Llibres de Km 0 per viure un Sant Jordi en clau local

La biblioteca El Molí, Ràdio Viu Molins de Rei i Viu Molins de Rei t’ofereixen un any més la guia de literatura Km 0, amb més d’una vintena de títols d’autors locals o que tenen relació amb el municipi, i que et poden ajudar a viure un Sant Jordi en clau local i comarcal.

Un any més torna la ja tradicional guia d’escriptors Km 0. Es tracta d’un recull amb més d’una vintena de títols d’autors locals i temàtiques diverses que, de ben segur, t’ajudaran a viure una Diada de Sant Jordi 100% molinenca.

Vermell de Rússia – Míriam Cano

La periodista i escriptora molinenca dona a conèixer el seu tercer poemari, Vermell de Rússia (Labreu), que porta per títol el color del pintallavis que va fer servir mentre composava la trentena de poemes que conformen el recull. Cano hi explora les contradiccions i la necessitat de coratge, temes recurrents en l’autora, i que en aquest nou volum tenen un significat més madurat i un simbolisme més personal.

En la tierra de los primeros besos + Los árboles guardan los secretos del mundo – Dulcinea (Paola Calasanz)

La youtuber i instagramer coneguda amb el sobrenom de Dulcinea presenta més novetats editorials. Després de publicar Suenas a blues bajo la luna llena i Si la luna nos viera tocaría nuestra canción, Calasanz dona a llum a dos nous llibres aquest Sant Jordi.

Un, En la tierra de los primeros besos (Roca), és una novel·la de ficció que versa sobre la importància del primer amor. L’altre, Los árboles guardan los secretos del mundo (Espasa), és el debut poètic de l’autora en un llibre que aborda l’experiència amorosa a través de les estacions de l’any.

Res no es pot amagar – Conxa Solans Roda

La historiadora publica la seva segona novel·la històrica. Es tracta d’un relat escrita en primera persona que esdevé un retrat històric del rol de les dones abans, durant i després de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial. Res no es pot amagar (Consell Comarcal del Baix Llobregat) va ser l’obra guanyadora del 10è Premi Delta de narrativa escrita per dones.

Trèvol Atzur i altres narracions – Eva Moreno Bosch

El relat Trèvol Atzur que capitaneja el volum és l’obra amb què la poetessa molinenca Eva Moreno Bosch va guanyar el VI Premi Guillem Belivista, que reconeix relats ambientats en un entorn rural o natural, i que organitza l’Associació Festiva i Cultural de Tragó de Segre (Alt Urgell). Amb aquest reconeixement, Moreno ja suma una cinquantena de guardons literaris.

L’any sense primavera – Estel Solé i Jordi Borràs

L’escriptora i actriu molinenca suma esforços amb el fotoperiodista Jordi Borràs per presentar un llibre que vol ser un testimoni fotogràfic dels mesos de confinament. A L’any sense primavera (Ara Llibres), les imatges de Borràs es combinen amb textos de Solé en un volum que també es concep com una mena d’homenatge al personal que ha estat a primera línia durant els mesos més crus de la pandèmia, a totes les vides humanes perdues i a les que vindran.

L’atzar és breu – Toni Moreno

El fotògraf i dissenyador gràfic retrata 68 poetes contemporanis com Francesc Parcersisas, Cèlia Sànchez-Mústic, Joan Margarit, Enric Casasses i Anna Gual, entre d’altres. L’atzar és breu (Grogues cauen les fulles) és el catàleg de l’exposició fotogràfica homònima que Moreno va estrenar abans de la pandèmia.

El universo de Gene Tierney – Albert Galera

L’escriptor i crític cinematogràfic Albert Galera, vinculat al Festival de Cinema de Terror, participa en un llibre coral en què més d’una vintena d’experts del món del cinema analitzen l’univers de l’actriu nord-americana Gene Tierney, que per a alguns va ser la intèrpret més bella i fascinant de l’era daurada de Hollywood. En el volum, Galera analitza les interpretacions de Tierney als films Vorágine (1949) i Escándalo Rudford (1953).

El meu Sento: Antologia de l’obra de Sento Masià + Sentoraxies – Sento Masià

El pintor d’Alcoi, que va morir l’abril de l’any passat a causa de la Covid-19, torna a ser present un Sant Jordi més a través de dues obres pòstumes. D’una banda, El meu Sento: Antologia de l’obra de Sento Masià (Grogues cauen les fulles) és una mostra d’art antològica que recull algunes de les seves obres més destacades i també recordatoris que li van fer en vida persones com Ovidi Montllor i Vicent Andrés Estellés, entre d’altres. També hi ha poesies de Jordi Gil, Pere Raich i Kike Iriarte, així com de Mercè Massana, parella de Masià.

D’altra banda, l’editorial del seu bon amic Toni Moreno també publica Sentoraxies (Grogues cauen les fulles), un llibre dedicat a l’obra de Masià, que funciona com una teoria racional i històrica de la representació.

El asesino de su segunda sombra + Avui seré millor que ahir – Jesús Ballaz

Ballaz presenta una reedició de la seva novel·la El asesino de su segunda sombra, que va publicar fa més de 20 anys i que ara ha adaptat al format de lectura fàcil. La història explica la vida de l’Alba, una nena de 12 anys refugiada de Bòsnia que un bon dia desapareix.

Després d’estrenar Jo et llegeixo i tu m’expliques durant el Sant Jordi de l’any passat, el veterà autor de literatura infantil també dona a llum a Avui serè millor que ahir: contes per educar el caràcter (Estrella Polar), un nou recull de contes concebut per educar el caràcter dels infants amb l’objectiu que aconsegueixen la millor versió d’ells mateixos. L’autor explica la seva obra en aquest vídeo.

El batec i altres narracions – Concurs Mercè Rodoreda

El batec i altres narracions (Publicacions Abadia de Montserrat) agrupa en un llibre els relats premiats en la 24a edició del Concurs de Narrativa Literària Mercè Rodoreda. Entre la desena de narracions que conformen el volum hi ha El batec, de Sandra Freijomil, guanyadora del certamen que la regidoria de Feminismes i LGTBI va organitzar el març del 2020. La regidora de Feminismes i LGTBI, Jessica Revestido, detalla com s’ha fet el recull en aquesta càpsula audiovisual.

La noia del desert – Pere Raich

El molinenc Pere Raich s’estrena en el món de la novel·la amb La noia del desert (Edicions de l’Albí), una història que explica el conflicte sahrauí com a teló de fons i que està protagonitzada per Faghira, un personatge de ficció que el molinenc ha creat a partir d’històries que va viure quan va fer el servei militar obligatori al Sàhara, on va conèixer persones que el van inspirar. Raich parla de la seva primera novel·la en aquest vídeo.

La portada del llibre de Raich també du segell molinenc. És obra de l’artista Toni Moreno, que hi ha plasmat unes caniques bolcades en una terra erma, una combinació de símbols personals que remeten al món de la infantesa, però també a l’amistat que uneix l’artista amb la família Raich Roca.

La luz de Sorolla – Adriana Díaz

La luz de Sorolla és el debut literari de la molinenca Adriana Díaz, de tan sols 26 anys, que treu a la llum un llibre autoeditat que combina la filosofia thriller amb l’art. En la història, una doctora en art ha d’esbrinar l’autenticitat d’una obra de Joaquín Sorolla. La molinenca va començar a escriure la novel·la durant el confinament a partir d’un conte que havia fet a batxillerat. Díaz explica tot el procés d’escriptura i l’argument de l’obra en aquesta càpsula audiovisual.

Negro sobre blanco – Josep Botella

Després de publicar La herencia fa sis anys, Josep Botella torna a estrenar novel·la. A Negro sobre blanco (Círculo Rojo), l’autor molinenc es desfà de tabús i posa damunt la taula, en forma de thriller històric, les aberracions comeses al voltant del robatori d’infants i el seu adoctrinament. Botella ho explica en aquest vídeo.

Microrelats de terror 2004 – 2019 – Festival de Cinema de Terror

El llibre digital Microrelats de terror 2004-2019 integra els relats guardonats al llarg de les 15 edicions del Concurs de Microrelats de Terror de Molins de Rei, un certamen organitzat pel Festival de Cinema de Terror en col·laboració amb la biblioteca El Molí i l’Ajuntament. El llibre es pot descarregar gratuïtament en aquest web. La bibliotecària Glòria Massana explica alguns detalls del recull en una càpsula audiovisual.

Descobrir el Canal de la Infanta. Set itineraris per la seva xarxa – Centre d’Estudis Comarcals

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat treu a la llum Descobrir el Canal de la Infanta. Set itineraris per la seva xarxa, un llibre coral elaborat per diferents espcialistes que convida a resseguir el traçat del Canal de la Infanta amb diferents rutes, tant a peu com amb transport públic. Una de les especialistes que hi ha col·laborat, la historiadora Gemma Tribó, detalla la gènesi del llibre en un vídeo.

La naturaleza se rebela – Festival de Cine de Terror

La naturaleza se rebela és el cinquè llibre que edita el Festival de Cinema de Terror de Molins de Rei, que una vegada més fa una publicació inspirada en la temàtica que ha centrat l’última edició del festival: l’ecoterror. Diferents especialistes coordinats pel director del festival, Javier Rueda, reflexionen sobre aquest gènere cinematogràfic en un llibre que compta amb un pròleg del crític de cinema Àlex Gorina. Un dels coordinadors del festival, Roger Sàbat, introdueix el volum en aquest vídeo.

Atrapades en el temps – Mònica Usart i Gemma Puig

Sota el títol Atrapades en el temps (Univers), les meteoròlogues Mònica Usart i Gemma Puig expliquen la història de 15 dones vinculades al món de la meteorologia. Al llibre hi apareixen des de dones que es dediquen a fotografiar el temps fins a estudioses dels fenomens meteorològics. Usart ho detalla en aquesta càpsula audiovisual.

Presos sense delicte – Xavier Martí

Sota el títol Presos sense delicte: Josep Colet Alquézar i altres republicans als camps nazis del Canal de la Mànega, el molinenc Xavier Martí dona vida a un altre llibre de caràcter històric que en aquesta ocasió se centra a documentar la vida de Josep Colet Alquézar, un dels catalans que va ser deportat als camps nazis del Canal de la Mànega. L’autor ho explicat en aquest vídeo.

Psicologia de la vida + Psicologia cultural + Psicologia emocional – Raül Carretero

El gestor cultural i psicòleg molinenc Raül Carretero publica Piscologia de la vidaPiscologia Cultural i Psicologia Emocional, tres llibres que aborden el món de la psique des d’una perspectiva integral i centrada sobretot en la cultura i en la vida.

En aquest vídeo, Carretero explica que ha fet la majoria de llibres durant el confinament i que un és producte d’un treball de final de grau.

L’ot, el dron i el lladre de la motxilla – M. Àngels Bogunyà

La molinenca Maria Àngels Bogunyà estrena L’ot, el dron i el lladre de la motxilla (Baula), la història d’un infant i un policia que busquen l’autor d’un robatori i que viuen una aventura en clau d’humor i suspens que també està pensada per al públic adult. L’autora n’explica l’argument en aquesta càpsula audiovisual.

Anuari 2020 – Viu Molins de Rei

Viu Molins de Rei arriba a un Sant Jordi més amb un Anuari sota el braç. La publicació del 2020 se centra a explicar l’impacte que la pandèmia ha tingut en la vida del municipi i condensa en paper les notícies més rellevants que el digital ha publicat durant l’any. L’Anuari 2020 coincideix amb el desè aniversari del mitjà. El director del digital, el periodista David Guerrero, explica com s’ha gestat l’anuari en aquest vídeo.

Recomanacions personalitzades