mesos i que, per tant, molts dels seus socis es donessin de baixa o fins i tot i deixessin d’anar per por al contagi. El Club Natació Molins de Rei, entitat encarregada de la gestió de l’equipament públic de la piscina municipal, no ha estat aliè a aquesta davallada de socis i arran de la pandèmia ha perdut un 30% dels abonats.

Això ha provocat que la instal·lació es trobi en una situació econòmicament delicada i que hagi tancat els comptes del 2020 amb un desequilibri financer de 410.738,10 euros que ara l’Ajuntament ha d’eixugar, tal com estableix el contracte de concessió que es va signar l’any 2002 i que venç el 2027.

D’aquests diners, l’Ajuntament de moment ja ha donat 193.594,18 euros, gairebé la meitat de l’import. Primer, ho va fer amb una disposició de romanent de 141.105,38 euros a l’abril, i després amb una aportació de 52.488,80 euros, que són els que habitualment ja donava cada any a la piscina.

Però ara encara quedaran pendents 217.143,92 euros. D’aquest import pendent, 120.955,43€ s’hauran d’entregar abans que acabi l’any i els 96.188,49 euros restants està previst que es donin l’any 2021.

Tot i així no es tracta de xifres definitives, ja que l’Ajuntament acabarà donant els diners pendents en funció dels resultats d’una auditoria que s’ha de fer durant el primer trimestre del 2021. De fet, durant el primer trimestre de l’any vinent l’entitat també haurà de presentar un pla de viabilitat financera.

L’oposició demana més seguiment de la concessió

El reequilibri financer de la piscina ha generat polseguera al ple municipal de desembre, on s’han hagut de posar al dia els diners pendents. Des del govern municipal, el primer tinent d’alcalde i regidor d’Esports, Ramon Sánchez, ha remarcat que es tracta d’un reequilibri financer que el consistori ha de fer per contracte i que ja ha fet altres vegades, però no en aquestes quantitats. També ha posat en valor la funció social de la piscina i el club: “Molins de Rei es mereix tenir una instal·lació d’aquest tipus, és salut”.

Però des de partits com ERC han qüestionat que sigui necessària “una piscina olímpica”. La regidora republicana Laia Juarros ha fet una crida a la responsabilitat a l’hora de plantejar inversions i a l’hora de gestionar l’equipament.

Juarros també ha posat l’accent en què els comptes del club ja eren delicats abans de la Covid-19: “La pandèmia ha arribat quan només es duien dos anys amb beneficis positius”. De fet, Juarros ha criticat que l’any 2018, amb tan sols dos anys de beneficis positius, ja es plantegés una nova inversió per millorar les instal·lacions.

“Entenem  que la piscina pugui ser un servei deficitari, però creiem que hem de ser cauts”, ha insistit Juarros. De fet, els republicans han anunciat que s’abstindrien en la votació del reequilibri pressupostari a l’espera del pla de viabilitat.

El regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera, en un moment del debat al ple // Captura de pantalla

Des de Molins en Comú, el regidor Gerard Corredera també ha defensat que l’Ajuntament faci “més seguiment” en la gestió de la piscina. “Hem d’estar més amatents perquè, si no, quan hi ha un desequilibri l’impacte en el pressupost municipal és molt alt”, ha insistit Corredera.

També hi ha coincidit la regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca, que considera que un cop passi la pandèmia “cal plantejar-se què es fa amb la piscina i quin és el servei que es vol prestar a la ciutadania”.

De fet, Molins Camina Podem i Molins en Comú han presentat dues esmenes al desequilibri: una per demanar una auditoria de la concessió del servei i una altra per no fer el pagament de l’amortització pendent fins que l’auditoria estigui feta. De les dues esmenes, però, només ha tirat endavant la primera, que s’ha aprovat per unanimitat.

“La ciutadania ha de poder seguir fent esport”

Des de la CUP, el regidor Josep Raventós també ha posat l’accent en demanar que es faci un seguiment més acurat de la concessió, tot i que ha posat en valor la feina feta des del club i els entrebancs amb què s’ha trobat arran de la pandèmia: “Les dades objectives ens diuen que en prop de tres anys la piscina ha perdut la meitat de socis que tenia i que la pandèmia ha agreujat aquesta pèrdua”.

Raventós també ha insistit en l’obligació contractual de l’Ajuntament a l’hora de reequilibrar els comptes d’aquesta instal·lació concessionada i ha reivindicat que “la ciutadania ha de poder seguir fent esport”.

De la seva banda, el govern municipal ha defensat que des del 2012 es fa un bon seguiment de la concessió. Sánchez també ha destacat les xifres d’ús de la instal·lació, per on diu que hi passen més de 900 persones al dia: “La piscina fa un servei per a la salut que hem de seguir mantenint”.

Xavi Paz y Ramon Sánchez en una imatge d’arxiu amb responsables del CN Molins de Rei // Irene Juárez

El primer tinent d’alcalde també ha criticat la posició abstencionista de partits com ERC i ha lamentat que, a parer seu, es posi en dubte el funcionament de la concessió. “Està funcionant bé, hi ha inversions que ha fet el club per millorar la instal·lació que, si no s’haguessin fet, les hagués hagut d’assumir l’Ajuntament”, ha argumentat.

La intervenció de Sánchez també ha generat polèmica al ple perquè ha afirmat que hi havia informació sobre la piscina que el govern municipal no podia donar als regidors, en referència a una petició que havia fet el regidor dels comuns al ple, Gerard Corredera.

L’afirmació de seguida ha estat criticada per partits com Molins Camina Podem i Molins en Comú: “És molt greu, vostè ha de donar la informació que se li demani i més quan ho fa un representant públic com és un regidor”, li han dit Corredera i Aroca. “Té alguna cosa a amagar?”, li han preguntat.

Sánchez ha acabat reculant i matisant les seves paraules: “Donarem la informació que puguem donar, com hem fet sempre, la voluntat de transparència hi és”.

“El  club és una entitat esportiva sense ànim de lucre”

El debat del ple ha acabat amb una intervenció del mateix alcalde, Xavi Paz, que ha posat en valor la tasca del Club Natació Molins i ha recordat que es tracta d’una “entitat esportiva sense ànim de lucre” i que el contracte de concessió amb l’entitat es va fer l’any 2002 després que les instal·lacions de Molins de Rei haguessin perdut pistonada en comparació amb altres equipaments esportius de poblacions veïnes.

“Si no s’hagués fet, no sé quina piscina tindríem ara”, ha dit Paz, que també ha insistit que el pacte es va fer després de vuit anys en què la regidoria d’Esports havia estat en mans dels republicans i a la piscina s’hi havia generat un desequilibri financer de 375.000 euros.

“Per això em sorprèn que ara digui això, senyora Juarros”, li ha etzibat a la regidora republicana, a qui també li ha recriminat que posés en dubte el control que s’està fent de la concessió: “S’ha fet una reunió expressa amb vostè i se li han explicat tots els números, no em sembla just”.

Les paraules de Paz no han convençut els republicans, que han mantingut la seva abstenció, així com també Molins Camina Podem, Molins en Comú i Ciutadans. Els únics vots a favor del reequilibri pressupostari del Club Natació han estat del PSC, Junts per Molins i la CUP.

Tot i així, s’aprovés o no, l’Ajuntament està obligat legalment a assumir aquest reequilibri per contracte, almenys fins el 2027.

Recomanacions personalitzades