El molinenc Pere Raich s’estrena en novel·la amb una història ambientada al Sàhara

Pere Raich s’endinsa en el món de la narrativa amb la seva primera novel·la ‘La noia del desert’, que narra el viatge iniciàtic de Faghira, una noia sahrauí marcada pel conflicte entre el Sàhara i el Marroc.

Pere Raich presenta el llibre "La noia del desert"
Pere Raich presenta el llibre “La noia del desert” // Anna Bermejo

“La nit era plena d’estels. Cada estel, una esperança”. Amb aquesta frase, el molinenc Pere Raich ha il·lustrat part de la portada de la seva primera novel·la, ‘La noia del desert’ (Edicions de l’Albí), una història ambientada al Sàhara i que narra el periple vital d’una sahrauí marcada profundament pel conflicte que enfronta el seu poble amb el Marroc.

Raich explica el conflicte sahrauí com a teló de fons d’una història vital que protagonitza Faghira, un personatge de ficció que el molinenc ha creat a partir d’històries conegudes a través d’experiències personals. “Quan era jove em va tocar fer la mili al Sàhara i allà hi vaig conèixer vides que m’han inspirat”, ha detallat l’autor aquest dijous en una presentació del llibre a La Gòtica.

De fet, parlar del Sàhara admet que era un tema pendent, com una espècie de “deute”, sobretot després de la Marxa Verda, quan ja feia cinc anys que ell havia acabat el servei militar obligatori a la zona. “Des de llavors sempre n’havia tingut ganes de parlar-ne”, diu el molinenc, que per fer el llibre no només s’ha basat en les experiències que va viure al Sàhara, sinó també en documentació que ha trobat per Internet i en l’ajut de l’Oficina del Sahrauí a Barcelona.

“Història tendra i sincera”

Raich ha presentat el llibre a La Gòtica acompanyat de la bibliotecària Glòria Massana i de l’artista Toni Moreno. Massana ha destacat sobretot la “tendresa i versemblança” de la història, així com el poder de la protagonista que, al seu parer, entronca amb heroïnes de la literatura catalana com el personatge de la Natàlia de La Plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, i la Conxa de Pedra de tartera, de Maria Barbal.

“La Faghira és una noia poderosa, que no deixa indiferent i que en alguns punts ens recorda una mica a totes i tots nosaltres”, ha explicat Massana, que hi ha trobat una “història potent i universal”.

Per a Moreno, la novel·la també està ben travada, sobretot perquè creu que Raich hi deixa entreveure la seva vessant poètica: “Sempre he pensat que ets millor poeta que escriptor, i aquí dones espai a la poesia en alguns dels diàlegs”, li ha dit Moreno.

De fet, Raich ha admès que la novel·la conté moltes parts dialogades justament per la influència del món del teatre, que ha mamat des de jove, així com també el poètic, que ha cultivat des de petit: “Quan estava malalt recordo que llegia Las mil mejores poesías de la lengua castellana i em fascinaven”.

Pere Raich presenta el llibre "La noia del desert"
Raich ha presentat el llibre a La Sala Gòtica // Anna Bermejo

Novel·la com a culminació d’uns tallers d’escriptura

Per fer la novel·la Raich també s’ha servit d’uns cursos d’escriptura que va fer a l’Ateneu Barcelonès. Explica que va ser allà on la història va prendre forma com a part d’un exercici del taller d’escriptura que feia: “Al final del primer curs havia de presentar un projecte i jo tenia previst fer-ne contes, però em van acabar convencent perquè fos una novel·la”.

A partir d’aquí, explica, ha anat cuinant la novel·la a foc lent, amb referents narratius al cap com Salvador Espriu i Manuel de Pedrolo, i escrivint quan en tenia ganes: “Fa uns mesos també vaig tenir la sort de poder-me tancar 15 dies a escriure i llavors va ser quan vaig rematar la novel·la”.

Tot i així, explica que no ha fet una novel·la tancada i que ha deixat molts serrells oberts perquè vol que “la història convidi el lector a imaginar i a prendre part activa en el relat”.

Portada amb segell de Moreno

Raich també ha aprofitat la presentació per agrair a Moreno la portada que ha fet per il·lustrar el llibre. L’artista molinenc hi ha plasmat unes caniques bolcades en una terra erma, una “combinació de símbols personals” que remeten a l’univers de la infantesa, però també a l’amistat que uneix l’artista amb la família Raich Roca.

Moreno també ha estat un dels artífexs de l’edició de la novel·la, ja que va ser qui li va donar a Raich el contacte de l’editor que finalment ha acabat publicant el llibre. “El procés d’edició d’una novel·la sempre és molt complex i ha estat gràcies a Moreno i als seus contactes que aquest llibre ha vist la llum”, ha subratllat l’autor.

La presentació del llibre de Raich, qui ja prepara un segon projecte literari del qual no ha volgut donar més detalls, també ha comptat amb l’alcalde, Xavi Paz, que ha destacat el paper de Raich a l’hora de dinamitzar el món de la cultura al municipi.

Paz també ha celebrat que, malgrat la pandèmia, la presentació finalment s’hagi pogut fer, ja que inicialment estava prevista per fer-se durant la Fira de la Candelera.

De fet, la voluntat de l’Ajuntament es organitzar períodicament presentacions de llibre i altres activitats per potenciar la cultura al municipi. Fa dues setmanes, la Sala Gòtica també va acollir la presentació del llibre de Tomás Alcoverro.

Pere Raich presenta el llibre "La noia del desert"
La presentació també ha comptat amb l’alcalde, Xavi Paz // Anna Bermejo

Recomanacions personalitzades