Molins de Rei aprova 31 accions per reduir l’impacte del canvi climàtic

El ple municipal de novembre ha donat llum verda per unanimitat al Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic, que en els propers deu anys durà a terme diferents accions per fer front a les conseqüències de l’emergència climàtica al municipi.

Inundació als ponts de Can Baruta l’any passat // Cedida

Pas endavant en la lluita contra l’emergència climàtica a Molins de Rei. El ple municipal de novembre ha tirat endavant per unanimitat el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic, que fins al 2030 impulsarà mesures per reduir les conseqüències mediambientals d’aquest fenomen. L’aprovació arriba dos mesos després que el ple declarés l’emergència climàtica.

De fet, l’efecte del canvi climàtic al municipi serà significatiu. Segons les projeccions climàtiques fetes, a finals de segle la temperatura mitjana anual de Molins de Rei pujarà entre un 1,8 i un 3,12 graus. També seran més freqüents les pluges torrencials i les inundacions, així com les temperatures extremes. Per exemple, a l’any hi haurà 100 dies amb temperatures superiors als 30 graus i dues setmanes amb temperatures per sobre dels 35. Pel que fa a la temperatura nocturna, en alguns períodes es superarà els 30 graus.

Per aquest motiu, les accions aprovades es divideixen en sis àrees d’actuació específiques: energia, natura, infraestructures, recursos hídrics, salut i mobilitat. Per exemple, en el camp energètic destaquen accions com la substitució d’enllumenat convencional per tecnologia LED als edificis i equipaments públics, la millora dels aïllaments tèrmics dels habitatges i l’elaboració d’una guia d’arquitectura bioclimàtica.

Neteja d’embornals i clavegueram

En l’àmbit de les infraestructures es preveu netejar els embornals amb més freqüència per reduir el risc d’inundacions, així com fer definitivament un Pla Director del Clavegueram. Amb aquesta premissa, també es permeabilitzarà el sòl a l’hora de fer obres, i s’afegiran criteris d’adaptació al canvi climàtic en polítiques i normatives urbanístiques.

A l’espai públic també s’instal·laran més zones d’ombra per mitigar l’increment de les temperatures, i s’elaboraran actuacions de contingència davant dels possibles talls de subministrament que el canvi climàtic pugui comportar per un accés més difícil a l’energia.

El que també es complicarà serà el consum d’aigua. Per això, en aquest àmbit es farà un pla de recursos hídrics i d’abastament alternatiu i es millorarà l’eficiència del reg urbà. Davant l’augment de temperatures extremes, també s’incrementarà la prevenció d’incendis i es farà un seguiment exhaustiu de la flora i la fauna per garantir la biodiversitat al municipi.

Pel que fa a mobilitat, es preveu promoure la instal·lació de més fotolineres i punts de recàrrega, així com promocionar l’ús de bicicletes elèctriques. En salut, s’incrementaran les campanyes de conscienciació sobre onades de calor i altres efectes climàtics.

Sensibilització ciutadana

De fet, un dels punts forts del pla, i que s’inclou en una àrea d’actuació més general, serà la sensibilització ciutadana tant a l’escola com a la resta de la societat civil. També es preveu formar en sostenibilitat les persones que presten serveis municipals i adaptar les activitats a l’aire lliure als canvis meteorològics que l’afectació climàtica comporti.

“És un pla molt treballat que s’ha elaborat en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el personal tècnic de l’Ajuntament”, ha destacat el regidor de Sostenibilitat, Alex Herrero, en la sessió plenària. Herrero també ha volgut agrair la feina feta a l’anterior govern per haver començat el pla, especialment a l’exregidor de Medi Ambient, Josep Raventós (CUP).

De fet, Raventós ha celebrat que el govern municipal actual hagi tirat endavant la mesura, que ha qualificat de ser “imprescindible” si es vol fer front a l’emergència climàtica. L’exresponsable de Medi Ambient també ha volgut recordar que “aquest pla no és la solució a tots els problemes, sinó un punt de partida per seguir treballant” i ha demanat que en una altra ocasió es compti amb la participació de la ciutadania: “És un document que s’ha treballat molt des del punt de vista tècnic, però poc amb la societat civil”. El regidor cupaire també ha instat a “implicar el sector industrial perquè el pla tingui un efecte real”.

En aquest punt també hi ha coincidit el regidor de Molins En Comú, Gerard Corredera, que considera que el pla s’hauria d’haver presentat públicament al municipi. Corredera també creu necessari acompanyar-lo d’un nou Pla d’Energia Sostenible: “Si no el fem, no incidirem de veritat en el model energètic ni en la descarbonització de la societat”.

Dotació pressupostària

Des de Junts per Molins, ERC i Molins Camina també han celebrat la mesura i han agraït la tasca feta a tots els actors que hi han participat. Tot i així, tant el regidor de Junts, Ramon Sànchez, com la regidora de Molins Camina, Ana Aroca, han instat el govern municipal a dotar el pla del pressupost necessari perquè es pugui desenvolupar: “Si no hi posem diners correm el risc que sigui un brindis al Sol per quedar bé”, ha dit Aroca.

Una petició a la qual el regidor de Finances, Miguel Zaragoza, ha respost que ja hi ha accions que contemplen una partida econòmica i que en els propers pressupostos municipals també es tindrà en compte el desenvolupament del pla.

Recomanacions personalitzades