El Terror Molins viurà digitalment la seva edició més “ecoterrorífica”

La 39º edició del Festival de Cine de Terror de Molins de Rei abordarà “l’ecoterror” i de quina manera la naturalesa desperta pànic en l’ésser humà. Les últimes restriccions han obligat a suspendre els actes presencials, però el festival segueix en peu a través de la plataforma Filmin i Vimeo.

L’organització del festival i l’equip de govern durant la presentació // Rut Font

La façana de la Peni no s’il·luminarà amb els colors del Terror Molins, però el Festival s’ha reinventat en un format digital que permetrà mantenir la programació. El catàleg del Festival de Cine de Terror s’ha traslladat a la plataforma digital Filmin, tot i que fins fa poques setmanes estava programat com a festival híbrid.

De fet, el festival es va començar a preparar al gener amb el plantejament habitual, però l’arribada de la pandèmia els va fer idear un doble festival híbrid que, a causa de les últimes restriccions, s’ha hagut de transformar en un esdeveniment totalment digital.

Tot i això, un dels codirectors del festival, Javier Rueda, ha explicat aquest dimarts en la presentació del certamen que des de l’organització es queden amb la part positiva: “Ser en una plataforma digital ens permet expandir el festival i arribar a un públic més ampli”, ha dit.

El terror de la naturalesa

Enguany, la 39ª edició del Festival de Cine de Terror de Molins de Rei se centrarà en l’ecoterror. “Des de l’inici del cinema s’ha parlat del terror que la naturalesa desperta en l’humà”, justifica Rueda.

La temàtica es va escollir arran de moviments ecologistes com Fridays for Future que van prendre protagonisme l’any passat i amb la voluntat que el cinema serveixi com un “espai de relfexió” del context actual i de la crisi climàtica.

“Quan vam veure de quina manera el món canviava al març ens vam adonar que el tema encara s’esqueia més per a aquest any”, ha dit el director en referència a com ha afectat la crisi sanitària social i psicològicament a la ciutadania.

La programació en línia

La programació a Filmin s’ha dividit en dues seccions. Globus és el títol de la secció de curtmetratges, on a partir de divendres es podran veure curts procedents de tot el món. “El terror va més enllà de la filmografia americana i europea”, explica Omar Parra, un altre dels codirectors. Per això, també han volgut portar pel·lícules d’indústries menys conegudes com la d’Àfrica i Àsia.

Projecció d’un dels tràilers del festival // Rut Font

Els llargmetratges, en canvi, formen part de la secció Videodrome, on ja hi ha una vintena de pel·lícules disponibles fins al dia 22 de novembre. Parra assegura que n’aniran presentant de noves al llarg de les setmanes. “Tenim sorpreses guardades”, avança.

Per últim, a la plataforma Vimeo han traslladat una altra selecció de curts, així com la secció Ç-Trencada, els curts competitius en català que fins ara es projectaven a La Gòtica.

Pel que fa a la resta d’activitats que caracteritzaven al festival, com tallers, xerrades i la mostra de curts pels instituts, totes elles s’han adaptat per fer-les en línia. “El contacte humà no té preu, però les limitacions de la vida física no existeixen en el format on-line. Portarem a gent de més lluny i arribarà a més persones”, confia la sostdirectora del certamen, Glòria Massana.

El ‘Novembre fantasma’

Una altra novetat de l’edició d’aquest any és la creació del ‘Novembre fantasma’, una sinergia amb la Setmana de Cinema Fantàstic de Sant Sebastià i el Festival de cinema fantàstic de Màlaga i el de Torremolinos. “Amb l’excusa que els tres se celebren al novembre ens hem unit per ajudar-nos els uns als altres”, explica Omar Parra.

Gràcies a ‘Novembre Fantasma’ els tres festivals compartiran set curts, entre els quals hi ha Voice Over, nominat al Goya al millor curtmetratge l’any 2012. La iniciativa també permetrà compartir xerrades i entrevistes exclusives que es podran visitar a les pàgines web dels tres festivals.

Una peça clau per a Molins de Rei

La presentació del Terror Molins també ha comptat amb la presència de diferents representants municipals. La regidora de Cultura, Ainoa Garcia, ha aprofitat l’acte per reivindicar que “la cultura és segura” i ha afegit que malgrat les circumstàncies “no es pot deixar que la cultura mori”.

Per la seva banda, l’alcalde, Xavi Paz, i el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, han reivindicat que el festival ajuda a “fer visible” Molins de Rei “més enllà de la comarca o el país”.

Cartell del Festival de Cine de Terror de Molins de Rei de l’any 2020

Recomanacions personalitzades